Történelmi időutazás

2015. augusztus 5. Szerda

Időutazás az Isonzó Expresszel

Kedves Szervezők!

Több mint egy hét telt el az Isonzó Expresszel történt utazásunk óta. Az élményeink lassan ülepednek, de azért még most is felkavaróak. Álmainkban még a helyszíneket járjuk, ahol nagyapáink helytállásból, hazaszeretetből példát mutattak nekünk.Nagy hatással voltak ránk a történészek, kik átéléssel mutatták be a harcok helyszíneit, személyes sorsok elbeszélésével tették elevenné a háború szörnyűségeit. Kutatásaikról szóló beszámolóik alapján újszerűen látjuk a háborús eseményeket. 

Köszönettel tartozunk az Isonzó-Doberdó program, és útiterv megálmodójának. E program által lehetőséget kaptunk a méltó megemlékezésre.

A Sebő Együttes tagjai, a korszak katonadalainak tanításával, már útközben érzelmileg ráhangolták a zarándokokat katonáink elszántságára, keserveire és nehéz sorsára. A feszültség oldásaként vidám népdalokkal, különleges hangszerek megszólaltatásával szórakoztattak minket. Köszönjük nekik ezt a csodát.

A hagyományőrzők is igen kitettek magukért. Testközelbe hozták a harcokat, öltözetükkel, a fegyverek bemutatásával szinte a frontvonalban éreztük magunkat. Átéltük a közelharc, kézitusa lelki és fizikai nehézségeit.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy Bucsi Ágnes volt az idegenvezetőnk.

A helyszínekből és kapcsolódó eseményekből kiválóan felkészült, sugárzó hazaszeretetével, hőseink tiszteletével kivívta elismerésünket. Az utasok között kialakult kisebb konfliktusokat is jó pedagógiai érzékkel kezelte.

Köszönettel tartozunk az Isonzó-Doberdó program, és útiterv megálmodójának. E program által lehetőséget kaptunk a méltó megemlékezésre.

A mi Érdemszerzőnk is a Doberdói harcokban tanúsított helyállásáért kapott vitézségi címet, nyomdokán haladva jutottunk el száz év elteltével a harcok helyszíneire.

Köszönünk mindent: v. Böszörményi Valéria, n. Runyó József (Runyó Család)

A bejegyzést írta: Runyó József és Böszörményi Valéria (Kisvárda)
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Történelmi időutazás - mavnosztalgia.hu