2016. május 21.

Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba

Kedves vendégeink! Ehhez az utazásunkhoz kapcsolódó fakultatív programokra és a fapados, párnás osztályra minden jegy elkelt! Ajánljuk figyelmükbe az AcBc ülőkocsiba szóló helyeket.

Nosztalgiavonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Dunakanyarba. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával.

 
    • Kismaros: Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja. A 18. századtól létezik itt település. Mária Teréziától a betelepített telepesek szabadalomlevelet kaptak. A 19. század elején a Morgó patakon mintegy fél évszázadig fát úsztattak. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak. Keskeny nyomtávú erdei kisvasút vezet Szokolyán át Királyrétre.

    • Nagymaros: középkori eredetű város. Visegráddal szemben Károly Róbert uralkodása idején annak ikertelepülése lett. Kiemelt szerepét csak a török megszállás idején vesztette el. Ma jelentős üdülőhely, a dunai vízi sport jelentős bázisa. A 14. században épült gótikus stílusú rk. temploma van. A városban művésztelep működik.

    • Zebegény: A falu házai a Börzsönyhöz tartozó Szent Mihály-hegyre (485 m) épültek fel. A török időket követő betelepítések során szlovák favágók, majd dél-német telepesek vettek részt. A klasszicista kálvária szinte a falu közepén magasodik. A község arról is nevezetes, hogy a kilencszázhúszas évektől itt élt Szőnyi István festőművész. Műterem házában ma emlékmúzeum működik. A falu másik érdekessége egy nyugalmazott hajóskapitány gyűjteményének kiállítása a Hajózástörténeti Múzeumban. Vonatunk érkezésének napján Virágolimpia kerül megrendezésre Zebegényben.

    Szob: az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók.

A szerelvényben büfékocsi közlekedik, ahol lehetőség van frissítők vásárlására.Részvételi díj

• Felnőtt - AcBc ülőkocsiban: 5.990 Ft/fő
• Felnőtt - párnás osztályon: 7.990 Ft/fő
- Erre az osztályra minden jegy elkelt!
• Felnőtt - fapados osztályon:
5.990 Ft/fő - Erre az osztályra minden jegy elkelt!

• Gyermek - AcBc ülőkocsiban: 4.490 Ft/fő
• Gyermek
(4-14 éves korig) - párnás osztályon: 6.490 Ft/fő - Erre az osztályra minden jegy elkelt!
• Gyermek
(4-14 éves korig) - fapados osztályon: 4.490 Ft/fő - Erre az osztályra minden jegy elkelt!
Gyermek (0-4 éves korig): ingyenes (ülőhely nélkül) 

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak.

Az utazásra a jegyeket elővételben, legkésőbb az utazás előtti utolsó munkanapon meg kell vásárolni! Az utazásra a helyszínen nem lehet jegyet váltani!Fakultatív programok - Minden jegy elkelt!

Programcsomag I. - Zebegény

Nosztalgiavonattal Zebegényig utazunk. Zebegényben vezetett séta keretében megtekintjük a Havas Boldogasszony plébániatemplomot, mely a 20. századi templomépítészet egyedülálló alkotása, a magyaros szecessziós épület többek közt Kós Károly tervei alapján 1908-1910 között épült. Sétánkat a Kálvária-domb felé folytatjuk, a szerpentin mentén található Sziklakápolna felé. A domb tetején található Zebegényi Országzászló és Hősök Emlékműve, valamint Zebegény legújabb büszkesége a 2015 nyarán átadott kilátó, melyből pazar kilátás nyílik a Dunakanyarra. A Kálvária-kápolnánál végződő stációk mentén visszasétálunk a patakokkal és kis hidakkal taglalt utcák közé. Miközben érintjük a települést 1957 óta tiszta vízzel ellátó Szent Erzsébet-forrást. Megtekintjük a Hajózástörténeti Múzeumot, mely bemutatja hazánk tengeri és folyami hajózását. Áthaladunk a „Héthíd” – hétlyukú völgyhíd árkádjai alatt, mely Magyarország első vasútvonalának meghosszabbításakor, a Vác-Párkánynána vasútvonal kialakításakor épült. Sétánk a falu egykori főútján vezet keresztül, ahol a Dunára néző Napraforgó-házak tűnnek fel, melyekben gróf Károlyi Lászlóné szegény gyerekeket segítő Zebegényi Virágegylete működött az 1930-as években.
A séta megszakításával háromfogásos ebédet fogyasztunk el. Menü: csontleves, csirkemell kukoricás bundában, petrezselymes burgonya, savanyúság, és ízes bukta. A program végeztével szabad idő áll rendelkezésre a gőzmozdonyos nosztalgiavonat visszaindulásáig.
Ára: 4.000,- Ft/fő. 4 éves korig ülőhely és külön adag étel nélkül díjmentes.

