2018. június 23.

Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16.

Időpontváltozás!!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni minden kedves utasunkat, hogy az idei évben tapasztalt extrém időjárásra való tekintettel a levendula korábban virágzik, ezért a Levendula Heteket korábban tartják meg.

Vasúttársaságunk - a fenti információk alapján - a Levendula Expressz nosztalgia utazás időpontját 2018. június 16-ra módosítja.

A fakultatív programokat az új időpontban is az eredeti terveknek megfelelően tartjuk meg.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is megrendezi a Levendula Heteket a Tihanyi Önkormányzattal.

A Levendula Hetek első hétvégéjén NOHAB vontatású nosztalgia vonat közlekedik Balatonfüredre. A nosztalgia személykocsikból összeállított vonatban három kocsiosztály áll vendégeink rendelkezésére. Balatonfüred és Tihany között fakultatív busztranszfert biztosítunk azok számára, akik meg szeretnék csodálni a Tihanyi-félsziget csodás épített és természeti környezetét, illetve azoknak, akik részt szeretnének venni a Levendula Hetek keretében szervezett "Szedd magad" eseményen.

Szintén e napon közlekedik a MÁV Nosztalgia szervezésében a MALÉV Air Tours Ikarus 250-es retró autóbusz a Levendula Fesztiválra.

  Tihany

Tihany történelmi, kulturális öröksége kimeríthetetlenül gazdag. A legkorábbi magyar nyelvemléket őrző írásos feljegyzés, a tihanyi apátság 1055-ös keltezésű Alapítólevele. A bencés apátság 1719-1754 között épült barokk templomának altemplomában nyugszik az oklevelet kiállíttató András király, kinek sírja az egyetlen eredeti helyén maradt királysírunk. A félsziget számos turistaútja segítségével a természetbarátok is megtalálhatják maguk szórakozását. A Gejzírmező gejzírsziklái csodás látványt nyújtanak a lemenő nap fényében. A híres tihanyi visszhang mára sajnos már a múlté. Hajdan akár 16 szótag is visszaverődött az apátság faláról, a beépítések és növénytelepítések miatt azonban ma már hiába várjuk az ekhót.

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Az idei évben a Levendula Hetek nyitó eseménye a „Szedd magad” mozgalom; a templom mellett pedig a nemzeti park termékvédjegyesei tartanak vásárt.
 
FONTOS: A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt arató táskába lehetséges.

A „Szedd Magad” mozgalom résztvevői arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni.

Arató táska vásárlása:

 • kisebb méretű (22x17,8x8 cm) - díja: 1.500 Ft/db
 • nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db

Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig.  Előzetes regisztráció nem szükséges! Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja. Kérünk mindenkit, hogy a levendulaszedéshez hozzanak magukkal erősebb ollót vagy metszőollót!

 

Balatonfüred

Balatonfüred 1772-ben az ország első gyógy- és üdülőhelye lett, 1987-ben pedig elnyerte a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa címet. Legfőbb vonzerejét a XVII. században felfedezett savanyúvizek jelentik, mely jótékony hatással van a szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati bántalmakra. 1912-13-ban emelték a copf stílusban épült szívkórházat.

A város méltán híres helye, s egyben a fürediek és az idelátogatók kedvence a Tagore sétány, mely nevét 1926-ban a szanatóriumban sikeresen kezelt Rabindranath Tagore-ről kapta, aki gyógyulásának örömére fát ültetett a parton.
                                           

                                           Nevezetességek, látnivalók


Tagore sétány és emlékfapark

A hangulatos parti sétány Rabindranath Tagore nevét viseli. (Korábban Kolos sétány, majd Deák sétány.) A világhírű bengáli hindu költő itt gyógyíttatta szívbetegségét 1926-ban. Felépülését követően, hálája jeléül hársfát ültetett a gyógy-parkban. Tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. Az emlékfapark a Tagore sétányig húzódik, ami több mint egy km hosszú, kényelmes sétaút. Séta közben érdemes megnézni a park szobrait, emléktábláit és a pihenőpadok réztábláit. Több helyen megkóstolhatjuk a füredi savanyúvizet, a leglátogatottabb a Tagore sétányon lévő ivókút.

Halász és Révész szobra
A balatonfüredi hajókikötő előtt áll a Halász és a Révész szobra. A két ősi balatoni foglalkozást ábrázoló szobrot Pásztor János 1937-ben készítette, rá négy évre állították fel őket jelenlegi helyükre. A legenda szerint, aki megsimogatja a halász és a révész csizmáját, egész biztos, hogy újra visszatér a városba.

