2017. július 16.

Isonzó Expressz

A vonat, amiről három ország beszél: 2017 nyarán az Isonzó Expressz útnak indul Ausztrián keresztül Szlovéniába és Olaszországba, az első világháborús frontok déli szakaszára, az Isonzó völgyébe, a caporetto-i áttörés 100 éves évfordulója alkalmából.

Az Isonzó Expressz utazást az Indóház, a MÁV Nosztalgia Kft., a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre, első alkalommal 2015-ben. Az ötnapos program nagy sikerrel zárult 2016-ban is, ennek eredményeként 2017-ben megismételjük, új programokkal, látnivalókkal bővítve.

 Időpont: 
 2017. július 16-20.
 Időtartam: 5 nap / 4 éj
 Utazás: Különvonattal Budapest Kelenföld – Nova Gorica – Budapest Kelenföld útvonalon
(MÁV Nosztalgia Élményvonattal)
 Elhelyezés: Választás szerint 3*-os vagy 4*-os szállodában Nova Goricában
 Ellátás:  svédasztalos reggeli - igény esetén svédasztalos vacsora
 Idegenvezetés: A csoporttal idegenvezetők és a helyszínt jól ismerő történészek utaznak Budapestről.
 Vízum: Nem szükséges. Az utazáson érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában lehet részt venni.A program megvalósulását támogatta az

Első Világháborús Centenáriumi EmlékbizottságJegyértékesítés


Személyesen:

a MÁV Nosztalgia Kft. jegyirodájában,
Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242

Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás:
belépés/regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.

                   

#mavnosztalgia          #élményekútján


1. nap: 2017. július 16. (vasárnap)

Indulás a reggeli órákban különvonattal Kelenföld pályaudvarról  Szlovéniába, Nova Goricába. Fel- és leszállási lehetőségek: Kelenföld, Tatabánya, Győr, Hegyeshalom. A vonatút a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül vezet, melyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai gondoskodnak a lenyűgöző látványról: 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. Alagutak, viaduktok és az alpesi táj szépsége tárul vendégeink szeme elé. Az utazás során történelmi előadásokra, szakmai és kötetlen beszélgetésekre kerül sor az Orfeum illetve a VELO Veled! közösségi kocsikban. A vonaton e témában berendezett kiállítás is megtekinthető.

Az Orfeum kocsiban Csík János és barátai műsorát is megtekinthetik az Isonzó Expressz utasai: Szívet-lelket melengető zenei élmény és zenei kalandozás az első világháborús katonadalok felelevenítésével, neves zenészegyéniségek sajátos előadásában. Csík János népzenész ezúttal egy kifejezetten az Isonzó Expresszre összehívott zenekari formációval áll a közönsége elé. Csík János magával ragadó személyisége, Kacsó Hanga Borbála fiatal népdalénekes minden hallgatóját megigéző hangja és a hangszereik virtuóz mestereiként játszó zenész társaik jelentik a garanciát egy utazás közbeni csodás zenei együttlétre.

Érkezés az egykori Isonzó-front, a tolmeini osztrák– magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomásárra, az Isonzó menti Most Na Sociba, a délutáni órákban. Transzfer autóbuszokkal a közeli modrejcei katonatemetőhöz, ahol közel 1600, a tolmeini hídfőnél illetve a közeli csatatereken elesett osztrák-magyar katona van eltemetve. Megemlékezés hőseinkről közös szlovén–magyar katonai ünnepséggel, koszorúzással. A program után transzfer vissza az állomásra, utazás tovább a különvonattal a smaragdszínű Isonzó mentén a világhírű solkani hídon át, az egykori görzi vasútállomásra, a mai Nova Goricába.

Érkezés Nova Goricába a késő délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre. Szállás Nova Goricában.


2. nap: 2017. július 17. (hétfő)
 
Reggeli után a program folytatása: indulás autóbuszokkal a cerjei emlékműhöz (kilátó és múzeum), ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész vidékre, az egykori harcok színhelyeire. Az emlékhelyet elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése következik. A Monte San Michele magaslatán sétát teszünk az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatása közben, majd meglátogatjuk a múzeumot. Redipugliában felkeressük az olasz katonatemetőt és monumentális hősi emlékművet, Foglianoban az osztrák-magyar katonatemetőt. Ebédidő útközben Gradisca városában. Szállás Nova Goricában.


