A „gördülő élmény sava-borsa” – avagy utazás és gasztronómia

2019. június 13. Csütörtök
Mi az, ami nélkül el sem tudunk képzelni egy utazást? Csomagok, járművek, az indulás izgalma, az utazás hangulata. És ha már hangulat, akkor bizony az új ízek, ételek, italok, amelyek szó szerint is megadják a dolog sava-borsát! Kalandozni az ízek és illatok világában egy utazás során felér egy külön élménnyel, ezt Molnár Attila is így gondolja, akit 2017-ben az év idegenvezetőjének választottak.

„Az utazás mindig élmény és ehhez nagyon sokat hozzátesz, ha az adott térségnek a kulináris hagyományait is megismeri az ember. Mindegyiknek megvan a saját specifikus tartományi karakterisztikája, amit akár gasztronómiai élményutazások alkalmával fókuszba is helyezhetünk.”

Attila 26 éves idegenvezetői tapasztalata és élményei között a vonatos utak a kedvenc kategóriába kerültek, ahogy ő fogalmaz, „gördülő élményt adnak”. Rengeteg ilyen út szervezése van már mögötte, melyek mindegyikére jellemző az utasok kényelmes, harmonikus, valódi kikapcsolódása. A vonat személyzete által történő kiszolgálás és az út folyamatos, töretlen hangulata egyedivé teszi ezeket az utazásokat, főként ha az ételek, italok is találkoznak az utazóközönség igényeivel. Nosztalgia élményvonatokkal még a letűnt korok hangulata is kiegészíti az élményt, de a finom falatok itt sem maradhatnak el. Akár egy frissen sült pisztráng az Isonzó völgyében, vagy hal-és vadételek a Gyertyafény Expresszen, a gasztronómia segítségével nem csu

pán távolságban mérhető az utazás, de emlékezetes pillanatokban is. Egy-egy illat vagy íz felidéz emlékeket, nosztalgikus hangulatba hoz, egyben fenntartja a további kóstolás izgalmát. Nem csupán az utat magát fedezzük fel ilyenkor, de a kulináris élmények visszaidézhetik a nagyi kamrájának illatát, vagy a gyerekkori kakaó emlékét.

„Minden utazás új, még ha ugyanarra a helyre is megyünk vissza. Olyan kicsit, mintha egy színházi előadást nézünk másodszor, vagy harmadszor, vagy egy könyvet évek múltán megint elolvasunk és mást fedezünk fel a sorok között, mint korábban. Az ízek hasonlóak az utazáshoz, régi élményeket idézhetnek fel, melyek a hétköznapokban nem kapnak helyet. Ez igazi fejlődést jelent az érzékszervek szintjén, és akár életminőségben is, hiszen ilyenkor egy új dimenzió is megnyílhat az utazó előtt.”

Mindezt vonatozás közben átélni egyedi élmény, hiszen repülős vagy hajós utazáson kívül máshol nem is tehetjük meg. A kulináris élmények és a barangolás egysége így több mint élvezet, a világlátást is befolyásolja, és újraéleszti a felfedezés iránti kíváncsiságot. Molnár Attila szerint az utazásnak inspirálónak kell lennie: mi sem fejezi ki ezt jobban, mint hogy egy finom bor, szarvaspörkölt vagy somlói galuska elfogyasztása révén egyszercsak életre kelnek az emlékek, és az utazót újra a gyermeki kíváncsiság hajtja!
Vonatra és gasztro élményekre fel!

A cikk elkészültében közreműködött: Molnár Attila, 2017. év idegenvezetője
A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kedves Vendégünk!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartásáért kattintson ide!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartása miatt a FOGATHAJTÁS:CSATA utazásokra már csak online, kártyás vásárlással tudnak részvételi jegyet váltani!
Kérjük, hogy online vásárláskor a kártyás, azonnali fizetést válasszák!

KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS MÉG BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁN A MÁV NOSZTALGIA KFT.!
A „gördülő élmény sava-borsa” – avagy utazás és gasztronómia - mavnosztalgia.hu