A program tartalmazza: az idegenvezetést, a belépőt és tárlatvezetést a Hajózástörténeti Múzeumba, a háromfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel, és kávéval vagy teával.

Programcsomag II. - Kismaros

Nosztalgiavonattal Kismarosig utazunk. A kismarosi vasútállomástól rövid sétát teszünk a Királyréti Erdei Vasút végállomásához, majd a kisvasúttal felkapaszkodunk Királyrétre (a kisvasút menetideje: kb. 30 perc). Királyrét történelmi összefoglalója és élővilágának ismertetése közben túravezetőnkkel elindulunk 2,5-3 km-es vezetett sétára. Patakokon átkelve haladunk az erdei tájban, meghallgatjuk vezetőnket a Bajdázói tó élővilágáról. A legbátrabbak az elhagyott vasbányába is beleshetnek. A túrát kétfogásos ebéd szakítja meg, melyet fedett helyen fogyasztunk el. A kisvasút végállomásától nem messze, kipróbálhatjuk az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hajtánypályát, ezt követően szabad program következik a kisvasút visszaindulásáig.
Ára: 6.000,- Ft/fő. 4 éves korig ülőhely és külön adag étel nélkül díjmentes. Erre a programra minden jegy elkelt.

A program tartalmazza: a Kismarosról induló Királyréti Erdei Vasút menetjegyét oda-vissza, a túravezetést, egy kört a hajtánypályán, a kétfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel.Nosztalgiázzon Velünk!

Legyen részese az időutazásnak! Öltözzön Ön is korhű ruhába! Emelje Ön is az utazás színvonalát, ha van kedve, öltözködjön ezen a napon Ön is a 1870-1930. közötti időszak ruháinak stílusában. Azon utasaink, akik jól felismerhető módon, a megadott időszak szerint öltözködtek, vendégeink egy csésze kávéra vagy 2dl kólára vagy 2dl Fantára és kapnak egy apró ajándékot. Az ajándékot és az italjegyet odaúton, a fedélzeten, az üdvözlő meglepetés osztásakor kapják meg a személyzettől. Az italjegyet az utazás alatt a büfékocsiban lehet beváltani.

Ezen az utazáson a Múltidéző Találkozók csoport korhű ruhába öltözött tagjai is a vonat vendégei lesznek, ezzel színesítve a programot! Vendégeink, akik szeretnének korhű ruhába beöltözni, vegyenek ötletet partnerünk a Múltidéző Találkozók blogjáról!

Büfékocsi kínálat


Presszókávé    250 Ft     Nógrádi ropi (45g)    150 Ft
NaturAqua ásványvíz szénsavas/szénsavmentes (0,5 l)    250 Ft  
Coca-Cola/Coca-Cola Zero/Fanta/Sprite (0,33 l)    300 Ft
Rostos üdítőitalok Sió narancs/alma/őszibarack (0,2 l)    280 Ft
Levendula Juhfark / Sauvignon Blanc bor         200 Ft
Dreher világos sör (dobozos 0,5 l)            400 Ft
Panyolai pálinka szilva / mézes barack (4 cl)    750 Ft
Unicum (4 cl)    750 Ft   
Jägermaister (4 cl)    750 Ft

VonatösszeállításKedves Utasaink!

