2018. január 27.

Téli Semmering Expressz

MINDEN JEGY ELKELT!
Erre az utazásunkra minden jegy elkelt!

Ajánljuk figyelmükbe a 2018. június 10-én közlekedő


Fontos!

Semmering hóhelyzet:
Élő webkamera itt
Érdemes melegen és rétegesen öltözni!

Élményvonatunk a világ első magashegyi vasútvonalán halad át, melyet 1854-ben adtak át, és 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai lenyűgöző látványt nyújtanak: 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. 

A Semmeringi hágó Ausztria keleti-középső részén, Stájerország (Steiermark) és Alsó-Ausztria (Niederösterreich) szövetségi tartományok határán helyezkedik el. A hágót fenyvesekkel borított hegyek veszik körül, északon a Rax (2007 méter) és a Schneeberg (2076 méter) található. A Semmering hágó környéke akkor indult hatalmas fejlődésnek, amikor elkészült 1854-ben a világhírű Semmering Bahn.

A Semmering hágó alatt haladó vasúti alagút épül, mely várhatóan 2024-re készül el, és 27,3 kilométer hosszú lesz. Északi kapuja az Alsó-Ausztriai Gloggnitz, a déli a stájerországi Spital am Semmering közelében lesz. Az alagút megépítésének terve az 1980-as években merült fel először.


Az Élményvonaton hangulatos étkezőkocsik várják a vendégeket, meleg ételekkel és széles italválasztékkal.


Technikai okok miatt - a megszokottól eltérően - a szerelvényben az Orfeum kocsi nem közlekedik. A bárrész a Danubius étkezőkocsi egyik felében található.Figyelem, ez az utazásunk KELENFÖLD állomásról indul!


Videó a semmeringi vasútról 

Az utazáshoz - felnőttek és gyermekek részére egyaránt - érvényes
útlevél vagy személyi igazolvány szükséges!

                   

#mavnosztalgia          #élményekútján

Az egyéni programtervezéskor kérjük figyelembe venni Semmering téli időjárási adottságait, melyről
a www.weather.com és a www.wetter.at oldalakon informálódhat.

Leszállás a vonatról és szabadidős programok egyénileg vonatunk menetrend szerinti visszaérkezésig.

Kérjük, 20 perccel a vonat indulása előtt legyenek az állomáson!


Megállók - programlehetőségek:Gloggnitz


Jellegzetes osztrák kisváros, a Schwarza folyó partján. A Niederöstereich Alpinnek (Alsó-Ausztria) turisztikai régió igazgatási, közlekedési és kulturális központja. Gloggnitz főterén a St. Othmar kápolna látható, különlegessége, gótikus fatornya. A nevezetességek közül érdemes felkeresni az 1992-es országos kiállítás alkalmából restaurált kastélyt, mely a város kulturális és társadalmi központja. A Schloss Gloggnitz (vár) a Schwarcza és a Weissenbach völgyei közti kiemelkedésen áll, minden oldalról jól látható, és szép képet nyújt. A vár udvarán a "Havas Boldogasszony" nevet viselő (Maria Schnee Kirche) templom áll. Egységes tetőzet fedi, tornyának karcsú hagymakupolája jellegzetes Ausztriában. A várban állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg, a vár megtekintése ingyenes, a kiállítások megtekintéséért fizetni kell. A várban étterem, kávézó üzemel. Érdemes betérni a finom édességeket kínáló híres Lindt csokoládéboltba is.

Payerbach-Reichenau

A Schwarza folyó völgyében található Payerbach település. Az északra fekvő magaslatokról nézve olyan a környék, mint egy szép képeslap, vagy egy modellvasút pályájának egy részlete. A folyó déli partján található a Payerbach park és annak említésre méltó pavilonja. A park zöld oázisként hat az ide látogatókra. Mögötte őrködik a község védőváraként Szent Jakobról elnevezett gótikus plébániatemplom. Érdemes megtekinteni a régi pályaudvart a mellette levő múzeum parkkal együtt. A régi pályaudvar gyakran célja a kirándulóknak, de sokan választják kirándulásuk kiindulópontjának, hogy felfedezzék a gyönyörű természeti adottságokat és az ápolt turistautakat. Egy ilyen kirándulóút – a Semmering vasút - Kiránduló út - innen kiindulva Semmering falu pályaudvarához visz, miközben a legszebb kilátást nyújtja a Világörökség részét képező Semmering vasútra.


