2015. július 20.

Isonzó Expressz

2016- ban induló Isonzó Expressz uttazáshoz kattintson a linkre:
http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/794


________________________________________________

Időpont: 2015. július 20-23.
Időtartam: 4 nap / 3 éj

A vonat, amiről egy ország beszél: az ottani harcok kitörésének századik évfordulóján, 2015 nyarán különvonat indul az első világháborús olasz front déli szakaszára, az Isonzóhoz.

A különvonatot az Indóház, a MÁV Nosztalgia, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítványnál összefogása hozta létre.Az Isonzó Expressz utasai a harcok kitörésének 100. évfordulóján többek között a Doberdón keresik majd az ott harcoló magyar alakulatok nyomát: a budapesti 1. honvéd gyalogezredét, a debreceniét (3.), a nagyváradiakét (4.), a székesfehérváriakét (17.), a szegediekét (46.), a temesváriakét (61.), a karánsebesiekét (43.) és így tovább.
Július 21-én és 22-én a különvonat Most na Soči (St. Lucia) állomásig közlekedik, de csak az utasok felével. A szűk keresztmetszetek (keskeny szerpentinek, az egyes helyszínek csekély parkolói kapacitása, a túlzott tömeg elkerülése) miatt ugyanis a körülbelül hatszáz utast két nagy csoportra kell osztanunk: amíg az egyik Most na Sočiból indul buszokkal a felkeresendő helyszínekre, addig a másik Nova Goricából kerekedik fel az olasz oldalra. Előbb Goriziába (Görz), majd onnan tovább a Karsztra és Foglianóba. Másnap pedig csere. A negyedik napon, hazafelé közös tiszteletadásra állunk meg: az 5500 magyar, szlovén, ruszin, román, szlovák, cseh, sváb, bosnyák elesett örök álmát őrző štanjeli katonai temetőben koszorúzással adózunk az egykori közös hazát, az Osztrák–Magyar Monarchiát védő hősök emléke előtt. Az összes helyszínen szakmai idegenvezetés segíti a tájékozódást.
________________________________________________

Program:

1. nap: 2015. július 20.


A reggeli órákban indulás különvonattal Budapestről Szlovéniába, Nova Goricába. Felszállási lehetőségek: Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa. Az utazás során előadások, beszélgetések az Orfeum kocsiban, a vonaton berendezett kiállítás megtekintése. Érkezés Nova Goricába a délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti az Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre.

2. nap: 2015. július 21.

Reggeli után Nova Goricából az olasz oldalra indulunk: Goriziában (Görz) megtekintjük az ősi várat - innen származik a Habsburg család női ága -, a napi program ismertetése, a meglátogatandó helyszínek rövid bemutatása a vár alatti kilátópontról. Indulás autóbuszokkal a doberdói fennsíkra. A várost elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése. A Monte San Michele magaslatán gyalogos séta az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatásával. Visintiniben a magyar kápolna meglátogatása, tisztelgés a hősök emléke előtt. Redipugliában az olasz katonai temetőt és monumentális hősi emlékművet, majd Foglianóban az osztrák-magyar katonai temetőt keressük fel. Meglátogatjuk Gradisca bájos olasz városkát is, ahol lehetőség nyílik egy igazi olasz kávé, vagy fagylalt kóstolására.

3. nap: 2015. július 22.

Reggel transzfer a pályaudvarra, majd utazás vonattal Most na Soči-ba. Útközben Solcanban a vonat tisztelgésként néhány percre megáll a sínek mentén lévő katonatemetőnél. Most na Soči állomásról utazás autóbuszokkal tovább Kobaridba (Caporetto), ahol felkeressük a múzeumot és az olasz osszáriumot. Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet elhagyva látogatás a Tolmin-Ločei katonatemetőben. A programok végeztével transzfer a vasútállomásra, utazás vissza vonattal Nova Goricába, szállás.
Fakultatív program: Túrázás a Triglav Nemzeti Parkba - a programom részt vevő utasaink autóbusszal utaznak vissza Nova Goricába.

Képek a Triglav Nemzeti Parkról:

http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000SXNtA5yfc5s/s/750/750/11SLO-9115.jpg

https://img.oastatic.com/img/671/335/fit/4147382/tolmin-gorges.jpg
 
http://www.natureetvoyages.com/wp-content/uploads/Soca-6.jpg

________________________________________________

Videó a Triglav Nemzeti Parkról


________________________________________________

4. nap: 2015. július 23.

Reggeli, majd transzfer az állomásra, hazautazás. Útközben megállás Stanjelben, séta a vasútállomástól a katonai temetőig, ahol megemlékezés az I. világháborúban elesett hősökről, koszorúzás. A tiszteletadás után indulás haza Magyarországra, érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőségek: Nagykanizsa, Székesfehérvár, Budapest.

