2016. július 17.

Isonzó Expressz - 5 napos utazás

Ausztria, Szlovénia, Olaszország
ERRE AZ UTAZÁSRA A JELENTKEZÉST LEZÁRTUK!

Időpont: 2016. július 17-21.
Időtartam: 5 nap / 4 éj


A vonat, amiről három ország beszél: 2016 nyarán az Isonzó Expressz újra útnak indul Ausztrián keresztül Szlovéniába és Olaszországba, az első világháborús frontok déli szakaszára, az Isonzó völgyébe.

A különvonatot az Indóház, a MÁV Nosztalgia Kft., a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre első alkalommal 2015-ben és a nagy sikerű út eredményeként a programot 2016-ban is megismételjük, új programokkal, látnivalókkal bővítve.


Program

1. nap: 2016. július 17.

A reggeli órákban indulás különvonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról  Szlovéniába, Nova Goricába. Felszállási lehetőségek: Budapest-Nyugati pályaudvar, Kelenföld, Tatabánya, Győr, Sopron. A vonatút a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül vezet, melyet 1854-ben adtak át, s ami 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai gondoskodnak a lenyűgöző látványról: 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. Alagutak, viaduktok és az alpesi táj szépsége tárul vendégeink szeme elé. Az utazás során előadások, beszélgetések lesznek az Orfeum illetve a VELO Veled! közösségi kocsikban, valamint a vonaton berendezett kiállítást tekinthetjük meg. Érkezés Nova Goricába a késő délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre. Szállás Nova Goricában.


2. nap: 2016. július 18.

Reggeli után a program folytatása: indulás autóbuszokkal a cerjei emlékműhöz (kilátó és múzeum), ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész vidékre, az egykori harcok színhelyeire. Az emlékhelyet elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése következik. A Monte San Michele magaslatán sétát teszünk az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatásával, majd meglátogatjuk a múzeumot. Visintiniben a magyar kápolna meglátogatása, tisztelgés a hősök emléke előtt. Redipugliában az olasz katonai temetőt és monumentális hősi emlékművet, majd Foglianóban az osztrák-magyar katonai temetőt keressük fel. Ebédidő útközben Gradisca városában. Szállás Nova Goricában.


3. nap: 2016. július 19.

Reggeli után utazás autóbusszal Kobaridba (Caporetto), ahol felkeressük a múzeumot és az olasz osszáriumot. Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet elhagyva látogatás a Tolmin-Ločei katonatemetőben. A programok végeztével transzfer vissza a szálláshelyre. Szállás Nova Goricában.


4. nap: 2016. július 20.

Reggeli, szabadidő illetve választható fakultatív programok:
A fakultatív programok egy időben kerülnek megrendezésre, ezért egy vendég maximum egy programon tud részt venni.


A) Félnapos autóbuszos kirándulás Javorcára (min. 20 fő): 6.900 Ft/fő
Látogatás a goricai várban, majd indulás Javorcára. A 3. osztrák-magyar közös hegyidandár 1916-ban itt emelt kápolnát az elesett bajtársak emlékére. A kápolnát puszta kezükkel építő bakák pedig tölgyfa muníciósládák deszkáiba égették két és fél ezer elpusztult bajtársuk nevét - e táblák ma is ott sorakoznak a falakon, afféle lapozgatható Halottak könyveként (a részvételi díj tartalmazza a belépőjegy árát).

B) Borkóstolás ebéddel, félnapos program (min. 40 fő): 16.500 Ft/fő
Autóbuszos kirándulás a környező bortermelő vidéken (Smartno, Dobrovo). Látogatás Goriska Brda legnagyobb borászatában, borkóstolás falatkákkal. Ebéd egy helyi étteremben.

C) Félnapos látogatás a Skocjan Barlangrendszerben, vezetéssel (min.40 fő): 13.000 Ft/fő

A Skocjan Karszt Barlangok több millió évvel ezelőtt alakultak ki, amelyek 1986 óta az UNESCO világörökség részeként kápráztatják el a látogatókat. A látogatás során kivételesen sok kanyont, vízeséseket, hatalmas földalatti üregeket, csodás földalatti ökoszisztémát láthatunk (melegebb ruházat, bakancs javasolt a túrához).

