2017. Április 22.

Szalamandra Expressz

Élményvonattal Selmecbányára
A város alapításának legendája egy Sebenitz nevű pásztorról szól, aki az Óhegy sziklái alatt legeltette nyáját, amikor két gyíkra lett figyelmes. Az egyik háta ezüst, a másik arany színben csillogott. Ők vezették el a pásztort a vidék arany- és ezüstlelőhelyeire. A gyíkok ma is ott őrzik a település kincseit a város címerében.

Ez a felfedezés tette a Magyar Királyság legfőbb bányavárosává a települést. Az ősi vulkán beomlott kráterében fekvő, festői szépségű Selmecbánya belvárosa 1993-ban felkerült az UNESCO Világörökség Listájára.

Itt jött létre 1770-re a világ első bányászati akadémiája, melynek elődje az 1735-ben alapított Felsőfokú Bányatisztképző Intézet volt. Ehhez az intézményhez köthető a selmeci diákhagyományok létrejötte, ami 2014-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvételre került, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján.
A selmeci diákhagyományok, a mai napig is élnek több magyarországi felsőoktatási intézményben, így például a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen és Dunaújvároson, Székesfehérvárott is. Akárcsak Selmecbánya alapításához, a diákhagyományokhoz is rengeteg legenda és anekdota kötődik, amit mindenképp érdemes megismerni, akár az utazás során kiosztott totójátékok kérdésfeltevésén keresztül.

A selmecbányai vasútállomásra érkezést követően egyénileg, vagy a Nosztalgia Kft. által szervezett fakultatív programok keretein belül fedezhetik fel utasaink a mai napig is élő diákhagyományok anyavárosát.
Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: belépés/regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál
                   

#mavnosztalgia          #élményekútján

Az utazás ideje alatt vendégeink előadásokat hallgathatnak az alábbi témákban az előadóvá alakított Budapest szalonkocsiban:
  • Selmecbányai kedvcsináló-rövid várostörténet, Selmecbánya csodái, érdekességek Selmec múltjából
  • Selmecbányai Akadémia-az erdészeti-bányászati felsőoktatás fellegvára
  • Selmeci diákélet, történetek a diákság és a város életéből
  • Diákszokások, a "Selmeci Szellemiség" (Magyar Kulturális Szellemi Örökség)
Előadók:
 
Kulbert Zsófia - Erdészeti Múzeum, Sopron
Ebert András - ny.Bányászati Múzeum, Selmecbánya
Dr. Varga Tamás - Erdészeti Múzeum, Sopron
 


Fakultatív programok

A) Barangolás a világörökség városában (Kb. 5 óra, min. 25 fő): 3.000,-Ft/fő 
Vezetett séta a vasútállomástól az Arany utcán, a Teraszon, a Szentháromság téren át, az Alsó Rózsa utcán, az Akadémia, és a Botanikus Kerten keresztül. Selmec szimbolikus épületeinek megtekintése, zegzugos lépcsők, hangulatos utcák... Látogatás az Akadémia épületében. A program során kb. 2 óra szabadidőt is biztosítunk a város egyéni felfedezésére, ebédre. A túrához VOX audioguide készülékeket biztosítunk a résztvevőknek. Hosszú túra, sokat kell sétálni. Állomás - belváros távolsága kb. 2,5 km. A részvételi díj az ebéd árát nem tartalmazza.
 
B) "Imhol a Föld alá megyünk..." Bányász emlékek nyomában, ebéddel (Kb. 6 óra, min. 25 fő): 11.990,-Ft/fő
Autóbusszal indulás az állomástól a Bertalan Aknához, leereszkedés a bányamúzeumba. Selmecbánya: Főkamaragrófi épület, múzeum megtekintése, majd rövid városnéző séta a Fő téren keresztül az Akadémiáig, szakvezetéssel. A program során kb. 2 óra szabadidőt is biztosítunk a város egyéni felfedezésére. Belépők: Bányamúzeum, Kamaraház, Akadémia. A túrához VOX audioguide készülékeket biztosítunk a résztvevőknek. Program végén séta vissza az állomásra. Ebéd: juhtúrós sztrapacska és egy ital.
 
C) "Szép kis város Selmecbánya", ebéddel (Kb. 6 óra, min. 20 fő): 12.990,-Ft/fő
Indulás az állomástól autóbuszokkal a városba. Föld alá az uralkodók nyomdokain: Látogatás a Glanzenberg altárlóban, a Kamaraház múzeumban. A városnéző séta útvonala: Katalin templom, Betlehem, Alsó Rózsa u., Akadémia. A program során kb. 2 óra szabadidőt is biztosítunk a város egyéni felfedezésére. Belépők: Bányamúzeum, Kamaraház, Akadémia, Betlehem, Katalin Templom.  A túrához VOX audioguide készülékeket biztosítunk a résztvevőknek. Program végén séta vissza az állomásra. Ebéd: juhtúrós sztrapacska és egy ital
 
D) A világ legszebb 100 műemlékeinek egyike: A Kálvária - ebéddel (
Kb. 6 óra, min. 20 fő): 12.590,-Ft/fő   NEM FOGLALHATÓ
Indulás autóbusszal az állomásról a Kálvária aljába. Szakvezetéssel túra a Kálváriára, Templomok megtekintése. Faragott selmeci Betlehem. A selmecbányai Óvár: Kálvária eredeti faragott stációi, pipaműhely, stb... Belépők: Kálvária, Betlehem, Óvár, Akadémia. A túrához VOX audioguide készülékeket biztosítunk a résztvevőknek. Program végén séta vissza az állomásra. Ebéd: juhtúrós sztrapacska és egy ital.

E) Természeti és Műszaki csodák bakanccsal-ebéddel (
Kb. 6 óra, min. 20 fő): 8.990 ,-Ft/fő
NEM FOGLALHATÓ

Terepi program, megfelelő öltözet szükséges! Indulás autóbusszal a Vörös kútra."Bakancsos túra" a Vöröskúttól a Paradicsom hegyen keresztül, Ottergrundi tó, Eötvös Sétány érintésével. (Csodálatos Selmec panoráma, geológiai tanösvény, Csontváry Selmec látképének helyszíne). A program végeztével utazás utazás vissza az állomásra autóbusszal.

Standard osztály

•  Felnőtt teljes áru - standard osztályon: 9.490 Ft/fő
•  Gyermek - standard osztályon (4-14 éves korig): 7.490 Ft/fő
•  Gyermek (0-4 éves korig ,ülőhely nélkül): díjmentes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak.

A vonat étkezőkocsijában lehetőség van finom ételek és italok fogyasztására elérhető áron.

Pullman Club osztály

•  Pullman Club osztályon 2 vagy 4 személyes asztalnál: 17.490 Ft/fő
•  4 személyes asztal legalább 3 személy együttes utazása esetén foglalható!

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást. A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak az étkezőkocsi széles ital- és ételkínálatából.
Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.

Menetrend

Budapest - Selmecbánya
Indulás: 06:35 – Budapest-Nyugati pu.
Indulás: 07:10 – Vác
Indulás: 07:37 – Szob
Érkezés: 07:51 – Párkány 
Indulás: 08:15 – Párkány 
Érkezés: 11:05 – Selmecbánya
Selmecbánya - Budapest
Indulás: 18:10 – Selmecbánya
Érkezés: 21:32 – Párkány
Indulás: 21:41 – Párkány
Érkezés: 21:51 – Szob
Érkezés: 22:19 – Vác
Érkezés: 22:52 – Budapest-Nyugati pályaudvar
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Szalamandra Expressz - mavnosztalgia.hu