________________________________________________

Fedélzeti szolgáltatások:

 • A vonatban nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, amelyen lehetőség van meleg ételek, illetve italok fogyasztására.
 • Az VELO Veled! kocsiban közösségi programok, történelemórák várják a vendégeket.
 • Az Orfeum kocsiban a Sebő-együttes előadásait hallgathatják a vendégek. Az együttes honlapja.
 • Az Orfeum kocsi bárjában rövid- és üdítőitalok, kávé, tea és sós/édes rágcsálni valók vásárolhatók.
 • A vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékoztatjuk Önöket az utazással kapcsolatos tudnivalókról.

________________________________________________

Részvételi díj:

 • Másod osztályon: 79.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: Utazás különvonattal 2. osztályon, 3 éjszakai szállás háromcsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások az Orfeum kocsiban.

A részvételi díj nem tartalmazza: Személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív program, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás (BBP), helyszínen fizetendő üdülőhelyi díj (4,80 euró/fő).

Egyedi igények (jegyvásárláskor rendelhetőek)
 • Első osztályú utazás felára: 18.000 Ft/fő
 • Egyágyas felár: 17.000 Ft/fő
 • Pótágy kedvezmény: 4.000 Ft/fő
 • Félpanziós felár: 8.000 Ft/fő
 • Fakultatív kirándulás a Triglav Nemzeti parkban: 4.500 forint/fő
 • Fakultatív utasbiztosítás: 1.640,-Ft / 4 nap - átutalással vagy Nyugati pályaudvaron lévő irodánkban készpénzzel intézhető (QBE Atlasz Classic)

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.

________________________________________________

A JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A jelentkezési lapot az alábbi e-mail címre legyenek szívesek elküldeni:

hegedus.zsuzsa@mavnosztalgia.hu

________________________________________________


Kapcsolat

Tel

Menetrend

Budapest - Székesfehérvár - Nagykanizsa - Gyékényes - Zágráb - Dobova - Ljubljana - Sezana - Nova Gorica
Indulás: 06:20 - Budapest-Keleti pu.
Indulás: 06:43 - Kelenföld
Indulás: 07:28 - Székesfehérvár
Indulás: 08:27 - Siófok
Indulás: 09:27 - Fonyód
Indulás: 10:14 - Balatonszentgyörgy
Indulás: 10:49 - Nagykanizsa
Érkezés: 11:14 - Gyékényes (határvizsgálat)
Indulás: 11:45 - Gyékényes
Érkezés: 13:34 - Dobova (határvizsgálat)
Indulás: 14:05 - Dobova
Érkezés: 19:17 - Nova Gorica
Nova Gorica - Stanjel - Sezana - Ljunljana - Dobova - Zágráb - Gyékényes - Nagykanizsa - Székesfehérvár - Budapest
Indulás: 08:00 - Nova Gorica
Érkezés: 08:38 - Stanjel
Indulás: 10:40 - Stanjel
Érkezés: 14:55 - Dobova (határvizsgálat)
Indulás: 15:30 - Dobova
Érkezés: 17:30 - Gyékényes (határvizsgálat)
Indulás: 18:03 - Gyékényes
Érkezés: 18:28 - Nagykanizsa
Érkezés: 19:18 - Balatonszentgyörgy
Érkezés: 19:48 - Fonyód
Érkezés: 20:50 - Siófok
Érkezés: 21:31 - Székesfehérvár
Érkezés: 22:13 - Kelenföld
Érkezés: 22:33 - Budapest-Keleti pu.
Képek az utazásról:
2016
« előző év következő év »
Február
07. Busó Expressz – NOHAB-os Élményvonattal Mohácsra 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
08. Nőnapi Gyertyafény Expressz - romantikus vacsoravonat
Április
14. Utazás az Ezüstnyíl előfutó dízel motorkocsival - TÖRZSUTASOKNAK 17. Budapest 100 Nyugati pu. Királyi váróterem 23. Borvonat - Eger 30. Gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgyön át Zircre
Május
14. Mezőföld gyorsvonat / Budapest - Paks fotósvonat 21. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 28. Tavaszi Zauberg Expressz- Élményvonattal Semmeringre
Június
11. Borvonat - Balatonlelle 25. Gőzfelhős Koronázási különvonat Pozsonyba 26. MALÉV Air Tours IKARUS 250 Élménybusszal a Tihanyi Levendula Fesztiválra 26. Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra
Július
09. Bakony Expressz - 1 napos utazás 15. 170 éves a Budapest-Vác vasútvonal - Ünnepi gőzfelhős különvonat 17. Isonzó Expressz - 5 napos utazás
Szeptember
24. Napfény Zauberg Expressz Szegedről Semmeringre - 1 napos utazás 24. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
06. Dél-Bohémia kincsei – 4 napos utazás 15. Őszi Zauberg Expressz Budapestről Semmeringre - 1 napos utazás 29. Kinyitja kapuit az istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 26. Napfény Advent Expressz - Szeged - Budapest - Bécs
December
09. Advent Expressz Budapestről Bécsbe 10. Délibáb Advent Expressz - Debrecen- Budapest - Bécs 17. Advent Expressz Prágába - 2 napos utazás 30. NYOLCASFOGAT - Évzáró Nohabozás Tapolcára
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Isonzó Expressz - mavnosztalgia.hu