2020. szeptember 12.

Gőzfelhős kirándulás Esztergomba

A felújított 424 009-es gőzössel
Nosztalgiautazás Esztergomba a megújult 424 009-es gőzmozdonnyal

Jó ideje nem járt egykori királyi székvárosunkban nosztalgiavonat, és jó ideje nem láthattuk a nosztalgia járműflotta emblematikus mozdonyát működés közben! 

Reményeink szerint nagy érdeklődésre tarthat számot a kétezres évek elején egyszer már komoly népszerűségnek örvendő  nosztalgiavonatozás a Dunakanyar esztergomi oldalán. A nemrégiben felújított Budapest és Esztergom közötti vasútvonalon a 12 év üzemszünet után megújult 424 009-es pályaszámú gőzmozdonyt, az idén 96 éves "Nurmi"-t láthatják az érdeklődők „munka közben”.
Az Istvántelki Járműjavító üzemben eredeti állapotában felújított gőzös első önálló útja a festői Dunakanyarba vezet,  ezen a vasútvonalon – a vonal legmagasabban fekvő szakaszán – található Magyarország leghosszabb vasúti alagútja, a Kopár-hágói vasúti alagút. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak a vendégek, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával.
A vonaton történő utazás során kötelező az arc eltakarása
maszkkal, sállal vagy kendővel!Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, átmenetileg a Budapest, Tatai út 93/a - 1.emelet - szám alatt.
(Vasúttörténeti Park melletti épület)

Telefon: (+36 70) 303-0202
Nyitva tartás:
Hétfő: 08:00 - 16:00
Kedd, szerda, csütörtök: 12:00 - 16:00 
Péntek: 08:00 - 12:00
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.                     
Egyéni programlehetőségek / látnivalók:
(további információk: https://iranyesztergom.hu/latnivalok)

Városnézés gumikerekű kisvonattal
Az Esztergomi Városnéző Kisvonat 2005 májusától szolgálja ki a városba látogató turistákat. Vonatjaik megjelenésükben eltérnek a többi dottótól: tágasabbak, piros-fekete színük pedig a régi gőzmozdonyok és kocsik látványvilágát idézik. A felszerelt esővédő ponyva zordabb időben is lehetővé teszi  a kellemes utazást.
A Bazilika elől induló, valamint oda is érkező, kb. 25 perces kör alatt GPS alapú, gépi idegenvezetés - magyar, angol, német, szlovák nyelven - mutatja be a nevezetességeket, mely egyben mesél a település múltjáról és jelenéről is.

Árak - helyszínen fizetendő a dottónál:
 • 2 éves kor alatt ingyenes
 • 16 éves korig: 800.-Ft
 • 16 éves kortól: 1.200.-Ft

Esztergomi Bazilika
Az 1856-ban felszentelt Esztergomi Bazilika, száz méteres magasságával a legnagyobb magyarországi egyházi építmény, mely méreteit tekintve Európában is az első öt legnagyobb templom között szerepel. A Várhegyen található főszékesegyház altemplomában a római katolikus egyház vezetőinek sírjai találhatók, köztük Mindszenty József hercegprímás sírhelye is.
Az esztergomi Várhegy
Esztergom fő látványosságainak helyszíne, a 973-ban alapított első magyar főváros királyok által lakott, jelenleg mintegy ötven méter magas dombja, rajta a Bazilikával és a királyi várral. Az Esztergom fölé magasodó Várhegyről a négy égtáj felé tekintve csodálatos panorámát láthatunk a Vaskapu-hegy jelezte Visegrádi- illetve a távolabbi hegységek csúcsaira, a lent kanyargó Dunára, illetve a Dunakanyar felső szakaszára, a folyón átívelő Mária Valéria-hídra, az Esztergommal szemközt lévő, felvidéki Párkányra és környékre, a szlovákiai Garam-folyó torkolatára és természetesen a közel harmincezer lakosú Esztergomra, valamint további közeli településekre.

