2016. június 11.

Borvonat - Balatonlelle

Utazás, gasztronómia és kultúra. E három fogalom köré épül fel új szolgáltatásunk, a Borvonat koncepciója. Borvonatos programjaink során Magyarország legkiválóbb borvidékeit keressük fel a nyolcvan éves Árpád sínautóbusszal, hogy egy-egy helyi pincészet borai mellett a környék kultúrájába, történetébe is belekóstoljunk.

2016. június 11-én különleges élményben lesz része utasainknak. A MÁV Nosztalgia első ízben indít Borvonatot Budapestről a Garamvári Szőlőbirtokra.A borvidék

A Balatonboglári borvidék történetét nyomozva, korai feljegyzések alapján tudjuk, hogy kezdetben nem nagyon tettek különbséget a Balaton északi és déli partvidékének borai között. Így például már a XIV. században „balatoni borokat” termeltek a Veszprémi püspökség Balaton déli partján elterülő szőlőbirtokain. A török időkben terjedt el itt a vörösborok előállításához felhasznált kékszőlő, amely egészen a filoxéravészig domináns volt a vidéken. A XIX. század végén a Balaton déli partját bortermő körzetekre osztották, amelyek közül a kéthelyi körzet a Kisbalaton és a Nagyberek között terült el és főként vörösbort termelt.

Balatonkeresztúr és Balatonszárszó között húzódott a főként siller borokat termelő somogyi homokszőlők területe. A Szárszótól Kiliti-ig terjedő körzetben szintén siller borokat, míg Siófok és Balatonfőkajár között vegyesen fehér és vörösborok készültek. A filoxéra Magyarországon 1875 és 1895 között a szőlőültetvények és az ősi fajták kétharmadát elpusztította. A század végén a Balaton vidékén is megjelent a filoxéra, s egyedül Badacsony hegyén sikerült a nagyobb veszteséget szénkénegezéssel megelőzni. Az állam nagy erőfeszítéseket tett a filoxéra okozta kár enyhítésére: kölcsönöket biztosított az újratelepítéshez, megszervezte a gazdák felvilágosítását, új bortermő helyek kialakítását szorgalmazta, amelyek homoktalajuk miatt immunisak voltak a filoxérával szemben. Ilyen terület volt a Balaton déli, somogyi partján 1891-ben létesített Máriatelep, amelynek területét gróf Festetics Tasziló által felajánlott 800 kh-nyi legelő biztosította, melyből az állam 300 kh-nyit ki is jelölt telepítésre. Máriatelep fő fajtái az olaszrizling, a zöldszilváni, ezerjó és nagyburgundi lettek. A filoxéravész után tehát errefelé zömmel a fehérszőlő telepítés vált uralkodóvá. Részben a tihanyi bencés uradalomban, részben az egykori Festetics birtokon virágzó szőlő és borkultúra alakult ki. A borvidék igazi felvirágzását azonban a XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette.

A szocializmus évtizedeiben a Balatonboglári Pincegazdaság irányította a táj szőlő és bortermelését, saját és felvásárolt tételeket palackozva. A 80-as évek végére már tág termékspektrumot dolgozott ki, melyben az exportra szánt, kis tételben előállított csúcsborok (Chapel Hill szelekció) is megtalálhatóak voltak. A Balatonboglári borvidék a XIX. század végén és a XX. század első felében Balatonmelléki borvidék néven szerepelt. A két világháború között a tájat Somogy-Zala-i borvidék néven is emlegették. 1949 és 1982 között borvidéki minősítését elvesztette, 1982 óta Délbalatoni borvidék néven említette a bortörvény, egészen 2001-ig, amikor a borvidék centrumában lévő BB hatására a Balatonboglári borvidék nevet nyerte el. A Balatonboglári borvidék előbb hagyományosan vörös-, majd fehérbor termelő terület volt, de a XX. század második felétől itt is jelentős részarányt kapott az egyre divatosabbá váló vörösbortermelés.

Ma már vegyesen, mintegy 3:1 arányban fehér- és vörösbortermő táj. A fehérborok között a jelenleg uralkodó szőlőfajták a királyleányka, a chardonnay, az olaszrizling és a zöldveltelini (156 ha). Kisebb mennyiségben a rizlingszilváni, a rajnai rizling, a sárga és ottonell muskotály de a tramini és a sauvignon blanc is szerepelnek a telepített fajták között.
Program

Ez alkalommal nem csak kiváló Chardonnay és Merlot, hanem különleges Garamvári Extra Dry pezsgő kóstolására is lehetőség nyílik már az oda úton a fedélzeten, ahol a pincészet borászai tartanak kóstolóval egybekötött előadást a Balatonboglár és Balatonlelle határán elterülő szőlőbirtok fajtáiról illetve a bor- és pezsgőkészítési technikákról. A gasztronómiai kalandozás vasúttörténeti szempontból is különleges, hiszen az utat egy gyönyörűen felújított különleges sínautóbusz, az Árpád fedélzetén tölthetik kedves vendégeink.

