Eleven karácsonyi meséskönyv, avagy Advent Bécsben

2019. október 8. Kedd
Minden évben, amikor beköszönt az ősz, és elővesszük a szekrényből a kabátokat, sálakat, szép csendben elkezdődik a várakozás. Várjuk az első hópelyheket, az élményt, ahogy az ősz télbe vált, és mindenkit átjár az ünnepi hangulat. Gyermekkorunkban sokszor a karácsony előtti néhány hét, az ünnepi készülődés, a sütemények illata talán még izgalmasabb volt, mint mikor karácsony reggelén felkeltünk, és minden addigi titokra fény derült. :)
Ennek a várakozásnak az élményét és varázsát élhetjük át az adventi vásárokon itthon és külföldön is. A varázs pedig szó szerint értendő, ha az egyik legkedveltebb adventi forgatagról, a Bécsi Adventi Varázslat (Wiener Adventzauber) elnevezésű karácsonyi vásárról van szó. Akinek volt már szerencséje megtapasztalni a bécsi adventi hangulatot, biztos, hogy újra és újra ott lesz, és nem utolsósorban javasolja azoknak, akik még nem látogattak el karácsony előtt Bécsbe. Valódi mesevilággá alakul át ilyenkor például a Rathausplatz, és a Maria-Theresien-Platz, ahová belépve mintha magunk mögött hagyhatnánk a valóságot. Minden a karácsonyról szól: a fények, az illatok, a zene, rengeteg dísz, kulináris élmény és ajándék várja a látogatókat! A fantasztikus és egyedi hangulat nem újkeletű a városnak, hiszen évente több mint 3 millió látogató érkezik, és a szálak a 19. század elejére  nyúlnak vissza.


A bécsi karácsonyi vásár mai világa innen datálható,1975-ben rendeztek először a maira hajazó vásárt a Városháza téren, amit a népszerűsége okán 1984 óta hívnak Adventi Varázslatnak. Nem sokan tudják, honnan is ered a karácsonyi vásár hagyománya: I. Albrecht császár 1296-ban biztosított lehetőséget a bécsi kereskedőknek, hogy vásárt tartsanak decemberben. A karácsony és a faállítás bár igen hosszú múltra tekint vissza – az örökzöld életfa állításból ered, ami már az ókori kultúrákban is jelen volt - , először a német arisztokrácia ünnepelte a karácsonyt, természetesen az elmaradhatatlan fadíszítéssel együtt. A 18. században már Betlehem-piacnak hívták az eseményt, amely végül elkerülhetetlenül a világ egyik legnépszerűbb programjává nőtte ki magát. A varázslat pedig bizony megbújik a forgatag minden szegletében, a felnőttek számára is ugyanolyan izgalmas és tartalmas élményt kínál. Az ünnepi fények és díszes fák, a forró puncs, vagy forralt bor íze, a mézeskalácsok, péksütemények illata egy csodás karácsonyi körforgássá varázsolja az utcákat és tereket, amiből szívünk szerint sosem szállnánk ki Bécs fényei Adventkor talán a szirének énekéhez hasonlítható: nem tudjuk megállni, hogy ne kóstoljunk bele a hamisítatlan karácsonyi vásár hangulatába, de a jó hír az, hogy nem is kell!

Ha kedvet kaptak egy bécsi advetni látogatáshoz, ajánljuk Bécsi Advent Expresszeink egyikét: http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/960


A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Eleven karácsonyi meséskönyv, avagy Advent Bécsben - mavnosztalgia.hu