D) Egész napos tengerparti pihenés (min. 40 fő): 5.900 Ft/fő
Utazás autóbusszal Piran-Portorozs útvonalon, pihenés, fürdőzés, szabadidő.

E) Félnapos kirándulás Lipicára (min. 40 fő): 9.500 Ft/fő

Félnapos autóbuszos kirándulás keretében látogatás a híres lipicai fehér paripák otthonában.

F) Félnapos kirándulás a Triglav Nemzeti Parkba - Tolmin szurdok (min. 40 fő): 6.900 Ft/fő
Először az Ördög hídja, a Hudičev most felé érdemes venni az irányt. Egy alagúton keresztül érjük el a szédítő, 60 méteres szakadékot átívelő hidat.  A hídtól kb. 500 méterre egy kanyar után látjuk meg a Zadlaška barlangot, más néven Dante barlangját. A legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. Visszatérve az útra, lépcsők vezetnek le a vadregényes Zadlaščica szurdokba, ahol a legérdekesebb látnivaló a Medvefej (Glava Medved), egy óriási háromszög alakú sziklatömb, beszorulva a szűk kanyon két függőleges sziklafala közé. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény, állandóan magas a páratartalom és a mediterrán klímának is köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció.


5. nap: 2016. július 21.


Reggeli, majd transzfer autóbuszokkal a központi megemlékezés helyszínére, Svetoba. Hivatalos megemlékezés koszorúzással az I. világháborúban elesett hősökről a katonai temetőben. A tiszteletadás után indulás haza Magyarországra vonattal a késő délelőtti órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőségek: Sopron, Győr, Tatabánya, Kelenföld, Budapest, Nyugati pályaudvar.A csoporttal együtt utazó és a vonaton, illetve az egyes helyszíneken szakmai előadásokat tartó történészek:
 
Pintér Tamás
Történész-levéltáros, a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója. Fő kutatási területe az olasz front és a háború emlékezetének története. A témához kapcsolódó kiadványok és publikációk szerkesztője, illetve szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.
 
Rózsafi János
Helytörténész, hadszíntérkutató, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója, a fő kutatási területe a 20. honvéd hadosztály harcainak története. A témához kapcsolódó publikációk szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja.
 
Dr. Stencinger Norbert
Történész, a hadtudomány PhD fokozatosa, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója, fő kutatási területe a Doberdó és a tábori lelkészet története. A témához kapcsolódó publikációk szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának a tagja.
 
Dr. Négyesi Lajos
Hadtörténész,
hadtudomány PhD fokozatosa, nyugállományú alezredes, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a középkori magyar és egyetemes hadművészeti, valamint csata- és hadszíntérkutatással foglalkozó kiadványok és publikációk szerzője.Fedélzeti szolgáltatások

A vonatban több nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, amelyeken lehetőség van finom ételek, illetve italok fogyasztására elérhető áron.

•    Az Orfeum kocsi bárjában rövid- és üdítőitalok, kávé, tea és sós/édes rágcsálni valók vásárolhatók.
•    A vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékoztatjuk Önöket az utazással kapcsolatos tudnivalókról.
•    A vonaton oda-vissza útban a vonattal utazó, a területet évek óta kutató történészek tartanak előadásokat
•   A VELO Veled! közösségi kocsiban hagyományőrzők tartanak előadásokat, bemutatókat az utazás során az utazókat különféle fedélzeti kiadványok segítik a helyszínek jobb megismerésében.
•    Az Orfeum kocsiban a Sebő-együttes előadásait hallgathatják a vendégek. Az együttes honlapja.