3. nap: 2017. július 18. (kedd)

Reggeli után utazás autóbusszal a Bovectől északra, a Kortnica patak festői völgyében álló Kluže erődhöz, mely a Koritnica legszűkebb részén stratégiai fontosságú átjárót zárt le. A vállalkozó kedvű utasok elsétálhatnak a közeli Hermann erőd felé vezető, néhol alagútban is haladó gyalogösvényen az erőd felé. Elhagyva a Kluže erődöt, Kobaridba (Caporetto) utazunk, ahol felkeressük látványos Kobaridi Múzeumot, amely az I. világháborús Isonzó-front eseményeit idézi fel, bemutatva a Felső-Isonzó mentén két és fél évig tartó harcokat, különösen a tizenkettedik isonzói csatát, a caporettói áttörést. Az Isonzó menti terep makettje, a gazdag képanyag, a rekonstruált kaverna és a magyar nyelvű dokumentumfilm az emberiség történetének egyik legnagyobb hegyi csatáját jeleníti meg.  Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet és az olasz harmadik védelmi vonal jól megőrzött állásait elhagyva, visszaindulunk a szálláshelyre. Szállás Nova Goricában.


4. nap: 2017. július 19. (szerda)

Reggeli, szabadidő illetve választható fakultatív programok. A fakultatív programok egy időben kerülnek megrendezésre, ezért egy vendég maximum egy programon tud részt venni.

A) Félnapos autóbuszos kirándulás Javorcára (min. 20 fő): 7.500 Ft/fő
Látogatás a goriciai (görzi) várban, majd indulás Javorcára. A közös osztrák-magyar 3. hegyidandár katonái 1916-ban egy szecessziós stílusú kápolnát emeltek az elesett bajtársak emlékére. A kápolna építői tölgyfa muníciósládák deszkáiba égették két és fél ezer elpusztult bajtársuk nevét - e táblák, a Halottak könyve lapjai ma is ott sorakoznak a falakon.
(A részvételi díj tartalmazza a belépőjegy árát. Közepesen nehéz program, a parkolótól kb. 600 m emelkedős séta a kápolnáig.)


B) Borkóstolás ebéddel, félnapos program (min. 40 fő): 18.000 Ft/fő
Autóbuszos kirándulás a környező hangulatos borvidéken (Smartno, Dobrovo). Nemzetközileg bár még nem igazán ismerik, a világ egyik legfinomabb boraival büszkélkedhet Szlovénia. Látogatás az olasz határvidéken található Goriska Brda legnagyobb borászatában. A környéket nemes egyszerűséggel kis Toscánának hívják a helyiek, és nem túloznak!
Több fajta bort kóstolhatunk a helyi borászbemutató alatt, majd többfogásos ebéd egy helyi étteremben.


C) Látogatás a postojnai cseppkőbarlangban, és a Predjamai várban,
    ebéddel (min.40 fő): 20.000 Ft/fő

Szlovénia világhírű látványossága a Postojna városban található cseppkőbarlang, mely az egyik legnagyobb ilyen képződmény a világon. A turistákat egy kisvonat viszi a barlang belsejébe, ahol egy kb. másfél órás vezetett séta keretében ismerhetjük meg a barlang történetét és legszebb cseppköveit. A barlanglátogatás után ebéd, majd irány a predjamai vár. Számos lovagvár van a világon, de ilyen, mint a Predjamai, nincs több! Egy 123 méter magas, függőleges sziklafal egyik nyílásához építették, így elölről lovagvár, hátulról pedig hatalmas barlangrendszer.

D) Egész napos tengerparti pihenés (min. 40 fő): 5.900 Ft/fő
Utazás autóbusszal Portorozsba. Pihenés, fürdőzés, szabadidő a szlovén tengerpart egyik legkedveltebb, kitűnő klímával rendelkező üdülőhelyén. Gyönyörűen parkosított övezet, modern strandok, éttermek, kávézók, sportolási és szórakozási lehetőségek várják az ide látogató turistákat.

E) Egésznapos autóbuszos kirándulás  olasz hadszínterekre (min.40 fő): 6.590 Ft/fő
Látogatás Visintiniben a magyar katonai  kápolnánál, Monfalconéban a tematikus emlékpark meglátogatása. A Monfalconétől keletre emelkedő magaslatokon az első világháborús emlékeket bemutató park található, amely három különböző területből áll. A park részeit túraösvények és egy erdei út köti össze. Gyalogos séta, városnézés Palmanovában, a csillag alakú erődvárosban, melyet 1960-ban nemzeti műemlékké nyilvánítottak. Szabadidő, ebédelési lehetőség Palmanovában.

F) Egésznapos kirándulás Velencébe vonattal, városnézés (min.40 fő): 16.900 Ft/fő
Utazás menetrend szerinti vonattal Velencébe (kb. 2 órás utazás). Érkezés a Santa Lucia vasútállomásra Velencébe. Gyalogos városnézés (belépők nélkül) Velencében, majd szabadidő. Visszautazás Goriciába a késő délutáni órákban. A szálloda – pályaudvar szálloda útvonalon transzfert biztosítjuk.


5. nap: 2017. július 20. (csütörtök)

Reggeli, majd transzfer autóbuszokkal az állomásra. Indulás haza Magyarországra vonattal a délelőtti órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban.


