Díjnyertes filmek, büszke mozdonyok – első rész

2020. Április 17. Péntek
Folytatjuk filmes kitekintésünket: ezúttal olyan alkotásokat hoztunk a mozgókép világából, amelyekben vonataink szerepeltek! Lesz film és lesz reklám is listánkban, bennük kedvenc nosztalgia szerelvényeinkkel, amelyek büszkén feszítenek a képkockákon (bár nem árulunk el nagy titkot: mi még büszkébbek vagyunk rájuk)!

Nos, kedves olvasó, elöljáróban érdemes leszögezni, hogy igen illusztris felsorolás következik, hiszen sok olyan filmhez választották díszletként vagy egyenesen helyszínként a vonatokat, melyek komoly díjakat zsebelhettek be! A sort hazánk egyik büszkeségével, a Saul fia című filmmel kezdjük, amelyről köztudott, hogy elnyerte a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó Oscar-díjat 2016-ban! Ezen kívül Golden Globe-díjjal is jutalmazták, valamint a Cannes-i Filmfesztivál díját is megkapta, és még szinte felsorolhatalanul sok és sokféle méltatást díjak formájában. És ha már Oscar-díj: a következő film alkotójától sem áll messze a legrangosabb elismerés: Enyedi Ildikó, a Testről és lélekről Oscar-díjra jelölt film alkotója a Feleségem története című új filmjével jött ki 2020-ban, amelyben szintén feltűnnek szerelvényeink. Nézzék csak a hátterekben meghúzódó szépségeket a filmkészítés előzeteséről készült videóban:Gőzösünk abban a filmben is szerephez jutott, amelynek női főszereplője, Gera Marina 2018-ban a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat kapta meg, ez pedig nem más, mint az Örök tél című film. Az eddig listánkon szereplő filmek egytől egyig a történelem nehéz korszakait dolgozzák fel, de ha kalandfilmről vagy nyomozásról van szó, vonatainknak szintén jut hely a reflektorfényben!
A Winnetou név egészen biztosan nem ismeretlen senki számára, az ebből készült három, egész estés filmben is ott pöfög egyik mozdonyunk.  A filmek az eredeti Winnetou-filmek legkedveltebb epizódjait mutatják be új köntösben. A könnyedebb hangvételű kalandos részekben vonatunk gyakran feltűnik még inkább elmélyítve a korhű hangulatot:Valóban csodás látvány egy-egy robogó gőzös, ahogy maga mögött hagyja a tájat és a jellegzetes mozdonyfüstöt! Nem véletlen, hogy a Budapest Noir című 2017-es fordulatos krimiben is remekül kiegészítette a látványt, már rögtön az előzetes elején is látható:Igazi sztárdömping mellett élvezhette vonatunk a rá osztott szerepet: Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka mellett többek között Dobó Kata, Kováts Adél, Kulka János és Anger Zsolt is feltűnik a filmben. A gyilkossági ügyet felgönygölíteni igyekvő nyomozó munkáját követhetjük nyomon, miközben nosztalgiavonataink lépten-nyomon ránk kacsintanak a vászonról.
Ezek az alkotások nem a könnyed, de kétségtelenül a minőségi szórakozás és elgondolkodtató, mély tartalom átadásának remek példái, sokszor olyan témákat feldolgozva, melyeknek érdemes emléket állítani.

Vonataink persze olyan történeteknek is tanúi – és szereplői is – voltak, melyek happy enddel végződnek, hiszen hova is lennénk mosoly és szívmelengető sztorik nélkül? Ilyen például az egyik kedvencünk, a Kika egyik karácsonyi reklámja, melyben a nosztalgia gőzös varázslatos kiegészítője lett a megható, téli történetnek. A főszereplő kalauznak sajnos karácsonykor is otthon kell hagynia családját, hisz a vonatoknak mennie kell… Szegény szakadó esőben sétál végig a Szent István névre keresztelt Pullman Club kocsi mellett, majd szomorúan, de mosolyogva kezeli az utasok jegyét. Megható háttérzene mellett ábrándozik családjáról, majd – immár hóesésben – segíti le az utasokat a végállomáson. A fények kialszanak. A történetnek azonban korántsincs vége… egyszer csak fény és csengőszó kíséretében koppannak az ütközők, s ki várja az otthonnak berendezett Piano kocsin főszereplőnket?Hát persze, hogy a családja. Otthon a csodákban…

Csodából sosem elég, főleg ha mesés keretben érkezik, és főleg, ha gőzös is van benne. Hamupipőke története modern köntösben a Debenhams reklámja, amely egy történet egy fiúról és egy lányról, egy elhagyott csillogó cipőről, és persze a boldog befejezésről!Szeretjük ezt a reklámot, olyan kedves, és persze mert az Ezüstnyíl kormányzati vonatban utaznak hőseink. Egy kis csalás itt is történt, hisz az utastér a VELO Veled! kocsié… ugyan, hisz csak egy tündérmese!
Szeretjük a teljes listát, és valódi rajongókként ünnepeljük a filmeket, melyeknek világához, hangulatához, megjelenéséhez a MÁV Nosztalgia szerelvényei is hozzájárultak! Hamarosan a téma második részével jövünk, amiben a humor és a romantika vágányain haladunk majd, jobbnál jobb reklámokkal és filmekkel a tarsolyunkban! Addig is kellemes filmezést, vigyázzanak magukra!
A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia Kft. - FK, BV
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Díjnyertes filmek, büszke mozdonyok – első rész - mavnosztalgia.hu