Pullman Club osztály

Az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak a széles ital- és ételkínálatunkból. A légkondicionált Pullman Club kocsikban nagy lábterű, dönthető ülések szolgálják a rendkívül kényelmes utazást. Valamennyi ülőhelyhez 2 vagy 4 fős asztal is tartozik. Egész úton külön felszolgáló személyzet gondoskodik utasaink kényelméről.Részvételi díjak

 Három csillagos hotelben
MEGTELT
Négy csillagos hotelben
 Kétágyas szobában
(társítást vállalunk)
 89.900 Ft/fő
 99.900 Ft/fő
 Egyágyas felár
 13.000 Ft/fő 17.000 Ft/fő
 Pótágy kedvezmény
 5.000 Ft/fő 5.000 Ft/fő
 Félpanziós felár
 10.000 Ft/fő 13.900 Ft/fő
 Kötelező üdülőhelyi díj
 1.600 Ft/fő 1.600 Ft/fő
 Fakultatív útlemondási biztosítás
 + BBP biztosítási csomag
 4.500 Ft/fő - Megrendeléssel egyidőben fizetendő
 Pullman Club kocsiban utazás felára
MÁR CSAK PÁR SZABAD HELY MARADT
 20.000 Ft/fő 20.000 Ft/fő

Letölthető dokumentumok:


A részvételi díj tartalmazza: Utazás különvonattal 2. osztályon, 4 éjszakai szállást választás szerinti három- illetve négycsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, a leírásban szereplő programok a szükséges belépőkkel, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások, kiadványok a vonaton.

A részvételi díj NEM tartalmazza: Személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív programok, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás (BBP), kötelezően fizetendő üdülőhelyi díj, Pullman Club felára, félpanzió felára.

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe. A program minimum 400 fővel indul. Árainkat 318 Ft/€ árfolyamig tartjuk.Az utazáshoz - felnőttek és gyermekek részére egyaránt - érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges!
Ez az utazásunk 2 Törzsutas pecsétet ér! Tudjon meg többet Törzsutas Programunkról ITT !


Jegyértékesítés

MÁV Nosztalgia Kft. Értékesítési irodájában személyesen a Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett. Internetes jegyrendelés regisztráció után a lap tetején lévő jegyvásárlás feliratnál.

Tel.: (+36 1) 269-5242
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu

Nyitva tartás:
•    Hétfő: 11:00 - 19:00 óráig
•    Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
•    Péntek: 9:00 - 15.30 óráig
•    Szombat, vasárnap: zárva
   
MÁV Nosztalgia Kft.
Központi iroda/postai cím: H-1142 Budapest, Tatai út 93/a 2.emelet
Telefon: (+36 1) 238-0558
E-mail: utazas@mavnosztalgia.hu

H-P: 10:00 - 16:00  

További jegyértékesítési pontok listájáért kattintson IDE !


Videó a 2015-ös Isonzó Expresszről

A program megvalósulását támogatta az
Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság


Fotókiállítás Nova Goricában:

Balogh Rudolf híres magyar fényképész (fotóművész) az Isonzó fronton fotózott az I. világháború idején. 30-40 darab jó minőségű képéből a szlovén Pot Miru egy vándorkiállítást állított össze, amely az Isonzó Expressz utazás idején Nova Goricában, a Perla Hoteltől kb. 200 m-re a nova goricai polgármesteri hivatalban lesz kiállítva, ahol a fotókat az utazók is megtekinthetik.
 
Balogh Rudolf fényképész, a magyar fotóművészet egyik úttörője 135 éve, 1879. szeptember 1-jén született Budapesten. Győri középiskolai rajztanárától, Ruby Miroszlávtól sajátította el a fényképezés alapelemeit, majd külföldön tanulta tovább a fotózást, a kortársi emlékezet szerint a bécsi Lehr- und Versuchsanstaltban. 1902-től Budapesten lakott és alkotott. Pályakezdőként képei széles témakört öleltek fel, kezdetben a Vasárnapi Újság, az Új Idők folyóirat közölte felvételeit, 1903-tól a Vasárnapi Újság illusztrátora lett.

