2018. január 27.

Téli Semmering Expressz

Erre az utazásunkra minden jegy elkelt!

Ajánljuk figyelmükbe a 2018. június 10-én közlekedő
Nyári Semmering Expresszt !


Fontos!

Semmering hóhelyzet:
Élő webkamera itt
Érdemes melegen és rétegesen öltözni!

Élményvonatunk a világ első magashegyi vasútvonalán halad át, melyet 1854-ben adtak át, és 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai lenyűgöző látványt nyújtanak: 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. 

A Semmeringi hágó Ausztria keleti-középső részén, Stájerország (Steiermark) és Alsó-Ausztria (Niederösterreich) szövetségi tartományok határán helyezkedik el. A hágót fenyvesekkel borított hegyek veszik körül, északon a Rax (2007 méter) és a Schneeberg (2076 méter) található. A Semmering hágó környéke akkor indult hatalmas fejlődésnek, amikor elkészült 1854-ben a világhírű Semmering Bahn.

A Semmering hágó alatt haladó vasúti alagút épül, mely várhatóan 2024-re készül el, és 27,3 kilométer hosszú lesz. Északi kapuja az Alsó-Ausztriai Gloggnitz, a déli a stájerországi Spital am Semmering közelében lesz. Az alagút megépítésének terve az 1980-as években merült fel először.


Az Élményvonaton hangulatos étkezőkocsik várják a vendégeket, meleg ételekkel és széles italválasztékkal.


Technikai okok miatt - a megszokottól eltérően - a szerelvényben az Orfeum kocsi nem közlekedik. A bárrész a Danubius étkezőkocsi egyik felében található.Figyelem, ez az utazásunk KELENFÖLD állomásról indul!


Videó a semmeringi vasútról 

Az utazáshoz - felnőttek és gyermekek részére egyaránt - érvényes
útlevél vagy személyi igazolvány szükséges!

                   

#mavnosztalgia          #élményekútján

Az egyéni programtervezéskor kérjük figyelembe venni Semmering téli időjárási adottságait, melyről
a www.weather.com és a www.wetter.at oldalakon informálódhat.

Leszállás a vonatról és szabadidős programok egyénileg vonatunk menetrend szerinti visszaérkezésig.

Kérjük, 20 perccel a vonat indulása előtt legyenek az állomáson!


Megállók - programlehetőségek:Gloggnitz


Jellegzetes osztrák kisváros, a Schwarza folyó partján. A Niederöstereich Alpinnek (Alsó-Ausztria) turisztikai régió igazgatási, közlekedési és kulturális központja. Gloggnitz főterén a St. Othmar kápolna látható, különlegessége, gótikus fatornya. A nevezetességek közül érdemes felkeresni az 1992-es országos kiállítás alkalmából restaurált kastélyt, mely a város kulturális és társadalmi központja. A Schloss Gloggnitz (vár) a Schwarcza és a Weissenbach völgyei közti kiemelkedésen áll, minden oldalról jól látható, és szép képet nyújt. A vár udvarán a "Havas Boldogasszony" nevet viselő (Maria Schnee Kirche) templom áll. Egységes tetőzet fedi, tornyának karcsú hagymakupolája jellegzetes Ausztriában. A várban állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg, a vár megtekintése ingyenes, a kiállítások megtekintéséért fizetni kell. A várban étterem, kávézó üzemel. Érdemes betérni a finom édességeket kínáló híres Lindt csokoládéboltba is.

Payerbach-Reichenau

A Schwarza folyó völgyében található Payerbach település. Az északra fekvő magaslatokról nézve olyan a környék, mint egy szép képeslap, vagy egy modellvasút pályájának egy részlete. A folyó déli partján található a Payerbach park és annak említésre méltó pavilonja. A park zöld oázisként hat az ide látogatókra. Mögötte őrködik a község védőváraként Szent Jakobról elnevezett gótikus plébániatemplom. Érdemes megtekinteni a régi pályaudvart a mellette levő múzeum parkkal együtt. A régi pályaudvar gyakran célja a kirándulóknak, de sokan választják kirándulásuk kiindulópontjának, hogy felfedezzék a gyönyörű természeti adottságokat és az ápolt turistautakat. Egy ilyen kirándulóút – a Semmering vasút - Kiránduló út - innen kiindulva Semmering falu pályaudvarához visz, miközben a legszebb kilátást nyújtja a Világörökség részét képező Semmering vasútra.