A sínautóbusz megérkezését követően vendégeink valódi buszra szállnak, amely elviszi őket a Kishegy lábánál elterülő szőlőbirtok borpincéjébe. Itt folytatódik a kóstoló, melynek része a pincészet többi fajtájának megismertetése és kóstolása falatkák kíséretében:

Borok:
•  Pinot Gris, Délidőlő (cuvée)
•  Sínai Cabernet Sauvignon (a cég zászlósbora)
•  Syrah (különlegesség)

Pezsgők:
•  Optimum brut
•  Evolution Rosé extra dry
•  Blanc Fleur extra dry
•  Don Giovanni sec

A program folytatásaként 14 órától, még mindig a pincészet területén maradva ebédet kapnak utasaink (a részvételi díj tartalmazza).

A programot követően a busz visszaviszi vendégeinket a balatonlellei vasútállomásra, ahonnan a Balaton három perc sétával elérhető, tehát aki kedvet érez, annak az Árpád sínautóbusz indulásáig érdemes megnézni a nyári Balatont is.

3D Panoráma felvételek Kishegyről és a Balatonról:

http://www.balatonlelle.hu/index.php/varosunk/3d-setak/kishegy-1

http://www.balatonlelle.hu/index.php/varosunk/3d-setak/a-molo-vege


Részvételi díj

•  29.990 Ft/fő

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és a helybiztosítást, a célállomási programot, a szükséges transzfereket, a reggeli falatokat, a vacsorát valamint a borkóstolót.
A vonat büféjében csak borok, hideg és meleg italok valamint snackek vásárolhatók.

Minimális utaslétszám: 52 fő

Az utazásra a jegyeket elővételben, legkésőbb az utazás előtti utolsó munkanapon meg kell vásárolni! Az utazásra a helyszínen nem lehet jegyet váltani!Ez az utazásunk 2 törzsutas pecsétet ér!
Tudjon meg többet törzsutas programunkról ITT !

 

Jegyértékesítés

Személyesen a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest Nyugati pályaudvar 10. vágánya ellett.
Internetes jegyrendelés regisztráció után a lap tetején lévő "Jelentkezés erre a programra" feliratnál.

Telefon/Fax: (+36 1) 269-5242

Email: jegyiroda@mavnosztalgia.hu

Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
P: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva


MÁV Nosztalgia Kft.
Központi iroda/postai cím: H-1142 Budapest, Tatai út 93/a
Telefon: (+36 1) 238-0558
H-P: 09:00 - 17:00
Fax: (+36 1) 238-0559
Email: utazas@mavnosztalgia.hu

 

Menetrend (tervezet)

Budapest - Kelenföld - Balatonlelle mh.
Budapest-Kelenföld pu. ind. 9:30
Balatonlelle mh. érk. 11:43
Balatonlelle mh. - Budapest - Kelenföld
Balatonlelle mh. ind. 17:00
Budapest-Kelenföld pu. érk. 19:27
2016
« előző év következő év »
Február
07. Busó Expressz – NOHAB-os Élményvonattal Mohácsra 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
08. Nőnapi Gyertyafény Expressz - romantikus vacsoravonat
Április
14. Utazás az Ezüstnyíl előfutó dízel motorkocsival - TÖRZSUTASOKNAK 17. Budapest 100 Nyugati pu. Királyi váróterem 23. Borvonat - Eger 30. Gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgyön át Zircre
Május
14. Mezőföld gyorsvonat / Budapest - Paks fotósvonat 21. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 28. Tavaszi Zauberg Expressz- Élményvonattal Semmeringre
Június
11. Borvonat - Balatonlelle 25. Gőzfelhős Koronázási különvonat Pozsonyba 26. Levendula Expressz - 1 napos utazás a Balatonra 26. MALÉV Air Tours IKARUS 250 Élménybusszal a Tihanyi Levendula Fesztiválra
Július
09. Bakony Expressz - 1 napos utazás 15. 170 éves a Budapest-Vác vasútvonal - Ünnepi gőzfelhős különvonat 17. Isonzó Expressz - 5 napos utazás
Szeptember
24. Napfény Zauberg Expressz Szegedről Semmeringre - 1 napos utazás 24. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
06. Dél-Bohémia kincsei – 4 napos utazás 15. Őszi Zauberg Expressz Budapestről Semmeringre - 1 napos utazás 29. Kinyitja kapuit az istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 26. Napfény Advent Expressz - Szeged - Budapest - Bécs
December
09. Advent Expressz Budapestről Bécsbe 10. Délibáb Advent Expressz - Debrecen- Budapest - Bécs 17. Advent Expressz Prágába - 2 napos utazás 30. NYOLCASFOGAT - Évzáró Nohabozás Tapolcára
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Borvonat - Balatonlelle - mavnosztalgia.hu