2020. október 31.

Látogatás idegenvezetéssel a Vasúttörténeti Parkban – a téli zárás előtti utolsó hétvégén!Program


A Magyar Vasúttörténeti Park (a köznyelvben „Füsti”) Közép Európa legnagyobb interaktív vasúti emlékparkja Budapesten. Az 1911-ben épült, 34 állásos, egykori Északi fűtőház – később Hámán Kató Fűtőház, majd újra Északi fűtőház – területén 2000 nyarán nyitotta meg kapuit a mai „múzeum”.

A kb. 70 000 m2 alapterületű parkban több mint 100 vasúti jármű-köztük számos ritka mozdony és vasúti kocsi látható. A járművek jelentős része napjainkban is üzemképes, némelyikük rendszeresen közlekedik a bel-és külföldre, nosztalgiavonat forgalomban. A felsoroltak mellett állandó jelleggel vasúttörténeti kiállítás, kerti vasút, terepasztal, hajtányozás és egyéb izgalmas interaktív program is várja a látogatókat.
A program során vendégeink utaznak a kis kerti vasúton, megtapasztaljuk a fordítókorongot működés közben, látogatást teszünk a fűtőházban és a csarnokban is. Felszállhatnak és belülről is megtekinthetik a felújított Teakfa Étkezőkocsit valamint néhány, az idén megvásárolt modern, de még átalakítás alatt álló, hamarosan az élményvonatokban közlekedő legújabb személyszállító ülőhelyes kocsit. A Golden Eagle Danube Expressz luxusvonatban is közlekedő egyik hálókocsival és más muzeális járművekkel is megismerkedhetnek. Bepillantást nyerhetnek a cég életébe, mindennapjaiba is. A látogatás egyik legnagyobb attrakciója az idén augusztus 20-án, a Magyar Vasúttörténeti Parkban bemutatott, az elmúlt öt év alatt rekonstruált Aranyvonat szerelvénye, amely 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulója alkalmából az uralkodói ereklyét, a Szent Jobbot szállította országos körútra.

A parkban tett látogatást követően a csoport átsétál az iroda üzemi területére. A társaság személyszállításra és árufuvarozásra egyaránt érvényes vasútvállalati engedéllyel rendelkezik, fő tevékenysége a vasúti nosztalgiautazások szervezése korabeli, felújított vonatokkal, melyek a 19-20. század fordulójának hangulatát idézik. A nosztalgia járművek – közel 70 különböző típus – európai hírűek és muzeális értékűek. A nosztalgia vonatok úti céljai a kedvelt vidéki turistaközpontok, gasztronómiai fesztiválok és környező országok városai és kirándulóhelyei. A MÁV Nosztalgia Kft. üzemelteti, számos egyéb jármű mellett, az 1912-ben gyártott WR2347-es számú étkezőkocsit, amely a legidősebb, működő étkezőkocsi a világon.

A látogatás időtartama kb. 3 óra.

A csoport minimum létszáma 20 fő, maximum létszáma 30 fő.


Találkozás:

A Vasúttörténeti Park főbejáratánál 09:30 - 10:00 óra között. A program 10:00 órakor indul.

A Magyar Vasúttörténeti Park Budapesten a XIII. és a XIV. kerület határán fekszik, a Tatai út 95. szám alatt. (A Tatai út párhuzamos a Reitter Ferenc utcával és a Béke úttal.)

GPS koordináták: 47.542316, 19.095581

 

A park megközelíthető:

-         autóbusszal:

Budapest Keleti pályaudvarról, vagy Újpest Központtól a 30-as és a 30A jelű autóbuszokkal (leszállás a Rokolya utcánál)

Az Árpád-híd pesti hídfőjétől, vagy Újpest Központtól a 120-as autóbusszal (leszállás a Reitter Ferenc utcai megállónál)

-         villamossal:

a Lehel térről, vagy a Megyeri útról a 14-es villamossal (leszállás a Rokolya utcánál)


                   

#mavnosztalgia          #élményekútjánJegyértékesítés

  • Felnőtt: 6.000 Ft/fő
  • Gyermek (3-18 éves korig): 5.100 Ft/fő
  • Nyugdíjas: 5.300 Ft/fő
  • 0-3 éves korig: ingyenes

A programon való részvétel feltétele az érvényes, fényképpel ellátott személyazonosításra alkalmas okmány bemutatása, továbbá az üzemi területen történő tartózkodás és közlekedés szabályairól szóló elfogadó nyilatkozat kitöltése és belépéskor való leadása.

Jegyek csak elővételben vásárolhatók!


Személyesen: nyitvatartás a Kapcsolat menüpontban.
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.

Menetrend (tervezet)

Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Látogatás idegenvezetéssel a Vasúttörténeti Parkban – a téli zárás előtti utolsó hétvégén! - mavnosztalgia.hu