Breitenstein és környéke


Vadregényes gyalogos erdei túra a 20 schillinges kilátóig, onnan tovább Breitenstein városkáig.  A semmeringi pályaudvart elhagyva az első lenyűgöző panoráma a Doppelreiter-kilátóból nyílik a viaduktokra és alagutakra, a Rax és a Schneeberg hegyeire. Innen különösen jól megfigyelhetők a vasútvonal leglátványosabb részén, a Kalte Rinne hídon áthaladó vonatok. A 20 schillinges kilátótól elérhető a Fleishmann-viadukt, a Roter Berg és a Kalte Rinne viadukt érintésével Breitenstein. Felszállás a hazafelé tartó Téli Expressz Élményvonatra Breitstein állomáson!

Túra hossza: kb. 9 km
Időtartam: kb. 3-3,5 óra

A túrázáshoz javasoljuk zárt túracipő, esőkabát, megfelelő mennyiségű ennivalóval (szendvics)
és innivalóval (kulacsban víz) felszerelkezve elindulni. Útközben nem biztos, hogy adódik lehetőség a vásárlásra!

Semmering - vasútállomás és Világörökség Információs centrum


1. A vasútállomástól séta egyénileg vagy lehet csatlakozni az ingyenes vezetett sétához
(kollégánk elkíséri az érdeklődőket) a Hirschenkogel felvonóig.

Semmering vasútállomástól a főút mentén kb. 20-30 perc séta a felvonó lábáig. Egyénileg felvonóval közelíthető meg a hegycsúcson található Milleniumswarte Hirschenkogel kilátó. A Zauberg legmagasabb pontjaként a kilátó egyedülálló panorámát nyújt a Semmering-Rax-Schneebergre.     

A felvonó áraival kapcsolatban tájékozódhat: semmering-hirschenkogel/preise/
Kiváló étkezési lehetőség a csúcson található Panoráma Étterem magyar személyzettel.

A Semmering-Hirschenkogel különlegessége egy európai szinten is kiemelkedő, 7 km hosszúpálya, valamint egy 3 km hosszú szánkópálya. Családosoknak, kezdőknek és sportos sízőknek egyaránt megfelelő szolgáltatást nyújt.

Nagyobb felbontásért kattintson a képre!

2. Jó idő esetén rövid erdei séta a 20 schillinges kilátóig, onnan vissza Semmering vasútállomásra.

A séta a vasútállomásnál kezdődik. Kitáblázott erdei ösvényen keresztül visz az út a 20 schillinges kilátóig , ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a viaduktokra és alagutakra. A kilátó nevét onnan kapta, hogy képe a régi 20 schillinges bankjegy hátulját díszítette. Hosszú éveken át a papírpénz   a Semmering vasútra hívta fel a figyelmet.
A séta hossza: 3 km
Időtartam: kb. 45 perc

Figyelem! Kövesút, murvás szakasz, keskeny és széles erdei túraút váltja egymást.
Javaslat: egyéni erőnlét szerint, túrajelek ismerete, zárt túracipő használata

Kérjük, 20 perccel a vonatindulás előtt érjenek vissza Semmering vasútállomásra!

Mürzzuschlag

 
Ebben a hangulatos apócska kisvárosban ér véget a Semmeringbahn, mely Ausztria és a világ legszebb vasútvonalának egyike. Több múzeum is fogadja itt a látogatókat, melyek az állomástól könnyű sétával megközelíthetők.

