M61.001 Nohab dízelmozdony

Az 1960-as évek elején a MÁV-nál a nem villamosított fővonalakon számos vontatási feladat (nagytömegű gyors-és tehervonatok továbbítása) már csak nehézséggel volt megoldható. A hazai járműipar ebben az időben még nem volt felkészülve a nagyteljesítményű dízelmozdonyok gyártására. Több nyugati gyártó cég közül a svéd Trollhattan-i "Nydquist och Holm (NOHAB) cég mozdonyára esett a választás, mely 1960-ban a Budapesti Nemzetközi Vásár keretében a Nyugati pályaudvaron bemutatkozott be. 1963-64-ben 20 db jármű állt forgalomba, melyek közül kettő 1989-ig kormányzati járműként közlekedett.

A mozdonyba egy 1435 kW teljesítményű, 16 hengeres, kétütemű, az amerikai General Motors cég által gyártott dízelmotort építettek. A villamos hajtású dízelmozdonnyal hajtott főgenerátor termeli a két forgóvázba beépített, hat egyenáramú vontatómotor hajtásához szükséges villamosenergiát. A vontatómotorok fogaskerék-áttétellel hajtják a kerékpárokat. A személyszállító vonatok fűtéséhez szükséges gőzt egy Vapor típusú, olajtüzelésű, önműködő üzemű gőzfeljesztő termeli. A vonalvillamosítást követően a személykocsik gőzfűtő-berendezését kiszerelték, és a M61-eseket villamosan fűteni tudó mozdonyok váltották le.

Az M61,001 pályaszámú mozdonyt a MÁV műszaki emlékké nyilváníttatta. A meglévő további 5 jármű különböző vasúti vállalkozásokhoz került. Napjainkban a MÁV Nosztalgia Kft. flottájában személyszállító vonatokat továbbít, esetenként pályaépítési munkáknál vontatási szolgálatot teljesít.

Legnagyobb megengedett sebessége: 100 km/h
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
M61.001 Nohab dízelmozdony - mavnosztalgia.hu