Víziváros
Esztergom látványosságainak sorában, a Várhegy után az azzal szomszédos Víziváros következik. Itt található Esztergom több, nemzetközi és országos jelentőségű múzeuma, történelmi építménye. A Pázmány Péter utcát, Katona József utcát, Mindszenty József teret és Berényi Zsigmond utcát magába foglaló városrészben található a magyarországi római katolikus egyház legnagyobb dokumentációs, irat és könyvgyűjteménye, a 2018-ban felújított Bibliotheca, melyben világszinten egyedülálló kódexek és a magyar történelem fontos eseményeihez, uralkodóihoz és egyházi méltóságaihoz kötődő iratok, könyvek találhatók.
Belváros
Esztergom központja egyfelől a várostörténetben kiépült településszerkezet, másfelől a legújabb kor közlekedésrendszere szerint alakult. A belvárosban két központi tér található, a főtérnek meghatározott Széchenyi tér és a közlekedési és bevásárlói csomópontnak számító Rákóczi tér. S míg az előbbi leginkább műemléki épületeiről és az egykori Királyváros hagyatéka nyomairól híres, addig a másik forgalmas nyüzsgésről, bankokról, boltok, üzletekről. A két téren és az azok körül lévő utcák, sétányok, passzázsok mindegyikében számos étterem, kávézó, söröző, pizzázó, falatozó, cukrászda, valamint a legkülönfélébb portékát árusító üzletek várják a közönséget. Ezek között a legnagyobb ilyen a Rákóczi téren lévő Bástya áruház, mely mellett óriási parkoló próbálja kiszolgálni a gépjárművezetők igényeit.
Prímás sziget
Esztergom kivételes, festői adottságai közül az egyik legszebb a Királyváros és Víziváros részekhez tartozó Prímás-sziget. A Nagy-Duna és a Kis-Duna közötti 2,7 kilométer hosszú terület Esztergom hosszanti fekvésével párhuzamos. A szigetre öt különböző híd vezet a városból, ezek közül a déli városrészben található Tabán-híd és a belvárosból közvetlenül a Mária Valéria-hídra és Prímás-szigetre vezető Bottyán-híd a gépjárművekkel is használható, a többi gyaloghíd.
Szenttamás-hegy
Az Esztergom belváros fölé emelkedő festői domb patinás és kanyargós utcáival és az ezek mellett található egyháztörténeti és történelmi emléképítmények okán fontos turisztikai célpont. A Szenttamás-hegy belváros felőli oldaláról különleges szerpentin visz fel az országzászlóval ékes csúcsra. Ennek közelében látható a Szent István megkoronázása című Antal Károly nagyméretű dombormű, illetve Klotz József óriási napórája is. A Szenttamás-hegy tetejére egy másik úton, a Vitéz János főiskola felől induló kálvária stációk mentén is eljuthatunk. A golgotai jelenetnél Becket Szent Tamás canterbury-i érsekről (egyben a városrésznek is ő a névadója) elnevezett kis kápolna áll. Innen hallható minden nap délután fél 5-kor a trianoni békediktátumra utaló tárogató muzsika, mely szignál jellegzetességévé vált Esztergomnak. A Szenttamás-hegy a Várhegyhez hasonlóan csodás panorámát kínál az Esztergomot és környékét felülről megtekinteni szándékozónak. Tiszta időben az alul fekvő város, a környező hegyek, a Duna, a Prímás-sziget, a Mária Valéria-híd mellett a távolabbi hegyvonulatok is jól kivehetők, s lenyűgöző fotók készíthetők.
Transzfer: vasútállomás - Bazilika - vasútállomás:
Mivel az esztergomi  vasútállomás a  Bazilikától, a belvárostól kb. 40-45 perc sétára található, igény esetén érkezést követően a vasútállomásról piros-fekete színű – a régi gőzmozdonyok és kocsik látványát időző – gumikerekű kisvonattal lehet eljutni az Esztergomi bazilikához (kb.10-15 perces utazás).
Az oda-vissza úti transzfer felára felnőtt/gyerek: 700,-Ft/fő - a vonatjegy foglalásával egyidőben, előre kell lefoglalni!
A transzfer 0-4 év közötti gyermekek számára ingyenes.

Párnás osztályon: - Képek
 • Felnőtt:  8.990 Ft/fő
 • Gyermek (4-14 éves korig):7.990 Ft/fő
 • Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

Párnás osztályon a WR 252 étkezőkocsiban: - képek - MEGTELT!
Ezen az utazáson a WR 252 sz. étkezőkocsi ülőkocsiként, teríték és felszolgáló személyzet nélkül közlekedik. Helyfoglalás a kocsi négy fős asztalainál lehetséges.
 • Felnőtt:  8.990 Ft/fő
 • Gyermek (4-14 éves korig):7.990 Ft/fő
 • Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

Fapados osztályon: - Képek
 • Felnőtt: 7.990 Ft/fő 
 • Gyermek (4-14 éves korig): 6.990 Ft/fő
 • Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes
A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak. Az utazásra a részvételi jegyek elővételben válthatók!Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, átmenetileg a Budapest, Tatai út 93/a - 1.emelet - szám alatt.
(Vasúttörténeti Park melletti épület)

Telefon: (+36 70) 303-0202
Nyitva tartás:
Hétfő: 08:00 - 16:00
Kedd, szerda, csütörtök: 12:00 - 16:00 
Péntek: 08:00 - 12:00
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.


Karszalaggal igénybe vehető kedvezmények Esztergomban

Minden vendégünk karszalagot kap az odaúton, melyek felmutatásával kedvezményesen vehetik igénybe az alábbi szolgáltatásokat partnereinknél:

 • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Prímás Pince étteremben való fogyasztás végösszegéből. Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.
 • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Dunakorzó Kávézóban való fogyasztás végösszegéből. Cím: 2500 Esztergom, Kis-Duna sétány 7.
 • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a városnéző gumikerekű kisvonatos utazás árából. A Bazilika elől induló, valamint oda is érkező, kb. 25 perces kör alatt GPS alapú, gépi idegenvezetés - magyar, angol, német, szlovák nyelven - mutatja be a nevezetességeket, mely egyben mesél a település múltjáról és jelenéről is. Jegyváltás az indulási pontnál.

Menetrend

Budapest-Nyugati - Esztergom
08:40   Budapest-Nyugati
08:51     Angyalföld
08:56     Újpest
09:02     Aquincum
11:13    Esztergom (érkezés)
Esztergom - Budapest-Nyugati
17:05  Esztergom (indulás)
18:10    Aquincum
18:15    Újpest
18:18    Angyalföld
18:31   Budapest-Nyugati

Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Gőzfelhős kirándulás Esztergomba - mavnosztalgia.hu