Gödöllői Királyi Váró

A Pest-Hatvan vasútvonalon 1867 tavaszán indult meg a közlekedés. Ugyanebben az évben kapta meg a magyar államtól Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékul a gödöllői kastélyt és uradalmat. Ettől kezdve a királyi pár és kísérete rendszeresen utazott vonattal Gödöllőre, ezért 1868-ban fából egy tiroli stílusú, ideiglenes udvari pavilont emeltek. A napjainkban álló Királyi Váró épületét 1882-ben, neoreneszánsz stílusban építették.

Az épület tengelyét a vasút és a város felé nyíló bejárók adják. A város felőli oldalon portikusz – négy jón oszlopon nyugvó előtető – található, ahol az udvari kocsi várta a vonattal érkező királyi család tagjait. Az épület szintje azonos a peron szintjével, tehát csak a vonatba szállásnál kellett lépcsőt használni. A sínek felőli oldalon és az oldalhomlokzaton öntöttvas pilléreken nyugvó perontető fut körbe. A királyi pár megérkezésekor vörös szőnyeget fektettek az épület bejárata és a vasúti szerelvény közé. A vonatról a tágas középső helyiségbe, a Hercegi Váróba érkezünk, amelynek berendezését bordó kárpitú selyem zsöllyék és pamlagok adták. Jobbra Erzsébet királyné, balra Ferenc József várószobája nyílt.

Az 1958-ben műemléknek nyilvánított Királyi Várót a Norvég Alap támogatásával Gödöllő Város Önkormányzata újíttatta fel 2011-ben.

A rendezvényhelyszín bérlésével kapcsolatban keresse kollégánkat!

Hegedűs Zsuzsa
Email: hegedus.zsuzsa@mavnosztalgia.hu

MÁV Nosztalgia Kft.
H-1142 Budapest, Tatai út 93. II.emelet
Telefon: (+36 1) 238-0558

Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Gödöllői Királyi Váró - mavnosztalgia.hu