2017. augusztus 12.

Tisza-tavi kalandozások

Élményvonattal a Tisza-tóra
A "Tisza-tavi kalandozások" utazásunk az ország legnagyobb mesterséges tavához gördíti el utasait. Nyári vonatunkkal az egynapos kirándulások kedvelőinek szeretnénk kedvezni, hogy fakultatív programkínálataink mellett, lehetőségük legyen akár egy könnyed strandolásra is benevezni.

Vonatunkban a már megszokott étkező- és bárkocsi mellett bicikliszállító kocsi is közlekedik majd, így utasaink kerékpárjaikat is magukkal hozhatják, hogy akár Poroszlón, akár Tiszafüreden leszállva kerékpártúrára indulhassanak. Kerékpárszállító kocsinkban az ülőhelyek egy üvegezett fallal vannak elválasztva a kerékpároktól, így vendégeink az egész utazás során figyelemmel kísérhetik biciklijeiket.

A szerelvény vonóerejét az M40 114 "Púpos" dízelmozdony biztosítja.

Célállomásainkon változatos fakultatív, ökoturisztikai programot kínálunk, hogy a térség rengeteg látnivalója és élménye közül mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Természetesen egyéni programválasztásra is van lehetőség, sőt  a fedélzeten számos érdekességet is megosztunk a célállomásról.

Jegyértékesítés

Személyesen:
a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: belépés/regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.
                   

#mavnosztalgia          #élményekútján
Tisza-tó

A 127 négyzetkilométer kiterjedésű Tisza­-tó hazánk második legnagyobb összefüggő vízfelülete. Négy évszakos horgászvíz, romantikus vadvíz­ország számtalan szigettel, holtággal és hínármezővel. A tó kedvelt úti célja a csónakázni, horgászni, fürdőzni és kikapcsolódni vágyóknak. Legszebb területe a Poroszlói­ és Tisza­valki­ medencében található Tisza­-tavi Madárrezervátum, ahol mintegy kétszáz madárfajt figyeltek meg eddig. Az Abádszalók és Kisköre között elterülő mintegy 14 négyzetkilométer kiterjedésű nyílt vízfelület kiválóan alkalmas a különböző vizisportok megismerésére. Hat szabadvizi strandja van. A Tisza menti emberek hagyományőrző, az alföldi népi kultúra értékeit ápoló emberek, a fazekasság, a néptánc, a vessző­ és sásfonás, a halászat és pákászat nemcsak múzeumokban, hanem a valóságban is megtapasztalható.

Hortobágy

A természet és az ember harmonikus együttélését kiemelkedően példázó első hazai nemzeti parkunk 1999-ben a világörökség részévé vált. A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája töretlen látóhatárával, egyedülálló növény- és állatvilágával, növekvő jószágállományával, erősödő pásztorságával és gazdag kulturális hagyományával Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi helyszíne.
E lebilincselő, egyedi szépségű tájon a tiszta vizet, a tiszta levegőt és a puszta természeti értékeit megőrizve többszörösére növekedett a régi magyar haszonállatok (szürke marha, nóniusz ló, hortobágyi racka, mangalica, házi bivaly) hortobágyi állománya. Itt – Magyarország és Európa legnagyobb ellenőrzött ökológiai területén – található a magyar természetvédelem génbanki állatállományának több mint fele.Letölthető Tisza-tó és környéke térkép

A) Látogatás a Tisza-tavi Ökocentrumban (kb. 4-5 órás program, ebéddel; min létszám: 20 fő): 6.990 Ft/fő

Az Ökocentrum vendégfogadó és oktató központ, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, 50 férőhelyes, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, több, mint egymillió liter össztérfogatú, édesvízi akváriuma révén - melyben több, mint 40 hazai halfaj mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be -, igazi természet közeli élményt nyújt.

A részvételi díj tartalmazza a belépőt a szabadidő parkba, a kilátó toronyba, főépületbe, egy 12 perces 3D-s film megtekintését és egy kb. 50 perces kishajós kirándulást a Tisza tavon (Időjárás függő program, rossz idő esetén az előre megváltott program ára nem téríthető vissza).
Igazi Tisza-parti ebéd egy helyi étteremben: halászlé, túrós csusza. Az Ökocentrum épülete kb. 20 perc séta az állomástól

B) Vizes programok Tiszafüreden - Csónaktúra a Tisza-tavon (kb. 4-5 órás program, ebéddel; min létszám: 30 fő): 6.990 Ft/fő

Az Élményvonat utasai Tiszafüred állomáson szállnak le a MÁV Nosztalgia szerelvényéről, rövid sétát követően érkeznek meg a tiszafüredi kikötőbe. Innen révhajóval utaznak tovább Szabics kikötőig (kb. 30 perces hajóút).

A tiszaörvényi Szabics kikötőből indulva utasaink végigjárhatják az 1500 m hosszú tanösvényt.
A Tiszavirág Ártéri Sétaút a Tisza-tó egyedüli, az ártéri erdőt, a Tisza-tó élővilágát és az elfeledett ősi mesterségeit bemutató tanösvénye. A Sétaút belső taván, a "Göbén" halász ladikok segítik a kirándulókat, hogy a tündérrózsák közé beevezve valóban a természet részévé váljanak. Különösen ajánljuk gyerekes családoknak, a természet szépségei iránt érdeklődő fotósoknak, kikapcsolódni vágyóknak.