Südbahn Museum (Déli Vasúti Múzeum)


Heizhausgasse 2
8680 Mürzzuschlag
facebook.com/SuedbahnMuseum
Web: www.suedbahnmuseum.at

A Ghega Semmering vasút 1998 óta az UNESCO-Világörökség része. 150 éves jubileumának alkalmából 2004-ben hozták létre ezt a kultúrtörténeti vasúti élményvilágot. A közvetlenül a mürzzuschlagi vasútállomás mellett lévő régi mozdonyszerelő műhelyben hangulatos időutazásra invitál a kiállítás Bécstől Mürzzuschlagon át Triestig. Különleges látnivalók: a régi pályaudvari csarnok, a K.u.K. büfékocsi, a viaduktépítkezés, és régi mozdonyok.

"Kérem beszállni! A vonat indul!"- ezzel a mottóval nyitották meg a gyerekeknek szóló új témautat. Az 5-10 éves korú gyerekek egy gyerekútikönyvet és egy hátizsákot kapnak a felfedezőtúrához. A "Lokolieschen" kabalafigura pedig segíti őket a feladatok megoldásában.

Brahmsmuseum (Brahms Múzeum)

Wiener Straße 4  
8680 Mürzzuschlag
facebook.com/brahmsmuseummuerzzuschlag
Web: www.brahmsmuseum.at

A múzeum épülete 1884 és 1885 nyarán kilenc hónapon át adott otthont Brahmsnak, aki itt komponálta 4. e-moll op. 98 szimfóniáját, valamint több mint 30 dalt és kórusművet. A kiállítás olyan, mint egy zenés séta mesteri komponálással. A múzeumban eredeti tárgyak is megtekinthetők, köztük pld. az a Streicher-zongora, amelyen Brahms az egyetlen hangfelvételén játszott.

Wintersportmuseum (Téli Sportok Múzeuma)
8680 Mürzzuschlag, Wiener Straße 13
facebook.com/Wintersportmuseum
Web: www.wintersportmuseum.com

A múzeum felújítási munkálatok miatt előreláthatólag 2018. június 30-ig zárva tart.


A múzeum különleges formában 1000 m2-en mutatja be az összes téli sportot; a sízés több mint 5000 évvel ezelőtti kezdeteitől az Alpok első mürzzuschlagi sízőin át a gleccserekig és lavinákig, a hegyvidék magasztosságától egy 100 éves hegyi kunyhó rusztikus hangulatáig.
Standard osztály - KÉPEK

•  Felnőtt teljes árú - standard osztályon: 10.990 Ft/fő 
•  Gyermek - standard osztályon (4-14 éves korig): 7.990 Ft/fő
•  Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): díjmentes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetéssel kedveskedünk utasainknak.

Pullman Club osztály - KÉPEK

•  Pullman Club osztályon 2 vagy 4 személyes asztalnál: 17.990 Ft/fő
•  4 személyes asztal legalább 3 személy együttes utazása esetén foglalható!

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást. A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak az étkezőkocsi széles ital- és ételkínálatából.


Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. Értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Online vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.
Menetrend

Budapest-Kelenföld - Semmering
Figyelem, ez az utazásunk KELENFÖLD állomásról indul!

Indulás: 06:00 - Kelenföld

Indulás: 06:28 - Tatabánya
Indulás: 07:22 - Győr
Indulás: 08:06 - Hegyeshalom
Érkezés: 09.37 - Wiener-Neust.   
Érkezés: 10:04 - Gloggnitz
Érkezés: 10:17 - Payerbach-R. 
Érkezés: 10:40 - Breitenstein
Érkezés: 10:51 - Semmering
Érkezés: 11:10 - Mürzzsuschlag
Semmering - Budapest-Kelenföld
Indulás: 16:40 - Mürzzuschlag
Indulás: 16:57 - Semmering
Indulás: 17:07 - Breitenstein
Indulás: 17:28 - Payerbach-R.  
Indulás: 17:38 - Gloggnitz
Indulás: 18:01 - Wiener-Neust.
Érkezés: 19:33 - Hegyeshalom
Érkezés: 20:27 - Győr
Érkezés: 21:12 - Tatabánya
Érkezés: 21:51 - Kelenföld
Téli Semmering Expressz - mavnosztalgia.hu