Ünnepi ízek a nagyvilágból - Karácsonyi népszokások világszerte II.

2019. december 16. Hétfő
A karácsonyi készülődés nem csak az ajándékok beszerzéséről, a lakás dekorálásáról, a fadíszítésről szól, hiszen egyik legfontosabb eleme a finom, várva-várt karácsonyi lakoma. Ennek szellemében egy kis gasztro-körképet hoztunk a nagyvilágból, hátha adunk egy kis ihletet a karácsonyi menü megújítására!
Ha nem is 15-20 fogásos vacsorát tervezünk, ami az olaszoknál karácsonykor nem ritka, de közel áll a magyar szokásokhoz például a panettone, a karácsonyi kalács mazsolával. Hal biztosan kerül az asztalra náluk, Rómában leggyakrabban angolna, de kedvelik a sült nyulat pármai sonkával, vagy a gorgonzolát töltött gombával. Nem is olasz konyha lenne, ha nem kerülne ravioli a menübe, karácsonykor parajjal töltik meg és diós vajjal öntik le. Nem hangzik rosszul, ugye? :)

Ha egy kicsit extrémebb vizekre evezünk, akkor követhejük akár a franciák példáját is, Bretagne-ban például a töltött libanyak kedvelt eledel karácsonykor: a liba nyakának bőrét töltik meg, és sütve, burgonyapürével tálalják. Ott van még a cukros-sültalmás fehér kolbász is, amit Provance-ban fogyasztanak szívesen az ünnepekkor, és persze az édes kelesztett, narancsvirágos sütemény sem maradhat el. De ne menjünk messzire a töltött ételektől, hiszen nem hagyhatjuk szó nélkül a lengyelek egyik kedvelt karácsonyi étkét, a céklalevest, amibe gombával töltött barátfülét tesznek. Ezt követheti halétel, de hús semmiképp, hiszen ők nem esznek húst 24-én. Mákos kalács itt is készül minden háziasszony konyhájában, vagy mákos tészta dióval, mazsolával ízestíve, emellett 12 gyümölcsből készítenek kompótot, emléket állítva a 12 apostolnak. Érdekesség, hogy az asztal alá szalmát és szénát szórnak, mivel a kis Jézus is jászolban született.

Bűvös erőt hagyomány szerint a görögök is tulajdonítanak egy gyümölcsnek, ez pedig nem más, mint a gránátalma. A hiedelmek szerint jólétet és szerencsét hoz, így népszerű is, főként az év végén. A szokások kapcsán itt is lépten-nyomon visszakanyarodunk az ételekhez, italokhoz, például az úgynevezett „kalanda” során énekesek vonulnak házról házra és szerencsét, boldogságot, egészséget kívánnak a háziaknak, akik ezért cserébe bort, vajat és sonkát adnak a jókívánság hozóinak.
A didergősebb élményeket a finnek népszokásukhoz híven inkább a szaunákban való izzadásra cserélik, ami persze karácsonykor sem maradhat el. Mi sem esik jobban egy kiadós szauna után, mint egy adag finom sült hering, majd sonka rozskenyérben sütve, sült krumplikásával. Desszertnek gyömbéres, mézes süteményeket kínálnak, és persze mellé a finn forralt bor, a glögg érkezik. Nem csoda, hogy vacsora előttre időzítik a szaunát, ugye?
Ha már megjött az étvágyuk, ne habozzanak, állítsák össze az idei karácsonyi menüt, kívánjuk, hogy sok finom íz és persze mosoly legyen Önöknél is karácsony estéjén!  Kellemes ünnepi készülődést és békés ünnepeket kívánunk!

Tradicionális adventi ízekért látogassanak el a bécsi Adventi vásárba, nem fognak csalódni! http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/960/


A bejegyzést írta: MÁV Nosztalgia
További bejegyzések
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Kedves Vendégünk!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartásáért kattintson ide!

Értékesítési irodánk ünnepi zárva tartása miatt a FOGATHAJTÁS:CSATA utazásokra már csak online, kártyás vásárlással tudnak részvételi jegyet váltani!
Kérjük, hogy online vásárláskor a kártyás, azonnali fizetést válasszák!

KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS MÉG BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁN A MÁV NOSZTALGIA KFT.!
Ünnepi ízek a nagyvilágból - Karácsonyi népszokások világszerte II. - mavnosztalgia.hu