A program részét képezi egy igazi Tisza-parti ebéd egy helyi étteremben: halászlé, túrós csusza.

A programon résztvevők az ebéd elfogyasztása után ismét révhajóra szállva jutnak vissza Tiszafüredre, ahol az Élményvonat indulásáig még marad szabadon eltölthető idejük.

Egyéb, egyéni programlehetőség Tiszafüreden és Poroszlón:

  • Hozza magával a bringáját, és tekerjen egy nagyot!
  • Fürdési lehetőség a Tiszafüredi Thermal Strand-és Gyógyfürdőben
  • Csónakázási, kajakozási lehetőség Poroszlón és Tiszafüreden

C) Kisvasúttal a Hortobágyi Halastóhoz

(kb. 4-5 órás program, ebéddel): 8.990 Ft/fő

Az élményvonat utasai érkezést követően rövid sétát tesznek a Hortobágyi Halastóhoz, ahol kisvasút várja őket.
A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, amelyek a tógazdasági hasznosítás mellett változatos és gazdag élővilágot rejtenek. A kisvasút lehetőséget biztosít a turisták számára, hogy gyönyörködjenek az egyedülálló tájban és a belső tavak madárvilágában. A végállomáson 400 méter hosszú pallóút valamint egy 10 méter magas kilátó várja a vendégeket (kb. 2óra).
Visszaérkezést követően busztranszfer a Hortobágyi Csárdába, ahol háromfogásos ebédet fogyaszthatnak el (a menü az italfogyasztást nem tartalmazza).
Ezt követően a csoport ellátogat a csárda közelében lévő Madárkórházhoz, ahol négy évszak élővilágát és a madarakat fenyegető veszélyeket bemutató kiállítását és látványkórházat tekinthetik meg.
Végül szabad program (Kilenclyukú híd), és visszaindulás az állomásra. 


D) Hortobágy nevezetességei (kb. 4-5 órás program, ebéddel): 9.990 Ft/fő 

 

Az élményvonat utasai Hortobágyra érkezést követően egy Pusztaprogramban vehetnek részt.

A másfél órás fogatozás során a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait ismerhetik meg. Az egyedi szépségű, sajátos hangulatú tájban vendégeink megismerhetik a hagyományos legeltető állattartást rackanyájjal, szürke marha gulyával, ménessel, mangalica kondával, bivaly gulyával. A csikós bemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra. Megfigyelhetik a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. A program befejeztével az érdeklődők meglátogathatják a ménes istállóit is.

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. Emellett a ménesnek a természetvédelmi területek kezelésében is meghatározó a szerepe.

A pusztaprogramot követően vendégeink háromfogásos ebédet fogyasztanak el a Hortobágyi Csárdában és innen sétálnak át a hortobágyi Madárkórházhoz, ahol megtekinthetik az országban egyedülálló intézményt.

A kórház az egész ország területéről, de főként a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült, beteg, védett madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 200-300 beteg közül 35-40 % kerül vissza a természetbe. A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki. A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül. A látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a vállalkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. A Madárparkban látogatható nagyröpdével, tavakkal, játszótérrel felszerelt pihenőpark szeretettel várja kedves látogatóit.

A Madárkórházi látogatás után a vonat indulásáig még marad idő szabad programra (Kilenclyukú híd), majd visszaindulás az állomásra.Standard osztály

•  Felnőtt teljes áru - standard osztályon: 7990 Ft/fő KÉPEK
•  Gyermek - standard osztályon (4-14 éves korig): 4.990 Ft/fő
•  Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): díjmentes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak.

A vonat étkezőkocsijában lehetőség van finom ételek és italok fogyasztására elérhető áron.

Pullman Club osztály

•  Pullman Club osztályon 2 vagy 4 személyes asztalnál: 13.990 Ft/fő KÉPEK
•  4 személyes asztal legalább 3 személy együttes utazása esetén foglalható!

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást. A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak az étkezőkocsi széles ital- és ételkínálatából.
Jegyértékesítés


Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.Menetrend

Budapest - Poroszló - Tiszafüred
Budapest-Nyugati indulás:   7:13
Gödöllő indulás:                 8:06
Hatvan indulás:                 8:36
Füzesabony indulás:           9:55
Poroszló érkezés:               10:17
Tiszafüred érkezés:            10:35
Hortobágyi Halastó érkezés: 11:02
Hortobágy:                        11:11          
Tiszafüred - Poroszló - Budapest
Hortobágy indulás:                      18:55
Hortobágyi Halastó indulás:           19:04
Tiszafüred indulás:                       19:37
Poroszló indulás:                          19:49
Füzesabony érkezés:                    20:11
Hatvan érkezés:                          21:22
Gödöllő érkezés:                         21:54
Budapest-Nyugati érkezés:            22:47    
Képek az utazásról:
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Tisza-tavi kalandozások - mavnosztalgia.hu