A stressz legjobb ellenszere – utazni, utazni, utazni!

2019. július 19. Péntek
Legyen bár folyamatosan, vagy időszakosan, erősen, vagy csak kevésbé érezhetően jelen, a stressz bizony nem a barátunk.  Manapság már szinte állandó a jelenléte életünkben, azonban nem mindegy, hogyan kezeljük. Tudományosan bizonyított, hogy az utazásnak rengeteg olyan pozitív pszichológiai hatása van, amelyek enyhítik, akár meg is szüntetik a stressz nyomait. Utánajártunk, hogyan hat szellemi és fizikai egészségünkre egy-egy kiruccanás, és az ezekhez köthető élmények. Ebben az esetben mindegy, hogy hova indulunk, vagy mennyi időre tervezünk, a tuti recept maga az utazás!
Kilépve komfortzónánkból, számos új hatás ér minket, sok új feladatot kell megoldanunk, így megtörve a szokásos mókuskereket, agyunk a felfedezésre koncentrál. Új helyeket bejárva, ismeretlen ízekkel, illatokkal, kultúrával ismerkedve az elménk ismét tanulási folyamatot él át, a megújuló ingerek pedig később már emlékekként maradnak majd meg.
Mindez vezethet személyiségfejlődéshez is, hiszen az utazási kalandokban való részvétel nyomán magabiztosabbak, nyitottabbak leszünk. Nem beszélve a kreatív oldalunkról, amely egyre erősödve akár utazás után, a hétköznapokba visszatérve is éreztetheti hatását. Máris csökkenőben a stressz, de ez még nem minden: mindez együtt sokkal erősebbé, önazonosabbá teheti az utazót, hiszen ha a kihívásokat szép egymásutánban megoldjuk, szinte bármi lehetségessé válik! Ez ugyancsak otthagyja majd a kézjegyét egyéb tevékenységeinken is, motivál újabb és újabb feladatok megoldására, akár életmód-változásra is sarkallhat!


Még csak pici szeletét láttuk az utazás jótékony mentális hatásának, de máris záporoznak a továbbiak: az utazó empátia-érzéke megnő, érzelmileg rugalmasabbá válik, sokkal jobban összpontosít, mint a hétköznapok során. A folyamatos sikerélmény és a tanulás öröme összeadódnak és bizony sokszor egy szempillantás alatt utazónk akár újra is értékelheti önmagát. Az önrevízió nyomán az értékrend megerősödik, az önbizalom épül, egy idegennyelv tanulása pedig például egyenesen frissíti az agyi idegi kapcsolatokat, így tehát gyorsabban is gondolkodunk. Ezeknek a jelenségeknek az együttesét már elképzelni is olyan inspiráló, amennyivel utazónk szabadabbnak érzi magát, hiszen ez a hatás is óhatatlanul jelentkezik.

Nem véletlenül mondják tehát, hogy az utazás terápia. Valóban olyan készségeket fejleszthet és megannyi erőteljes változást generálhat, amelyek egész életünkre hatással lehetnek. Akár síneken, kerekeken vagy szárnyakon tesszük meg az utat, szellemi felüdülésünk mint úticél biztosan nem marad majd ki. :)
Ezek után nem lehet vitás: utazni kérem, tiszta haszon! :)


A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kedves Vendégünk!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartásáért kattintson ide!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartása miatt a FOGATHAJTÁS:CSATA utazásokra már csak online, kártyás vásárlással tudnak részvételi jegyet váltani!
Kérjük, hogy online vásárláskor a kártyás, azonnali fizetést válasszák!

KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS MÉG BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁN A MÁV NOSZTALGIA KFT.!
A stressz legjobb ellenszere – utazni, utazni, utazni! - mavnosztalgia.hu