2016. június 26.

Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra

Balatonfüred, Tihany, Tapolca

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2016-ban is megrendezi a Levendula Heteket és a Tihanyi Önkormányzattal, valamint a Németh László Művelődési Házzal közösen a Levendula Fesztivált.

Levendula Hetek 2016. június 20. - 2016. július 1.
Levendula Fesztivál 2016. június 24. - 2016. június 26.

A XII. Tihanyi Levendula Fesztiválra június 26-án Élményvonat közlekedik a Balaton északi partján, idén egészen Tapolcáig. A vonatot az északi-parti vasútvonal „királya” a Nohab dízelmozdony vontatja. Az Élményvonat a magyar tenger északi partjának legnépszerűbb turista-központjaiba gördíti el utasait. A vonaton közösségi programok,  bár- és étkezőkocsik szolgálják utasainkat.
Szintén e napon közlekedik a MÁV Nosztalgia szervezésében a MALÉV Air Tours Ikarus 250-es retró autóbusz a Levendula Fesztiválra.
Tihany

Tihany történelmi, kulturális öröksége kimeríthetetlenül gazdag. A legkorábbi magyar nyelvemléket őrző írásos feljegyzés, a tihanyi apátság 1055-ös keltezésű Alapítólevele. A bencés apátság 1719-1754 között épült barokk templomának altemplomában nyugszik az oklevelet kiállíttató András király, kinek sírja az egyetlen eredeti helyén maradt királysírunk. A félsziget számos turistaútja segítségével a természetbarátok is megtalálhatják maguk szórakozását. A Gejzírmező gejzírsziklái csodás látványt nyújtanak a lemenő nap fényében.  A híres tihanyi visszhang mára sajnos már a múlté. Hajdan akár 16 szótag is visszaverődött az apátság faláról, a beépítések és növénytelepítések miatt azonban ma már hiába várjuk az ekhót.

Levendula Fesztivál

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon. Népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház várja az érdeklődőket, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is.

Fakultatív programcsomagok
(a vonatjegyen felül fizetendők)A) program: Busztranszfer Balatonfüred - Tihany - Balatonfüred
A balatonfüredi érkezést követően indul külön buszunk (MALÉV Air Tours Ikarus 250) Tihanyba, ahol szabad program áll vendégeink rendelkezésére. Vendégeink vonatunk indulása előtt busszal érkeznek vissza Balatonfüredre.

Balatonfüred vasútállomásról buszos indulás Tihanyba 10:30
Tihanyból, a Levendula Fesztiválról buszos visszaindulás Balatonfüredre 17:15
Részvételi díj: 1.500 Ft/fő

B) program: Földön-vízen
A balatonfüredi érkezést követően egy kellemes séta keretében megtekintjük Balatonfüred belvárosát, valamint a tópartot. Ezt követően a MALÉV Air Tours Ikarus 250-es nosztalgia busszal utazunk Tihanyba, ahol megtekintjük a Levendula Házat. Utána szabad program következik. Délután egyéni séta a hajóállomásra, ahonnan menetrend szerinti hajójárattal utazunk vissza Balatonfüredre, ahol a vonat visszaindulásáig további szabadidő áll vendégeink rendelkezésére.

Balatonfüred hajóállomásról buszos indulás Tihanyba 11:15
Tihany hajóállomáson találkozó 15:30, hajó visszaindulás Balatonfüredre
Részvételi díj: 6.000 Ft/fő

C) program: Hullámok hátán
A balatonfüredi érkezést követően egy kellemes séta keretében megtekintjük Balatonfüred belvárosát, valamint a tópartot. Ezt követően menetrend szerinti hajóval utazunk át Tihanyba. A hajóállomásról Dottó kisvonatra szállunk, majd megtekintjük a Levendula-házat. Utána szabad program következik. Délután ismét Dottóval utazunk vissza a hajóállomásra, ahonnan visszahajózunk Balatonfüredre. A vonat visszaindulásáig további szabadidő áll vendégeink rendelkezésére.

Balatonfüred hajóállomásról hajózás Tihanyba 11:30
Gumikerekű kisvonat transzfer a hajóállomás és a Levendula Fesztivál között
Gumikerekű kisvonat visszaindulása a tihanyi hajóállomásra a Levendula Fesztiválról 15:20
Részvételi díj: 6.000 Ft/fő

Balatonfüred

Balatonfüred 1772-ben az ország első gyógy- és üdülőhelye lett, 1987-ben pedig elnyerte a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa címet is.

A város legfőbb vonzerejét a XVII. században felfedezett savanyúvizek jelentik, mely jótékony hatással van a szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati bántalmakra. 1912-13-ban emelték a copf stílusban épült szívkórházat.

A város méltán híres helye, s egyben a fürediek és az idelátogatók kedvence a Tagore sétány, mely nevét 1926-ban a szanatóriumban sikeresen kezelt Rabindranath Tagore-ről kapta, aki gyógyulásának örömére fát ültetett a parton.Badacsony

Badacsony, a Balaton-parti hegyek fejedelme. Valóban méltó e névre, mert nem csak legnagyobb, legszebb, de a leghíresebb is valamennyi hegytárs között. Híre-neve messze túlröpül az ország határain is, mindenüvé, ahol azt a gyöngyöző tüzes nedűt ismerik, amelynek neve: „Badacsonyi bor”.Tapolca

A hangulatos kisváros legszebb látnivalói: a Malom-tó és a Tapolcai-tavasbarlang. Tapolca számos pontján felfedezhetőek a város szülöttének, Batsányi Jánosnak emlékei: szobra a tó mellett, emléktáblája szülőháza falán, síremléke a temetőben.
2015. december 22. óta a tapolcai vasútállomáson van kiállítva a - korábban a budapesti Közlekedési Múzeum oldalánál álló - M61-004 Nohab mozdony torzója, mely újabb színfoltja a városnak. A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum jóvoltából a felújítás előtt álló, műemlék M61-004 Nohab mozdony torzója a vonatunk közlekedésének napján, belülről is látogatható lesz.

