2018. június 23.

Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16.

Időpontváltozás!!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni minden kedves utasunkat, hogy az idei évben tapasztalt extrém időjárásra való tekintettel a levendula korábban virágzik, ezért a Levendula Heteket korábban tartják meg.

Vasúttársaságunk - a fenti információk alapján - a Levendula Expressz nosztalgia utazás időpontját 2018. június 16-ra módosítja.

A fakultatív programokat az új időpontban is az eredeti terveknek megfelelően tartjuk meg.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is megrendezi a Levendula Heteket a Tihanyi Önkormányzattal.

A Levendula Hetek első hétvégéjén NOHAB vontatású nosztalgia vonat közlekedik Balatonfüredre. A nosztalgia személykocsikból összeállított vonatban három kocsiosztály áll vendégeink rendelkezésére. Balatonfüred és Tihany között fakultatív busztranszfert biztosítunk azok számára, akik meg szeretnék csodálni a Tihanyi-félsziget csodás épített és természeti környezetét, illetve azoknak, akik részt szeretnének venni a Levendula Hetek keretében szervezett "Szedd magad" eseményen.

Szintén e napon közlekedik a MÁV Nosztalgia szervezésében a MALÉV Air Tours Ikarus 250-es retró autóbusz a Levendula Fesztiválra.

  Tihany

Tihany történelmi, kulturális öröksége kimeríthetetlenül gazdag. A legkorábbi magyar nyelvemléket őrző írásos feljegyzés, a tihanyi apátság 1055-ös keltezésű Alapítólevele. A bencés apátság 1719-1754 között épült barokk templomának altemplomában nyugszik az oklevelet kiállíttató András király, kinek sírja az egyetlen eredeti helyén maradt királysírunk. A félsziget számos turistaútja segítségével a természetbarátok is megtalálhatják maguk szórakozását. A Gejzírmező gejzírsziklái csodás látványt nyújtanak a lemenő nap fényében. A híres tihanyi visszhang mára sajnos már a múlté. Hajdan akár 16 szótag is visszaverődött az apátság faláról, a beépítések és növénytelepítések miatt azonban ma már hiába várjuk az ekhót.

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Az idei évben a Levendula Hetek nyitó eseménye a „Szedd magad” mozgalom; a templom mellett pedig a nemzeti park termékvédjegyesei tartanak vásárt.
 
FONTOS: A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt arató táskába lehetséges.

A „Szedd Magad” mozgalom résztvevői arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni.

Arató táska vásárlása:

 • kisebb méretű (22x17,8x8 cm) - díja: 1.500 Ft/db
 • nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db

Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig.  Előzetes regisztráció nem szükséges! Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja. Kérünk mindenkit, hogy a levendulaszedéshez hozzanak magukkal erősebb ollót vagy metszőollót!

 

Balatonfüred

Balatonfüred 1772-ben az ország első gyógy- és üdülőhelye lett, 1987-ben pedig elnyerte a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa címet. Legfőbb vonzerejét a XVII. században felfedezett savanyúvizek jelentik, mely jótékony hatással van a szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati bántalmakra. 1912-13-ban emelték a copf stílusban épült szívkórházat.

A város méltán híres helye, s egyben a fürediek és az idelátogatók kedvence a Tagore sétány, mely nevét 1926-ban a szanatóriumban sikeresen kezelt Rabindranath Tagore-ről kapta, aki gyógyulásának örömére fát ültetett a parton.
                                           

                                           Nevezetességek, látnivalók


Tagore sétány és emlékfapark

A hangulatos parti sétány Rabindranath Tagore nevét viseli. (Korábban Kolos sétány, majd Deák sétány.) A világhírű bengáli hindu költő itt gyógyíttatta szívbetegségét 1926-ban. Felépülését követően, hálája jeléül hársfát ültetett a gyógy-parkban. Tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. Az emlékfapark a Tagore sétányig húzódik, ami több mint egy km hosszú, kényelmes sétaút. Séta közben érdemes megnézni a park szobrait, emléktábláit és a pihenőpadok réztábláit. Több helyen megkóstolhatjuk a füredi savanyúvizet, a leglátogatottabb a Tagore sétányon lévő ivókút.