A vonatban nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, ahol lehetőség van finom ételek, illetve italok fogyasztására elérhető áron. Az Orfeum kocsi bárjában alkoholos- és üdítőitalok, kávé, tea valamint sós/édes rágcsálni valók vásárolhatók. A vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékozódhat az utazással kapcsolatos tudnivalókról.


Standard osztály

A két légterű, 72 férőhelyes kocsikban kényelmes, négyszemélyes páholyokban utazhatnak vendégeink. Mellékhelyiség a kocsik végén található.

Galéria


Pullman Club osztály
Minden hely elkelt!

Az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak széles ital- és ételkínálatunkból. A légkondicionált Pullman Club kocsikban nagy lábterű két- és négyszemélyes páholyokban dönthető ülések szolgálják a rendkívül kényelmes utazást. Egész úton külön felszolgáló személyzet gondoskodik utasaink kényelméről.

GalériaJelentkezés az ártábla alatti linkekről letölthető jelentkezési lap és ÁSZF kitöltésével és a jegyiroda@mavnosztalgia.hu címre történő elküldésével lehetséges!

Újra foglalhatóak részvételi jegyek háromcsillagos szállodával, július 7-ig!
a

 Részvételi díjak / fő
 3*-os szállodában
 4*-os szállodában
 Utazás Standard osztályon , szállás kétágyas szobában   94.900 Ft/fő
109.900 Ft/fő
 Utazás Standard osztályon , szállás háromágyas szobában   91.900 Ft/fő
106.900 Ft/fő
 Utazás Standard osztályon , szállás egyágyas szobában   107.900 Ft/fő
126.900 Ft/fő
 Félpanziós felár (4 vacsora)
 10.900 Ft/fő
14.900 Ft/fő
 Pullman Club   felára
 20.000 Ft/fő
MINDEN JEGY ELKELT!
 Fakultatív biztosítási csomag (utasbiztosítás és útlemondási biztosítás egyben) 3.440 Ft/fő

Az utazásra 40% előleg befizetésével lehet jelentkezni, a fennmaradó összeg indulás előtt legkésőbb 30 nappal fizetendő.

Minimum létszám: 350 fő - Az eddig jelentkezett utasszám alapján az utazás garantáltan indul.

Letölthető dokumentumok:

    Jelentkezési lap
    ÁSZF
    EUB storno biztosítás feltételek
    EUB utasbiztosítási feltételekRészvételi díj tartalmazza: Utazás különvonattal 2. osztályon, 4 éjszakai szállás, választás szerinti három- illetve négycsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, a leírásban szereplő programok a szükséges belépőkkel, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások, kiadványok a vonaton, kötelezően fizetendő üdülőhelyi díj.

Részvételi díj nem tartalmazza: Személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív programok, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, biztosítási csomag (EUB), Pullman Club felára, félpanzió felára.

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe. A program minimum 400 fővel indul. Árainkat 318 Ft/€ árfolyamig tartjuk.


Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.


A csoporttal együtt utazó és a vonaton, illetve az egyes helyszíneken szakmai előadásokat tartó történészek:

Pintér Tamás
Történész-levéltáros, a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója. Fő kutatási területe az olasz front és a háború emlékezetének története. A témához kapcsolódó kiadványok és publikációk szerkesztője, illetve szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.
 Rózsafi János
Helytörténész, hadszíntérkutató, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója, a fő kutatási területe a 20. honvéd hadosztály harcainak története. A témához kapcsolódó publikációk szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja.
Dr. Stencinger Norbert
Történész, a hadtudomány PhD fokozatosa, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója, fő kutatási területe a Doberdó és a tábori lelkészet története. A témához kapcsolódó publikációk szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának a tagja.
Dr. Négyesi Lajos
Hadtörténész, hadtudomány PhD fokozatosa, nyugállományú alezredes, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a középkori magyar és egyetemes hadművészeti, valamint csata- és hadszíntérkutatással foglalkozó kiadványok és publikációk szerzője.

Menetrend (tervezet)

Budapest - Nova Gorica 2017.07.16.
Kelenföld indulás:        6:02
Tatabánya érkezés:     6:39
Tatabánya indulás:      6:40
Győr érkezés:             7:23
Győr indulás:              7:24
Hegyeshalom érkezés: 7:56
Hegyeshalom indulás:  8:09
Semmering:               10:30
Villach Hbf:                14:50
Jesenice:                  15:10
Most na Soci:             17:00
NOVA GORICA           19:40

Nova Gorica - Budapest 2017.07.20.
NOVA GORICA:          10:45
Jesenice:                   12:45
Villach Hbf:                13:20
Semmering:               17:30
Hegyeshalom érkezés: 20:34
Hegyeshalom indulás:   20:58
Győr érkezés:             21:26
Győr indulás:              21:27
Tatabánya érkezés:     22:12
Tatabánya indulás:      22:13
Kelenföld érkezés:      22:48

Képek az utazásról:
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Isonzó Expressz - mavnosztalgia.hu