Breitenstein és környéke


Vadregényes gyalogos erdei túra a 20 schillinges kilátóig, onnan tovább Breitenstein városkáig.  A semmeringi pályaudvart elhagyva az első lenyűgöző panoráma a Doppelreiter-kilátóból nyílik a viaduktokra és alagutakra, a Rax és a Schneeberg hegyeire. Innen különösen jól megfigyelhetők a vasútvonal leglátványosabb részén, a Kalte Rinne hídon áthaladó vonatok. A 20 schillinges kilátótól elérhető a Fleishmann-viadukt, a Roter Berg és a Kalte Rinne viadukt érintésével Breitenstein. Felszállás a hazafelé tartó Téli Expressz Élményvonatra Breitstein állomáson!

Túra hossza: kb. 9 km
Időtartam: kb. 3-3,5 óra

A túrázáshoz javasoljuk zárt túracipő, esőkabát, megfelelő mennyiségű ennivalóval (szendvics)
és innivalóval (kulacsban víz) felszerelkezve elindulni. Útközben nem biztos, hogy adódik lehetőség a vásárlásra!

Semmering - vasútállomás és Világörökség Információs centrum


1. A vasútállomástól séta egyénileg vagy lehet csatlakozni az ingyenes vezetett sétához
(kollégánk elkíséri az érdeklődőket) a Hirschenkogel felvonóig.

Semmering vasútállomástól a főút mentén kb. 20-30 perc séta a felvonó lábáig. Egyénileg felvonóval közelíthető meg a hegycsúcson található Milleniumswarte Hirschenkogel kilátó. A Zauberg legmagasabb pontjaként a kilátó egyedülálló panorámát nyújt a Semmering-Rax-Schneebergre.     

A felvonó áraival kapcsolatban tájékozódhat: semmering-hirschenkogel/preise/
Kiváló étkezési lehetőség a csúcson található Panoráma Étterem magyar személyzettel.

A Semmering-Hirschenkogel különlegessége egy európai szinten is kiemelkedő, 7 km hosszúpálya, valamint egy 3 km hosszú szánkópálya. Családosoknak, kezdőknek és sportos sízőknek egyaránt megfelelő szolgáltatást nyújt.

Nagyobb felbontásért kattintson a képre!

2. Jó idő esetén rövid erdei séta a 20 schillinges kilátóig, onnan vissza Semmering vasútállomásra.

A séta a vasútállomásnál kezdődik. Kitáblázott erdei ösvényen keresztül visz az út a 20 schillinges kilátóig , ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a viaduktokra és alagutakra. A kilátó nevét onnan kapta, hogy képe a régi 20 schillinges bankjegy hátulját díszítette. Hosszú éveken át a papírpénz   a Semmering vasútra hívta fel a figyelmet.
A séta hossza: 3 km
Időtartam: kb. 45 perc

Figyelem! Kövesút, murvás szakasz, keskeny és széles erdei túraút váltja egymást.
Javaslat: egyéni erőnlét szerint, túrajelek ismerete, zárt túracipő használata

Kérjük, 20 perccel a vonatindulás előtt érjenek vissza Semmering vasútállomásra!

Mürzzuschlag

 
Ebben a hangulatos apócska kisvárosban ér véget a Semmeringbahn, mely Ausztria és a világ legszebb vasútvonalának egyike. Több múzeum is fogadja itt a látogatókat, melyek az állomástól könnyű sétával megközelíthetők.

Südbahn Museum (Déli Vasúti Múzeum)


Heizhausgasse 2
8680 Mürzzuschlag
facebook.com/SuedbahnMuseum
Web: www.suedbahnmuseum.at

A Ghega Semmering vasút 1998 óta az UNESCO-Világörökség része. 150 éves jubileumának alkalmából 2004-ben hozták létre ezt a kultúrtörténeti vasúti élményvilágot. A közvetlenül a mürzzuschlagi vasútállomás mellett lévő régi mozdonyszerelő műhelyben hangulatos időutazásra invitál a kiállítás Bécstől Mürzzuschlagon át Triestig. Különleges látnivalók: a régi pályaudvari csarnok, a K.u.K. büfékocsi, a viaduktépítkezés, és régi mozdonyok.

"Kérem beszállni! A vonat indul!"- ezzel a mottóval nyitották meg a gyerekeknek szóló új témautat. Az 5-10 éves korú gyerekek egy gyerekútikönyvet és egy hátizsákot kapnak a felfedezőtúrához. A "Lokolieschen" kabalafigura pedig segíti őket a feladatok megoldásában.