1912-ben nyitotta meg első műtermét - ahogy akkoriban nevezték: "fényképészeti műintézetét" - Budapesten, a Váci utca 12-ben. 1914-ben Fotóművészet címmel indított lapot, de az első világháború kitörése miatt a folyóirat csak egy évfolyamot ért meg. Sokszínű tudósításokat készített a háborús eseményekről, a belpolitikai élet hullámveréseiről. Háborús képeiből sok került a berlini és a bécsi hadimúzeumokba, ebben az időszakban készült több mint kétezer nagyméretű üvegnegatívja, panoráma- és sztereoképe a Magyar Fotográfiai Múzeum féltett kincse.
Az Est Lapok munkatársa, és 1920-tól pedig másfél évtizeden keresztül a Pesti Napló Képes Mellékletének fotóriportere. 1925-ben Magyarország aranykoszorús fényképészmestere címmel tüntették ki.
Az 1930-as évek elejétől a Magyar Filmiroda fotólaboratóriumát vezette. Számtalan fényképen mutatta be a magyar paraszti életet, a népviseleteket, népszokásokat, a magyar táj szépségeit. Iskolai szemléltetőeszközök, vasúti kocsikban elhelyezett fotográfiák, idegenforgalmi kiadványok révén meghatározó szerepet játszott Magyarország bemutatásában, képei rendszeresen jelentek meg az idegenforgalmi kiadványokban. Az 1934-ben kiadott Das malerische Ungarn (A festői Magyarország) című kötetben döntően az ő képei találhatók, ezt követően pedig az országot reprezentáló fényképkötete látott napvilágot többnyelvű változatban.
Szerkesztette és kiadta a Fotóművészeti Híreket. Felvételeivel számos rangos díjat nyert itthon és a nagyvilágban. 1944-ben származása miatt elbocsátották a Filmirodától. A háború alatt műtermét és lakását bombatalálat érte. Munkásságának nagy része megsemmisült, egészségi állapota leromlott. 1944. október 9-én hunyt el Budapesten.

Az 1992-ben alapított Balogh Rudolf-díj a magyar fotográfia egyik legrangosabb szakmai díja, kiemelkedő fotóművészeti tevékenység, illetve fotóelméleti munkásság elismerésére adományozott állami kitüntetés. Eleinte évente két személy kaphatta meg, majd 2001-től évenként három fotóst díjaznak.


Menetrend (tervezet)

Budapest - Semmering hágó - Nova Gorica (2016.07.17)
Indulás: 6:50 Budapest-Nyugati
Indulás: 7:26 Kelenföld
Indulás: 8:30 Tatabánya
Indulás: 9:19 Győr
Indulás: 10:16 Sopron
Érkezés: 19:21 Nova Gorica
Nova Gorica - Semmering hágó - Budapest (2016.07.21)
Indulás: 10:40 Nova Gorica
Érkezés: 20:00 Sopron
Érkezés: 21:30 Győr
Érkezés: 22:14 Tatabánya
Érkezés: 22:55 Kelenföld
Érkezés: 23:38 Budapest-Nyugati
Képek az utazásról:
2016
« előző év következő év »
Február
07. Busó Expressz – NOHAB-os Élményvonattal Mohácsra 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
08. Nőnapi Gyertyafény Expressz - romantikus vacsoravonat
Április
14. Utazás az Ezüstnyíl előfutó dízel motorkocsival - TÖRZSUTASOKNAK 17. Budapest 100 Nyugati pu. Királyi váróterem 23. Borvonat - Eger 30. Gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgyön át Zircre
Május
14. Mezőföld gyorsvonat / Budapest - Paks fotósvonat 21. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 28. Tavaszi Zauberg Expressz- Élményvonattal Semmeringre
Június
11. Borvonat - Balatonlelle 25. Gőzfelhős Koronázási különvonat Pozsonyba 26. Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra 26. MALÉV Air Tours IKARUS 250 Élménybusszal a Tihanyi Levendula Fesztiválra
Július
09. Bakony Expressz - 1 napos utazás 15. 170 éves a Budapest-Vác vasútvonal - Ünnepi gőzfelhős különvonat 17. Isonzó Expressz - 5 napos utazás
Szeptember
24. Napfény Zauberg Expressz Szegedről Semmeringre - 1 napos utazás 24. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
06. Dél-Bohémia kincsei – 4 napos utazás 15. Őszi Zauberg Expressz Budapestről Semmeringre - 1 napos utazás 29. Kinyitja kapuit az istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 26. Napfény Advent Expressz - Szeged - Budapest - Bécs
December
09. Advent Expressz Budapestről Bécsbe 10. Délibáb Advent Expressz - Debrecen- Budapest - Bécs 17. Advent Expressz Prágába - 2 napos utazás 30. NYOLCASFOGAT - Évzáró Nohabozás Tapolcára
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Isonzó Expressz - 5 napos utazás - mavnosztalgia.hu