Halász és Révész szobra
A balatonfüredi hajókikötő előtt áll a Halász és a Révész szobra. A két ősi balatoni foglalkozást ábrázoló szobrot Pásztor János 1937-ben készítette, rá négy évre állították fel őket jelenlegi helyükre. A legenda szerint, aki megsimogatja a halász és a révész csizmáját, egész biztos, hogy újra visszatér a városba.

Papsoka templomrom
Román kori és gótikus építészeti emléke a 12. században épített Szent Mihály templom. Ez az egyetlen templomrom, ami a római korból itt maradt. Papsoka helységnév jelentése – pap falva, pap birtoka – a tihanyi bencések birtokára utal. A romok mellett található Keöd József sírja, aki az első menetrend szerint közlekedő balatoni gőzhajó, a "Kisfaludy" utolsó kapitánya volt.

A Gyógy téren álló egykori szanatórium, ma Anna Grand Hotel színházterme alatt található fedett sétányon azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak, kutatóknak az emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért.

Jókai kilátó
A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút (zöld háromszög) vezet fel a Tamás-hegyen (317 m) álló, fából épített 3 emeletes Jókai-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába. A Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát. A tanösvény hat táblán mutatja be a környék földtanát, növény- és állatvilágát.

Kiserdő
A jelentős, védett értékű a “Kiserdőnek” nevezett 10 hektáros park, a 71-es főút és a Szívkórház közötti részen terül el. Az egykori angolparkot a város tüdejének is nevezik. A pihenő park, ideális hely a sétára, madár nézésre, andalgásra, de játszótér és aktív sportra alkalmas eszközök is találhatók a parkban. Itt áll az egykori magyar játékszín, a dunántúli első kőszínház hat megmaradt oszlopa.

Lóczy barlang
A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A város központjától gyalog fél órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

Koloska völgy és sziklák
A kilátótól jelzett turistaúton (kék és zöld) juthatunk el a Koloska völgybe és a Koloska sziklákhoz. A kőbe fogalt Koloska forrás előtt kis tavacska található, mely azonban aszályos időben kiszárad. Különleges atmoszférájú hely.
Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 9:00 - 17:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva

Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál                   

#mavnosztalgia          #élményekútján


?????????? ? ???????????? carelash ?????? ?????????? ???? ???????!

Fakultatív programcsomagok


A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL A2 ÉS B2 JELZÉSSEL ÚJABB TRANSZFERBUSZOKAT INDÍTUNK BALATONFÜRED ÉS TIHANY KÖZÖTT.
 • A2 TRANSZFERBUSZ: BALATONFÜRED VASÚTÁLLOMÁS - TIHANY - BALATONFÜRED VASÚTÁLLOMÁS
 • B2 TRANSZFERBUSZ: BALATONFÜRED HAJÓÁLLOMÁS - TIHANY - BALATONFÜRED VASÚTÁLLOMÁS

Figyelem! Az A2 és B2 jelű buszok nem nosztalgia járművek!
A) Transzferbusz Tihanyba a balatonfüredi vasútállomásról

A balatonfüredi érkezést követően a vasútállomásról indul különbuszunk (MALÉV Air Tours Ikarus 250) Tihanyba, ahol szabad program áll vendégeink rendelkezésére. Vendégeink vonatunk indulása előtt busszal érkeznek vissza Balatonfüredre.

Min. létszám: 25 fő
 • Részvételi díj: 1.650 Ft / fő
Balatonfüredről Tihanyba tartó autóbuszos transzferünk során utasaink leszállhatnak a Levendulamezőnél, ahol részt vehetnek a Levendula Hét „Szedd Magad” akciójában.

A busz „Tihany, forduló” buszmegállóig közlekedik, ahonnan egy könnyed séta után megközelíthető a Tihanyi-apátság, vagy a Levendulás-ház, ahol levendula-és a nemzeti park termékeit vásárolhatják meg.