Papsoka templomrom
Román kori és gótikus építészeti emléke a 12. században épített Szent Mihály templom. Ez az egyetlen templomrom, ami a római korból itt maradt. Papsoka helységnév jelentése – pap falva, pap birtoka – a tihanyi bencések birtokára utal. A romok mellett található Keöd József sírja, aki az első menetrend szerint közlekedő balatoni gőzhajó, a "Kisfaludy" utolsó kapitánya volt.

A Gyógy téren álló egykori szanatórium, ma Anna Grand Hotel színházterme alatt található fedett sétányon azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak, kutatóknak az emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért.

Jókai kilátó
A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút (zöld háromszög) vezet fel a Tamás-hegyen (317 m) álló, fából épített 3 emeletes Jókai-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába. A Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát. A tanösvény hat táblán mutatja be a környék földtanát, növény- és állatvilágát.

Kiserdő
A jelentős, védett értékű a “Kiserdőnek” nevezett 10 hektáros park, a 71-es főút és a Szívkórház közötti részen terül el. Az egykori angolparkot a város tüdejének is nevezik. A pihenő park, ideális hely a sétára, madár nézésre, andalgásra, de játszótér és aktív sportra alkalmas eszközök is találhatók a parkban. Itt áll az egykori magyar játékszín, a dunántúli első kőszínház hat megmaradt oszlopa.

Lóczy barlang
A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A város központjától gyalog fél órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

Koloska völgy és sziklák
A kilátótól jelzett turistaúton (kék és zöld) juthatunk el a Koloska völgybe és a Koloska sziklákhoz. A kőbe fogalt Koloska forrás előtt kis tavacska található, mely azonban aszályos időben kiszárad. Különleges atmoszférájú hely.
Jegyértékesítés

Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 9:00 - 17:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva

Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál                   

#mavnosztalgia          #élményekútján


?????????? ? ???????????? carelash ?????? ?????????? ???? ???????!

Fakultatív programcsomagok


A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL A2 ÉS B2 JELZÉSSEL ÚJABB TRANSZFERBUSZOKAT INDÍTUNK BALATONFÜRED ÉS TIHANY KÖZÖTT.
 • A2 TRANSZFERBUSZ: BALATONFÜRED VASÚTÁLLOMÁS - TIHANY - BALATONFÜRED VASÚTÁLLOMÁS
 • B2 TRANSZFERBUSZ: BALATONFÜRED HAJÓÁLLOMÁS - TIHANY - BALATONFÜRED VASÚTÁLLOMÁS

Figyelem! Az A2 és B2 jelű buszok nem nosztalgia járművek!
A) Transzferbusz Tihanyba a balatonfüredi vasútállomásról

A balatonfüredi érkezést követően a vasútállomásról indul különbuszunk (MALÉV Air Tours Ikarus 250) Tihanyba, ahol szabad program áll vendégeink rendelkezésére. Vendégeink vonatunk indulása előtt busszal érkeznek vissza Balatonfüredre.

Min. létszám: 25 fő
 • Részvételi díj: 1.650 Ft / fő
Balatonfüredről Tihanyba tartó autóbuszos transzferünk során utasaink leszállhatnak a Levendulamezőnél, ahol részt vehetnek a Levendula Hét „Szedd Magad” akciójában.

A busz „Tihany, forduló” buszmegállóig közlekedik, ahonnan egy könnyed séta után megközelíthető a Tihanyi-apátság, vagy a Levendulás-ház, ahol levendula-és a nemzeti park termékeit vásárolhatják meg.

Balatonfüred buszos indulás Tihanyba Hamarosan!
Tihanyból buszos visszaindulás Balatonfüredre (Tihany-forduló buszmegállóból) Hamarosan!B) Transzferbusz Tihanyba a balatonfüredi hajóállomásról

A balatonfüredi hajóállomásról indul különbuszunk (MALÉV Air Tours Ikarus 250) Tihanyba, ahol szabad program áll vendégeink rendelkezésére.

Vendégeink vonatunk indulása előtt busszal érkeznek vissza Balatonfüredre.

Min. létszám: 25 fő

 • Részvételi díj: 1.650 Ft / fő

Balatonfüredről Tihanyba tartó autóbuszos transzferünk során utasaink leszállhatnak a Levendulamezőnél, ahol részt vehetnek a Levendula Hét „Szedd Magad” akciójában.
A busz „Tihany, forduló” buszmegállóig közlekedik, ahonnan egy könnyed séta után megközelíthető a Tihanyi-apátság, vagy a Levendulás-ház, ahol levendula-és a nemzeti park termékeit vásárolhatják meg.

