Idén először az Isonzó Expresszen: a Piavei offenzíva helyszínei légibemutatóval várják az utasokat!

2019. május 21. Kedd
Az idei Isonzó Expressz utazás egy különleges, új eleme a Piavei offenzíva helyszínének meglátogatása. Különlegességét az adja, hogy azok az alakulatok, akik 1915 és 1917 között az Isonzónál harcoltak, többségében a Piavénál fejezték be a háborút.
A cikk elkészültében közreműködött: Pintér Tamás, kuratóriumi elnök, Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

Az Isonzó Expresszen idén a tablókiállítás is a Piavei átkelésről szól, mégpedig Kókay László hagyatéka, fotói és korabeli naplói alapján, amelyek rendkívül részletes és aprólékos beszámolót adnak az 1918-as időszakról.

Ez azonban még közel sem minden: az utasokat légibemutató is várja az olasz városkában, Nervesa della Battagliában. Az út egyik talán legérdekesebb látványossága lesz ez, hiszen az olasz pilóták által a Piave partján üzemeltetett repülőtéren megépítették több I. világháborús repülőgép pontos mását, amelyek nem csupán a földön állva nyújtanak lenyűgöző látványt, hanem a levegőben is, mivel teljesen működőképes gépek! Ezért a program részeként az utasok egy légicsata imitálásának is tanúi lehetnek!

Francesco Baracca Spad XIII R típusú repülőgépe
(forrás: www.jonathanaereistorici.it)


A repülőgépek története is számos izgalmas részletet tartogat: érdekesség, hogy az olasz gép a legtöbb igazolt légi győzelmet (34) aratott olasz pilóta, Francesco Baracca repülőgépe alapján készült repülő lesz. Baracca 1918. június 19-én, a piavei harcok idején zuhant le repülőjével a Montellón. Gépén egy ágaskodó ló volt látható, amelyről később a Ferrari mintázta a márkajelzését, ugyanis Baracca édesanyja adta át a szimbólumot a Ferrari családnak, innen ered az autókon mai napig látható márkajelzés. A légibemutató helyszínén és a Montellón történteket Kókay László naplója is megörökíti, így az utasok számára különleges élményt jelenthet a tájak látványa, a légibemutató, a történészek előadásai és a Kókay-örökségből készült tablókiállítás a vonaton.
Nem csak történelmi, de szépirodalmi forrást is találhatunk a piavei és montellói harcokról: Tersányszky Józsi Jenő az Egy ceruza története című regényében a Kókay által leírt helyszíneket és eseményeket szintén megörökíti.

Az Isonzó Expressz nyújtotta élmények mögött az első világháború történeteinek kimeríthetetlen tárháza áll, így gondolja ezt Pintér Tamás történész–levéltáros, a Nagy Háború Blog szerkesztője is, aki szintén részt vesz minden évben az Isonzó Expresszen szakértőként:

„Ennek az útnak a legnagyobb erőssége mindig az volt, hogy olyan történészek, kutatók is részt vesznek az utazáson, akik Magyarországon azon kevesek közé tartoznak, akik a legjobban ismerik ezt a területet. Ez mindenképp egy szakmai pluszt ad az I. világháború története iránt érdeklődő utasoknak, hiszen korszakot, témát, helyszíneket jól ismerő személyektől kapnak hiteles információkat. Bátran állíthatom, hogy az úton részt vevő kollégáim, Dr. Négyesi Lajos, Dr. Stencinger Norbert és Rózsafi János a téma és a helyszínek legkiválóbb szakértői.”

Érdemes figyelemmel követni a további bejegyzéseket is, mert rendszeresen jelentkezünk szakértői érdekességekkel!A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kedves Vendégünk!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartásáért kattintson ide!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartása miatt a FOGATHAJTÁS:CSATA utazásokra már csak online, kártyás vásárlással tudnak részvételi jegyet váltani!
Kérjük, hogy online vásárláskor a kártyás, azonnali fizetést válasszák!

KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS MÉG BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁN A MÁV NOSZTALGIA KFT.!
Idén először az Isonzó Expresszen: a Piavei offenzíva helyszínei légibemutatóval várják az utasokat! - mavnosztalgia.hu