Balatonfüred buszos indulás Tihanyba Hamarosan!
Tihanyból buszos visszaindulás Balatonfüredre (Tihany-forduló buszmegállóból) Hamarosan!B) Transzferbusz Tihanyba a balatonfüredi hajóállomásról

A balatonfüredi hajóállomásról indul különbuszunk (MALÉV Air Tours Ikarus 250) Tihanyba, ahol szabad program áll vendégeink rendelkezésére.

Vendégeink vonatunk indulása előtt busszal érkeznek vissza Balatonfüredre.

Min. létszám: 25 fő

 • Részvételi díj: 1.650 Ft / fő

Balatonfüredről Tihanyba tartó autóbuszos transzferünk során utasaink leszállhatnak a Levendulamezőnél, ahol részt vehetnek a Levendula Hét „Szedd Magad” akciójában.
A busz „Tihany, forduló” buszmegállóig közlekedik, ahonnan egy könnyed séta után megközelíthető a Tihanyi-apátság, vagy a Levendulás-ház, ahol levendula-és a nemzeti park termékeit vásárolhatják meg.

Balatonfüred buszos indulás Tihanyba Hamarosan!
Tihanyból buszos visszaindulás Balatonfüredre (Tihany-forduló buszmegállóból) Hamarosan! 

Fapados osztály

A XX. század elején épült két- és négytengelyes kocsik fapadjai kényelmes és hangulatos utazást biztosítanak. Az egyik kocsitípus egyik fele zárt oldalfolyosós, fülkés, míg a másik fele termes kialakítású, a másik kocsitípus teljes egészében termes kialakítású
Galéria1
Galéria2


Párnás osztály


Párnás osztályon több különböző, fülkés és termes kialakítású kocsiban utazhatnak vendégeink. A termes kocsiban négyszemélyes asztallal felszerelt boxokban, míg a fülkés kocsikban típustól függően három-, hat- vagy nyolcszemélyes fülkékben utazhatnak vendégeink. Az elhelyezés a foglalás sorrendjében történik.
Galéria 


Retro Pullman osztály


A WLS 051 és WL 362 pályaszámú kocsik az 1940-es évek luxus igényeire készült, eredetileg bizottsági kocsiként közlekedett. A kényelmes nappali utazásra 25 fő számára nyílik lehetőség.

A Retro Pullman osztályon az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak a széles italkínálatunkból.
Galéria1
Galéria2Részvételi díjak

 • Felnőtt - párnás osztályon:  7.990 Ft / fő   - MINDEN JEGY ELKELT!
 • Felnőtt - fapados osztályon:  6.990 Ft / fő 
 • Felnőtt - Retro Pullman osztályon: 11.990 Ft / fő

 • Gyermek (4-14 éves korig) - párnás osztályon:  6.990 Ft / fő   - MINDEN JEGY ELKELT!
 • Gyermek (4-14 éves korig) - fapados osztályon:  5.990 Ft / fő 
 • Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes
A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak. Az utazásra a részvételi jegyeket elővételben válthatók!

A Retro Pullman osztályon az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak a széles italkínálatunkból.

A vonatban közlekedik majd a DA 6406-es sörkocsi is, amelyben büfé üzemel, ahol
lehetőség nyílik üdítő-, alkoholos, és forró italok, rágcsálnivalók és szendvics vásárlására.Jegyértékesítés


Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva

Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál                   

#mavnosztalgia          #élményekútján


 

 

 

Menetrend

Budapest - Balatonfüred (2018. június 16.)
Indulás: 08:28 Budapest - Nyugati pu.
Indulás: 09:25 Kelenföld
Indulás: 10:33 Székesfehérvár
Érkezés: 11:26 Balatonalmádi
Érkezés: 11:45 Balatonfüred
Balatonfüred - Budapest (2018. június 16.)
Indulás: 17:55 Balatonfüred
Indulás: 18:10 Balatonalmádi
Érkezés: 19:13 Székesfehérvár
Érkezés: 21:07 Kelenföld
Érkezés: 21:52 Budapest-Nyugati pu.
Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16. - mavnosztalgia.hu