Balatonfüred buszos indulás Tihanyba Hamarosan!
Tihanyból buszos visszaindulás Balatonfüredre (Tihany-forduló buszmegállóból) Hamarosan! 

Fapados osztály

A XX. század elején épült két- és négytengelyes kocsik fapadjai kényelmes és hangulatos utazást biztosítanak. Az egyik kocsitípus egyik fele zárt oldalfolyosós, fülkés, míg a másik fele termes kialakítású, a másik kocsitípus teljes egészében termes kialakítású
Galéria1
Galéria2


Párnás osztály


Párnás osztályon több különböző, fülkés és termes kialakítású kocsiban utazhatnak vendégeink. A termes kocsiban négyszemélyes asztallal felszerelt boxokban, míg a fülkés kocsikban típustól függően három-, hat- vagy nyolcszemélyes fülkékben utazhatnak vendégeink. Az elhelyezés a foglalás sorrendjében történik.
Galéria 


Retro Pullman osztály


A WLS 051 és WL 362 pályaszámú kocsik az 1940-es évek luxus igényeire készült, eredetileg bizottsági kocsiként közlekedett. A kényelmes nappali utazásra 25 fő számára nyílik lehetőség.

A Retro Pullman osztályon az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak a széles italkínálatunkból.
Galéria1
Galéria2Részvételi díjak

 • Felnőtt - párnás osztályon:  7.990 Ft / fő   - MINDEN JEGY ELKELT!
 • Felnőtt - fapados osztályon:  6.990 Ft / fő 
 • Felnőtt - Retro Pullman osztályon: 11.990 Ft / fő

 • Gyermek (4-14 éves korig) - párnás osztályon:  6.990 Ft / fő   - MINDEN JEGY ELKELT!
 • Gyermek (4-14 éves korig) - fapados osztályon:  5.990 Ft / fő 
 • Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes
A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak. Az utazásra a részvételi jegyeket elővételben válthatók!

A Retro Pullman osztályon az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak a széles italkínálatunkból.

A vonatban közlekedik majd a DA 6406-es sörkocsi is, amelyben büfé üzemel, ahol
lehetőség nyílik üdítő-, alkoholos, és forró italok, rágcsálnivalók és szendvics vásárlására.Jegyértékesítés


Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242
Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva

Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál                   

#mavnosztalgia          #élményekútján


 

 

 

Menetrend

Budapest - Balatonfüred (2018. június 16.)
Indulás: 08:28 Budapest - Nyugati pu.
Indulás: 09:25 Kelenföld
Indulás: 10:33 Székesfehérvár
Érkezés: 11:26 Balatonalmádi
Érkezés: 11:45 Balatonfüred
Balatonfüred - Budapest (2018. június 16.)
Indulás: 17:55 Balatonfüred
Indulás: 18:10 Balatonalmádi
Érkezés: 19:13 Székesfehérvár
Érkezés: 21:07 Kelenföld
Érkezés: 21:52 Budapest-Nyugati pu.
Képek az utazásról:
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
Dél-Bohémia kincsei
2018. október 4.
Advent Expressz Bécsbe
2018. december 15.
2018
« előző év következő év »
Január
27. Téli Semmering Expressz
Február
14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
03. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 24. PIVO Expressz
Április
02. Gőzfelhős húsvéti nosztalgiavonat Gödöllőre 14. Árpád gyorssínautóbusszal Kassára 21. Élményvonattal Grazba
Május
05. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 12. Púposos különvonattal a II. Nemzetközi Ikarus Találkozóra!
Június
02. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 10. Nosztalgia kirándulás Mürzzuschlagba 10. Nyári Semmering Expressz 23. Élménybusszal Balatonfüredre és Tihanyba 23. Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16.
Július
14. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 15. Galícia Expressz 2018 15. Polónia Expressz 2018
Szeptember
01. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 07. 150 éves a MÁV Nemzetközi Járműparádé 08. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 08. NoHAB-os Élményvonattal Szentendrére 09. Gőzfelhős Csillagtúra Budapesten 09. Dupla NoHAB-os Élményvonattal Tapolcára 22. Őszi Semmering Expressz 29. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
04. Dél-Bohémia kincsei 27. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 24. Napfény Advent Expressz Bécsbe 30. Békés Advent Expressz Bécsbe
December
01. Körös Advent Expressz Bécsbe 15. Advent Expressz Bécsbe 16. Advent Expressz Nagyváradra 21. Advent Expressz Bécsbe
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16. - mavnosztalgia.hu