Kalandozás a luxusvonatok világába

2019. szeptember 25. Szerda

Luxus. Egy szó, amihez számos szolgáltatást, költséget és első osztályú kiszolgálást társítunk, és amire mindannyian vágyunk. Valójában azonban a luxus egy életérzésről, életstílusról szól. A luxust mi magunk ruháztuk fel társadalmi státuszhoz és presztízshez köthető értékekkel, amelyek a vágy tárgyaivá válnak. Mi a helyzet viszont akkor, amikor olyan közegbe helyezzük a szót, amelyben furcsán hathat? Például vonatutak kapcsán. Általában a vonatokhoz egyszerű, A-ból B-be történő eljutás jut eszünkbe, ám érdekes elmerülni a luxusvonatok világában, amelyek ötvözik a minőségi hotelek, kiváló éttermek és az elsuhanó táj adta élményeket. Olvasóinkat ezúttal ezeknek a vonatutaknak a világába szeretnénk elkalauzolni, mert hisszük, hogy érdemesek a figyelemre, a képzelet adta rácsodálkozásra, és az utazás élményével többek lesznek, mint csupán a kényelem adta öröm. 

Számos olyan szolgáltatás és élményfaktor szerepel a luxusvonatok repertoárjában, amit még elképzelni is izgalmas: itt van például a japán Shiki-Shima luxusvonat, amire minimum egy évvel az utazás előtt kell foglalni jegyet, és az ár is magáért beszél: átszámítva a 2020-as utazásokra 2 és 4 millió forint közötti összeget kóstál. A vonaton egy Michelin-csillagos séf alkotja meg a vendégek étkeit – mindig a vonat által éppen átszelt vidék ízeire koncentrálva -, és egy híres japán tervező által megálmodott berendezés nyújtja mindazt, ami – itt szó szerint – szem-szájnak ingere. Nem mellesleg, összesen kicsit több mint 30 utasnak van hely egy-egy úton, így túljelentkezés esetén sorsolással döntik el, ki vehet részt a csodás utazáson. Az utazás 3 nap, 2 éjszaka alatt nyújtja a legkiemelkedőbb minőséget mindenből a szerencsés (és igen jómódú) utasoknak. 

De például a pihenés jegyében a festői szépségű skóciai utakat bejáró Belmond Royal Scotsman luxusvonat legénysége arra is gondolt, hogy wellness szolgáltatásokat tegyen elérhetővé a fedélzeten. Az 5 napos út alatt a borsos árat fizető vendégeknek további alkalmuk nyílik a különleges élményekre, hiszen akár masszázst is igénybe vehetnek a külön erre a célre kialakított csodaszép spa-fülkében. A testi-lelki kényeztetésért természetesen itt is mélyen a zsebbe kell nyúlni, de kinek ne esne jól a gyönyörű skóciai tájak látványa után egy másfél órás masszázzsal lezárni a napot? A vonat halk zakatolása és egy kellemes kezelés után a saját személyzet felszolgálta ital és vacsora valóban olyan dimenziója lehet a pihenésnek, ami egyedülálló élmény! 

A spanyolországi Costa Verde Expressen viszont még a lakosztályban is élvezhetnek egyedülálló kényeztetést az utasok: hydro-szauna turbó masszázs gőz-kabin is várja a fáradt utazót, így egy élménnyel mindenképp több lehet – akár minden lefekvés előtt. Ezt azért el tudnánk képzelni az otthonainkban is, a mindennapi stresszt legalábbis lényegesen könnyebben kezelhetnénk egy ilyen alvás előtti rituáléval! 

Lenyűgöző, hogy egy-egy szerelvénybe mennyi luxus szolgáltatás elfér, akár olyanok is, amelyek eszünkbe sem jutnának egy vonatút kapcsán. Számos érdekes példa van még, ezeket is bemutatjuk hamarosan! A luxusvonatok nyújtotta élmények olyan világ, amelybe szívesen merülünk el, és amelyet elképzelni pont olyan izgalmas, mint gyerekként mesét hallgatni. Merüljenek velünk, nemsokára folytatjuk! 

A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kalandozás a luxusvonatok világába - mavnosztalgia.hu