A szlovéniai Bermuda-háromszög

2019. augusztus 16. Péntek
Ha van szomszédos desztináció, ami vetekszik a svájci vagy norvég tópartok lenyűgöző látványával, nos, kedves Olvasók, az a Bledi-tó környéke. „Varázslatos” – nem véletlen a jelző, ami mutatja azt az életre szóló adományt, érdekes múltat és fenntartható jövőt, amit egy ilyen történelmi utazás nyújthat. Hogy mennyire nagy élmény, és milyen meglepetéseket rejt – akár a szlovéniai Bermuda-háromszög léte -, azt első kézből a specialista Molnár Attila mondja el, aki idegenvezetőként vállalt kulcsszerepet az idei Élményvonaton. A 2017-ben az Év Idegenvezetőjének választott szakember elmesélte, milyen rácsodálkozásokkal gazdagodott ezen a lelket is melengető és új impulzusokat adó utazáson.
„Valahányszor vonatra szállok, úgy érzem, hogy újra éledek.” – Kosztolányi idézete remekül fémjelzi, mit élek át induláskor, mihelyst meglódul alattam a szerelvény. Az persze már hab a tortán, azaz a híres krémesen, ha olyan luxus szállodai háttér és csodás természeti környezet vár, mint a „Második Édenkertben”, azaz Bled üdülőhelyén. Itt érzem azt, hogy minden értelemben sínen vagyunk.


2015-ben indult először útjára ez a történelmi különvonat-kezdeményezés, aminek a kezdetek óta a részese vagyok, mind az Isonzó, mind Galícia hívó szavával fémjelezve. Itt a hegyek ölelésében, Szlovénia egyetlen szigetével olyan mesevilágba csöppenünk, aminek a hangulata valóban megkapó. Első pillantásra beszippant a közeg, főként, ha az éjszakát is ott töltjük: kiváltság látni a kivilágított ezeréves várat, a fénypászmákkal csillogó kristálytiszta tavat, a reggeli páralepelbe bújt szigetet, az alkonyat után lelassult világot, a Triglav árnyékát, amely a maga 2864 méterével Szlovénia legmagasabb csúcsa. A hely szelleméhez hűen, evezős pletnákkal hajóztunk be a kolostorhoz és megkóstoltuk a poticát, azt az édességet, ami félúton van a kuglóf és a bejgli között, és amit az eladósorban lévő szlovén lányok a férjhez menetelük zálogaként ügyesen sütnek.


A kiváló csapatmunkában és rutinnal szervezett út során megmásztuk a 99 gránitlépcsőt, megkongattuk a kívánság harangját és végigjártuk a Vintgar-szurdok kanyonját Szlovénia legmagasabb folyami vízesésével. Még egy hűsítő jégesővel is megörvendeztettek minket az égiek, utána a napsütésben már a 130 méter magas sziklaszirten trónoló bledi vár csodás panorámája és középkori lovagi játékai következtek. A fjordokat idéző Bohinji-tó mentén egy 80 személyes felvonóval suhantunk 1535 méter magasra és alant a Nagy Háború katonatemetőjének magyar sírjaira is szenteltünk figyelmet. A Keresztelő Szent János templomban Martin atyát mutattuk be, aki remek humorral, igazi celebként fűszerezte a freskók nyújtotta gótikus áhitatot. A programból nem maradt ki az 50 hajtűkanyarral vezetett Vrsic-hágó, ahol az Orosz Kápolnához is ellátogatott az érdeklődő csoport. Az Isonzó völgyének erődjei, lövészárkai és különleges ágyúfolyosója, a Boka-zuhatag és a Predil-hágó meredélyei után estére mindenkinek kijárt a wellness hotel nyújtotta érzéki élvezet!
Egyik törzsutasomat annyira elvarázsolta a vidék, hogy tőle szokatlan módon lekéste a találkozót, mert a Száva medrében állva és ámulva teljesen elvesztette a tér-idő érzékét, így ő a leghitelesebb példája a szlovéniai Bermuda-háromszög delejének. Vannak a világnak azon szegletei, ahol megáll a másodperc mutató. Ezért is szeretem úton-útfélen bejárni korunk rohanásának élő és átélhető cáfolatait.

A cikk elkészültében közreműködött: Molnár Attila, 2017. év idegenvezetője
Fotókat készítette: Molnár AttilaA bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kedves Vendégünk!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartásáért kattintson ide!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartása miatt a FOGATHAJTÁS:CSATA utazásokra már csak online, kártyás vásárlással tudnak részvételi jegyet váltani!
Kérjük, hogy online vásárláskor a kártyás, azonnali fizetést válasszák!

KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS MÉG BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁN A MÁV NOSZTALGIA KFT.!
A szlovéniai Bermuda-háromszög - mavnosztalgia.hu