A felhők közül a sínekig

2020. június 10. Szerda
„Mindig is pilóta szerettem volna lenni, de egészségügyi problémák miatt ez csak álom maradt. Ezt azonban sosem bántam meg, mert ezután a vasút világában találtam rá a valódi hivatásomra.”
Mezei Gyula, az Istvántelki Gőzősműhely vezetője egészen gyermekkorától Istvántelek bűvkörében nőtt fel, hiszen édesanyja a munkaügyi osztályon, édeasapja pedig a kocsiosztályon dolgozott műszaki szakemberként, így a kötődés egészen kiskorától megvolt. A nyári gyakorlatait is itt végezte, megjárta a pályafenntartást, a központi szállítást, a cserejavítót is, ami a kezdete volt egy lenyűgöző karriernek. Tudása és elkötelezettsége ugyanolyan időtálló és értékes, mint maga a gőzösműhely, és mindkettő kiváló ok arra, hogy egy istvántelki látogatás alkalmával rácsodálkozzunk!
„A túrák alkalmával visszavisszük a vendégeket a huszadik század 40-es, 50-es éveibe, hiszen megmutatjuk nekik, hogyan csináljuk a mai napig a két kezünkkel ugyanolyan pontossággal azt, amit ma már CNC esztergák és számítógépes marógépek végeznek. Megmutatom, hogyan kell szegecset fölizzítani, elmesélem a folyamatokat, láthatnak évtizedek óta használatos levegőpuskát és ellentartó szerszámot, amivel a kazánokon a szegecset elszegecselem. Láthatnak olyan 60 éves marógépet, ami ma már sehol nem található meg, tehát abszolút antik szerszámokat.”


Ha még ez sem lenne elég, akkor a mostani időszak tartogat egy valódi kuriózumot is: hamarosan egy olyan 424,009-es pályaszámú szenes mozdonyt állítanak forgalomba, amelyet ők maguk újítanak fel és tesznek utazásra alkalmassá! Természetesen ez is a nosztalgiautak szolgálatába áll majd, a vonatrajongók nagy örömére!
Addig is, míg ez elkészül, az istvántelki csapat tagjai nem maradnak csillogó szempárok nélkül, hiszen a túrák alkalmával számos izgalmas, szakmába vágó érdekességről mesélnek, úgy, mint hogy a csatlórúd mennyit forog, mekkora a súlya, mekkora a kerék pár átmérője, mekkora a gőznyomás. Nekik ugyanolyan öröm ezekről beszélni, mint a látogatóknak meghallgatni, mivel Istvántelken mindenki szívből szereti, amit csinál. Nem csupán értik és tudják, de igazi szenvedélyük is a szakmájuk.
„1975-ben mi voltunk az utolsó olyan osztály, akik gőzmozdonyról tanultunk behatóan. Külső szemmel azt láthatják, hogy ez egy fizikailag nagyon megerőltető, piszkos, olajos, kormos, füstös munka, de valójában nincs annál nagyobb élmény, amikor az ember a két kezével alkothat valamit, ami több száz ember számára ad élményt. Így talán kétféleképp is értelmezhető, amit mindannyian hiszünk, hogy valóban nincs kézzelfogható párja ennek a szakmának.”
Hivatása iránti elkötelezettségét és kivételes életútját látva biztosak vagyunk benne, hogy ha a pilóták mindennapjait nem is élheti, a Gőzösműhely vezetőjeként, a sínek között így is mindennap a fellegekben jár!

Közreműködött: Mezei Gyula, Istvántelki Gőzösműhely vezetője

A képek forrása az aperti film által készített „Az Istvántelki gőzősműhely” c. film. A film megtekinthető a linkre kattintva: https://youtu.be/yZRSnSxqSwA
A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia Kft.
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
A felhők közül a sínekig - mavnosztalgia.hu