Tapolcai-tavasbarlang  Látogatóközpont látogatás
Csónakázás egy hangulatos kisváros alatt. A felújított tavasbarlang minden eddiginél szebb fényekkel várja a látogatókat! A fogadóépületben kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalóival kalauzol a titokzatos barlangok világába. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. Térhatású fotók és film segítségével magunk is földalatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze a karsztvíz, gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény várja itt a vendéget.

A tervezett tavasbarlang programcsomagunkat kellő számú érdeklődő hiányában nem indítjuk.

Azon vendégeink, akik szeretnék megtekinteni a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontot, a tavasbarlang aznapi túlterheltségére tekintettel, nagyon ajánljuk az online jegyvásárlás lehetőségét, a következő linken: http://www.tavasbarlang.hu/index.php/hu/
Részvételi díjak

Standard osztály

•  Felnőtt teljes áru - standard osztályon: 6.990 Ft/fő
•  Gyermek - standard osztályon (4-14 éves korig): 3.990 Ft/fő
•  Gyermek (0-4 éves korig): díjmentes (ülőhely nélkül)

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak.

A vonat étkezőkocsijában lehetőség van finom ételek és italok fogyasztására elérhető áron.

Kerékpárszállító kocsi

•  Felnőtt teljes áru - standard osztályon:
7.490 Ft/fő
•  Gyermek - standard osztályon (4-14 éves korig):
4.490 Ft/fő

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak. A kerékpárszállító kocsiban utazó vendégeink a Standard osztályú kocsikkal megegyező komfortfokozatú kocsiban utazhatnak. Az utastértől egy üvegezett fal választja el a kerékpárokat szállító teret, így kerékpáros vendégeink folyamatosan figyelemmel tudják tartani biciklijüket.

Pullman Club osztály

•  Pullman Club osztályon 2 vagy 4 személyes asztalnál: 12.990 Ft/fő
•  4 személyes asztal legalább 3 személy együttes utazása esetén foglalható!

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást.
A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel, valamint két- és négyszemélyes étkezőasztalokkal felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak az étkezőkocsi széles ital- és ételkínálatából.
Ez az utazásunk 1 Törzsutas pecsétet ér!
Tudjon meg többet Törzsutas Programunkról ITT !Videó a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról

Jegyértékesítés

MÁV Nosztalgia Kft. jegyirodájában személyesen a Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
Internetes jegyrendelés regisztráció után, a lap tetején lévő jegyvásárlás feliratnál.

Tel.: (+36 1) 269-5242
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu

Nyitva tartás:
•    Hétfő: 11:00 - 19:00 óráig
•    Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
•    Péntek: 9:00 - 15.30 óráig
•    Szombat, vasárnap: zárva
   


További jegyértékesítési pontok listájáért kattintson IDE!


Menetrend

Budapest - Balatonfüred - Tapolca
Indulás: 7:16 Budapest-Nyugati pu.
Indulás: 7:49 Kelenföld
Indulás: 8:37 Székesfehérvár
Érkezés: 9:26 Balatonalmádi
Érkezés: 9:45 Balatonfüred
Érkezés: 10:34 Révfülöp
Érkezés: 10:47 Badacsony mh.
Érkezés: 11:04 Tapolca
Tapolca - Balatonfüred - Budapest
Indulás: 16:24 Tapolca
Indulás: 16:49 Badacsony mh.
Indulás: 16:44 Révfülöp
Érkezés: 17:17 Balatonfüred
Indulás: 17:55 Balatonfüred
Indulás: 18:10 Balatonalmádi
Érkezés: 19:19 Székesfehérvár
Érkezés: 20:08 Kelenföld
Érkezés: 20:51 Budapest-Nyugati pu.
Képek az utazásról:
2016
« előző év következő év »
Február
07. Busó Expressz – NOHAB-os Élményvonattal Mohácsra 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
08. Nőnapi Gyertyafény Expressz - romantikus vacsoravonat
Április
14. Utazás az Ezüstnyíl előfutó dízel motorkocsival - TÖRZSUTASOKNAK 17. Budapest 100 Nyugati pu. Királyi váróterem 23. Borvonat - Eger 30. Gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgyön át Zircre
Május
14. Mezőföld gyorsvonat / Budapest - Paks fotósvonat 21. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 28. Tavaszi Zauberg Expressz- Élményvonattal Semmeringre
Június
11. Borvonat - Balatonlelle 25. Gőzfelhős Koronázási különvonat Pozsonyba 26. MALÉV Air Tours IKARUS 250 Élménybusszal a Tihanyi Levendula Fesztiválra 26. Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra
Július
09. Bakony Expressz - 1 napos utazás 15. 170 éves a Budapest-Vác vasútvonal - Ünnepi gőzfelhős különvonat 17. Isonzó Expressz - 5 napos utazás
Szeptember
24. Napfény Zauberg Expressz Szegedről Semmeringre - 1 napos utazás 24. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
06. Dél-Bohémia kincsei – 4 napos utazás 15. Őszi Zauberg Expressz Budapestről Semmeringre - 1 napos utazás 29. Kinyitja kapuit az istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 26. Napfény Advent Expressz - Szeged - Budapest - Bécs
December
09. Advent Expressz Budapestről Bécsbe 10. Délibáb Advent Expressz - Debrecen- Budapest - Bécs 17. Advent Expressz Prágába - 2 napos utazás 30. NYOLCASFOGAT - Évzáró Nohabozás Tapolcára
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra - mavnosztalgia.hu