Gőzmozdonyaink és vasúti nosztalgia járműflottánk muzeális darabok,
ezért a gőzmozdonyos utazások során történő meghibásodásuk esetén
részvételi jegyüket sajnos nem áll módunkban megtéríteni.


Megértésüket köszönjük!Ez az utazásunk 1 törzsutas pecsétet ér!
Tudjon meg többet törzsutas programunkról ITT  !


A következő videóban a 424 sor. gőzmozdony továbbítja szerelvényét a Dunakanyarban.

Jegyértékesítés


Személyesen a MÁV Nosztalgia Kft. jegyirodájában
Budapest Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett
Internetes jegyrendelés regisztráció után a lap tetején lévő "Jelentkezés erre a programra" feliratnál
Telefon/Fax: (+36 1) 269-5242
Email: jegyiroda@mavnosztalgia.hu

Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
P: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
 

MÁV Nosztalgia Kft.
Központi iroda/postai cím:
H-1142 Budapest, Tatai út 93/a 2.emelet
Telefon: (+36 1) 238-0558

H-P: 09:00 - 17:00
Fax: (+36 1) 238-0559
Email: utazas@mavnosztalgia.hu


További jegyértékesítési pontok listája .
 


Menetrend

Budapest-Nyugati pályaudvar - Szob
Budapest-Nyugati pályaudvar - indulás: 9:15
Dunakeszi-Gyártelep - indulás: 9:41
Vác - indulás: 10:01
Kismaros - érkezés: 10:26
Nagymaros-Visegrád - érkezés: 10:33
Zebegény - érkezés: 10:44
Szob érkezés: 10:53
Szob - Budapest-Nyugati
Szob - indulás: 17:29
Zebegény - indulás: 17:35
Nagymaros-Visegrád - indulás: 17:45
Kismaros - indulás: 17:53
Vác - érkezés: 18:08
Dunakeszi-Gyártelep - érkezés: 18:27
Budapest-Nyugati pályaudvar - érkezés: 19:04
Képek az utazásról:
2016
« előző év következő év »
Február
07. Busó Expressz – NOHAB-os Élményvonattal Mohácsra 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
08. Nőnapi Gyertyafény Expressz - romantikus vacsoravonat
Április
14. Utazás az Ezüstnyíl előfutó dízel motorkocsival - TÖRZSUTASOKNAK 17. Budapest 100 Nyugati pu. Királyi váróterem 23. Borvonat - Eger 30. Gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgyön át Zircre
Május
14. Mezőföld gyorsvonat / Budapest - Paks fotósvonat 21. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 28. Tavaszi Zauberg Expressz- Élményvonattal Semmeringre
Június
11. Borvonat - Balatonlelle 25. Gőzfelhős Koronázási különvonat Pozsonyba 26. Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra 26. MALÉV Air Tours IKARUS 250 Élménybusszal a Tihanyi Levendula Fesztiválra
Július
09. Bakony Expressz - 1 napos utazás 15. 170 éves a Budapest-Vác vasútvonal - Ünnepi gőzfelhős különvonat 17. Isonzó Expressz - 5 napos utazás
Szeptember
24. Napfény Zauberg Expressz Szegedről Semmeringre - 1 napos utazás 24. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
06. Dél-Bohémia kincsei – 4 napos utazás 15. Őszi Zauberg Expressz Budapestről Semmeringre - 1 napos utazás 29. Kinyitja kapuit az istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 26. Napfény Advent Expressz - Szeged - Budapest - Bécs
December
09. Advent Expressz Budapestről Bécsbe 10. Délibáb Advent Expressz - Debrecen- Budapest - Bécs 17. Advent Expressz Prágába - 2 napos utazás 30. NYOLCASFOGAT - Évzáró Nohabozás Tapolcára
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba - mavnosztalgia.hu