Kenyérhímzés, szerencse-mandula és kengurun érkező Mikulás - Karácsonyi népszokások világszerte I.

2019. november 19. Kedd
Novembertől biztosan mindannyiunknak egyre többször jut eszébe a közelgő ünnep, sőt, sokan már egyenesen karácsonyi lázban égnek. Nincs ez másként a világ más tájain sem, azonban kevesen tudják, milyen érdekes és vicces szokásokat, hagyományokat követnek például az ausztrálok, finnek, lengyelek vagy a görögök. Képzeljenek el egy kengurut, amelynek a hátán nem más csücsül, mint a Mikulás – az ausztrálok bizony így ábrázolják a karácsonyi ajándékok érkezését. Itt tehát Rudolf rénszarvast egy kenguru helyettesíti, de természetesen a piros orrú kedves kis jószágot nemcsak mi szeretjük: Írországban például mindig kitesznek az ajtó elé néhány szál répát neki, és persze whiskyt és sört rétessel együtt a Mikulásnak.
Az állatok jólétére egyébként is több helyen kiemelten figyelnek ilyenkor, a finnek például karácsonykor vendégül látják finom falatokkal a háztartásban élő állatokat és a környéken élő madaraknak is adnak ételt. Tradicionálisan a finneknél a karácsony egyébként december 23-án takarítással és főzéssel kezdődik, miután a gyerekek aludni mennek, de van idejük kipihenni a másnapi vacsorát, mert a szokás szerint nem szedik le az asztalt, hogy a karácsonyi manócskák is megtömhessék a bendőjüket. Ha minden jól megy a családi reggelinél, a finn manók mandulát nem találnak már a vacsora után, mivel a reggelinél fahéjas tejberizst tálalnak a családtagoknak, az egyik adagban pedig egy szerencsét hozó mandula lapul. Aki megtalálja, szuper évre, boldog jövőre számíthat.

Ha már a manóknál tartunk, a görög meséket nem hagyhatjuk ki a felsorolásból: a babonák szerint a föld mélyén lakó kalikandzarosz nevű gonosz manók karácsonykor feljönnek a felszínre, hogy bosszantsák az embereket. Az év többi részében ugyanis fő céljuk, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék, és így toljanak ki az emberekkel. No, de karácsony ünnepén ezt közvetlenül is megtehetik, például kifoszthatják a házakat, befalhatják a finom falatokat. A tűz az egyetlen, amitől félnek, így ilyenkor a tűzhelyen sosem alhat ki a tűz a konyhákban. Hagyomány szerint a tűz hamuját a padlóra szórják a görög családok, hogy bő termést hozzon a jövendő évben, mivel a manók elűzése miatt varázserőt tulajdonítanak neki. A tradíció szerint itt nem a mandula hozza a szerencsét, hanem a vaszilopita nevű péksüteménybe sütött fémpénz. Nem csupán a sütés a lényeg ilyenkor, hanem a szép díszítés is: Krétán vannak úgynevezett kenyérhímző asszonyok, akik tésztával „rajzolnak” a kisült finomságokra.
Nem csak az a lényeg, mi kerül az asztalra, vagy az ajtó elé, hanem a lengyeleknél például az is számít, hányan ülnek a karácsonyi vacsora körül az asztalnál: ha nem páros számú a vendégsereg, valaki szerencsétlen lesz a jövő évben.


Akár a kéményen érkezik a Mikulás – vagy Pai Natal, ahogy a portugálok hívják, ő szintén itt közlekedik - , akár a zoknikban, csizmákban hagyja az ajándékot, akár Jézuskának hívjuk, vagy mint az izlandiak, Fagy Apónak, kétségtelen, hogy az egyik legszínesebb és legkedvesebb ünnep világszerte a karácsony! Ha kedvet kaptak valamelyik szokás beépítésére idén a családi karácsonyba, színesíthetik ezzel is az ünnepet. Következő bejegyzésünkben további érdekességeket hozunk az év várva várt ünnepéről, addig is kellemes készülődést mindenkinek!

Megjött a kedve az ünnephez? Fedezze fel az osztrákok karácsonyi szokásait, és tartson velünk a 2019. december 20-án közlekedő, Advent Expressz vonatunk fedélzetén! :)A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kedves Vendégünk!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartásáért kattintson ide!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartása miatt a FOGATHAJTÁS:CSATA utazásokra már csak online, kártyás vásárlással tudnak részvételi jegyet váltani!
Kérjük, hogy online vásárláskor a kártyás, azonnali fizetést válasszák!

KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS MÉG BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁN A MÁV NOSZTALGIA KFT.!
Kenyérhímzés, szerencse-mandula és kengurun érkező Mikulás - Karácsonyi népszokások világszerte I. - mavnosztalgia.hu