Brahmsmuseum (Brahms Múzeum)

Wiener Straße 4  
8680 Mürzzuschlag
facebook.com/brahmsmuseummuerzzuschlag
Web: www.brahmsmuseum.at

A múzeum épülete 1884 és 1885 nyarán kilenc hónapon át adott otthont Brahmsnak, aki itt komponálta 4. e-moll op. 98 szimfóniáját, valamint több mint 30 dalt és kórusművet. A kiállítás olyan, mint egy zenés séta mesteri komponálással. A múzeumban eredeti tárgyak is megtekinthetők, köztük pld. az a Streicher-zongora, amelyen Brahms az egyetlen hangfelvételén játszott.

Wintersportmuseum (Téli Sportok Múzeuma)
8680 Mürzzuschlag, Wiener Straße 13
facebook.com/Wintersportmuseum
Web: www.wintersportmuseum.com

A múzeum felújítási munkálatok miatt előreláthatólag 2018. június 30-ig zárva tart.


A múzeum különleges formában 1000 m2-en mutatja be az összes téli sportot; a sízés több mint 5000 évvel ezelőtti kezdeteitől az Alpok első mürzzuschlagi sízőin át a gleccserekig és lavinákig, a hegyvidék magasztosságától egy 100 éves hegyi kunyhó rusztikus hangulatáig.
Standard osztály - KÉPEK

•  Felnőtt teljes árú - standard osztályon: 10.990 Ft/fő 
•  Gyermek - standard osztályon (4-14 éves korig): 7.990 Ft/fő
•  Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): díjmentes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetéssel kedveskedünk utasainknak.

Pullman Club osztály - KÉPEK

•  Pullman Club osztályon 2 vagy 4 személyes asztalnál: 17.990 Ft/fő
•  4 személyes asztal legalább 3 személy együttes utazása esetén foglalható!

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást. A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak az étkezőkocsi széles ital- és ételkínálatából.


Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. Értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Online vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.
Menetrend

Budapest-Kelenföld - Semmering
Figyelem, ez az utazásunk KELENFÖLD állomásról indul!

Indulás: 06:00 - Kelenföld

Indulás: 06:28 - Tatabánya
Indulás: 07:22 - Győr
Indulás: 08:06 - Hegyeshalom
Érkezés: 09.37 - Wiener-Neust.   
Érkezés: 10:04 - Gloggnitz
Érkezés: 10:17 - Payerbach-R. 
Érkezés: 10:40 - Breitenstein
Érkezés: 10:51 - Semmering
Érkezés: 11:10 - Mürzzsuschlag
Semmering - Budapest-Kelenföld
Indulás: 16:40 - Mürzzuschlag
Indulás: 16:57 - Semmering
Indulás: 17:07 - Breitenstein
Indulás: 17:28 - Payerbach-R.  
Indulás: 17:38 - Gloggnitz
Indulás: 18:01 - Wiener-Neust.
Érkezés: 19:33 - Hegyeshalom
Érkezés: 20:27 - Győr
Érkezés: 21:12 - Tatabánya
Érkezés: 21:51 - Kelenföld
Képek az utazásról:
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
PIVO Expressz
2018. március 24.
Élményvonattal Grazba
2018. Április 21.
Nyári Semmering Expressz
2018. június 10.
2018
« előző év következő év »
Január
27. Téli Semmering Expressz
Február
14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
03. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 24. PIVO Expressz
Április
02. Gőzfelhős húsvéti nosztalgiavonat Gödöllőre 14. Árpád gyorssínautóbusszal Kassára 21. Élményvonattal Grazba
Május
05. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 12. Púposos különvonattal a II. Nemzetközi Ikarus Találkozóra!
Június
02. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 10. Nyári Semmering Expressz 10. Nosztalgia kirándulás Mürzzuschlagba 23. Élménybusszal Balatonfüredre és Tihanyba 23. Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16.
Július
14. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 15. Galícia Expressz 2018 15. Polónia Expressz 2018
Szeptember
01. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 07. 150 éves a MÁV Nemzetközi Járműparádé 08. NoHAB-os Élményvonattal Szentendrére 08. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 09. Gőzfelhős Csillagtúra Budapesten 09. Dupla NoHAB-os Élményvonattal Tapolcára 22. Őszi Semmering Expressz 29. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
04. Dél-Bohémia kincsei 27. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 24. Napfény Advent Expressz Bécsbe 30. Békés Advent Expressz Bécsbe
December
01. Körös Advent Expressz Bécsbe 15. Advent Expressz Bécsbe 16. Advent Expressz Nagyváradra 21. Advent Expressz Bécsbe
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Téli Semmering Expressz - mavnosztalgia.hu