2018. július 15.

Galícia Expressz 2018

Utazás az I. Világháború Keleti Frontjának hadszíntereire
Galícia Expressz 2018

Utazás különvonattal az Első Világháború Keleti Frontjának hadszíntereire...

„Mikor mentem Galícia felé, még a fák is sírtak”
– énekelték az első világháborúban a keleti hadszíntérre tartó magyar katonák.


 Időpont: 
2018. július 15-19.
 Időtartam:5 nap / 4 éj
 Utazás:MÁV Nosztalgia különvonattal
 Elhelyezés:3*-os szállodákban (1 éj Krakkó + 2 éj Rzeszow + 1 éj Krakkó)
 Ellátás: reggeli. Felár ellenében vacsora igényelhető
 Idegenvezetés:a csoporttal történészek és idegenvezetők utaznak
 Vízum:nem szükséges. Az utazáson érvényes személyi igazolvány vagy útlevél birtokában lehet részt venni.
 Típus: Utazási csomag


PROGRAM


2018. július 15. (vasárnap)

06.28 : Elutazás Budapest-Nyugati pályaudvarról Krakkóba. A vonat ünnepélyes búcsúztatása a pályaudvaron. További felszállási lehetőségek: Vác, Szob.

17.30 : Érkezés Krakkóba. Transzfer autóbuszokkal a szálláshelyre, szobák elfoglalása. Fakultatív vacsora a szállodákban 19.00 órától.
2018. július 16. (hétfő)


Reggeli a szállodában.
Délelőtt szabadidő, illetve fakultatív városnézés Krakkóban: látogatás a Főtéren (Piactér) amelyet múzeumok, templomok és történelmi jelentőségű épületek szegélyeznek, közepén a Posztóház emelkedik, mellette az egykori városháza áll. Körben ódon kereskedőházak, patinás paloták és a gótikus Mária templom, melyet belülről is megnézünk. Látogatásunkat a várban található  székesegyházban zárjuk, ahol Báthory István végső nyughelyét látogatjuk meg.

A kora délutáni órákban elutazás autóbusszal Tarnowba, Bem apó városába, vagy ahogy mások nevezik, a reneszánsz városába. Gyalogos városnézés. Megemlékezés a város északi részén fekvő parkban a kis tó fölött elhelyezett, négy oszlopon álló Bem József kőszarkofágnál, majd az Erdélyi Körkép megtekintése a vasútállomás épületében elhelyezett múzeumban. A magyar-lengyel barátság parkjának felkeresése, ahol Mihályfalusi Forgon Mihály és a miskolci 10-es honvéd gyalogezred egyik századparancsnokának kopjafájánál emlékezünk az elesett magyar hősökre. Megemlékezés hőseinkről a város temetőjében. A városnézés után utazás tovább Rzeszowba, szállás. Fakultatív vacsora a szállodában.
 


2018. július 17. (kedd)

Reggeli a szálláshelyen.
Utazás autóbusszal Przemyslbe. Délelőtt látogatás a Przemysl Hadtörténeti Múzeum kiállító termeiben, ahol megérthetjük, hogy mi lehetett e pokolban, ahol megannyi katona lelte halálát itt a K und K hadseregből. Séta a város főterén. Látogatás a Werner XII. számú Erődben, majd délután látogatás az I. számú Főerődben (Salis Soglio) majd a XV. sz. tüzérségi erődromoknál, mely a Borek nevet viseli. Megemlékezés Gyóni Géza verseinek és a féléves ostrom eseményeinek felidézésével. Ismerkedés a megmaradt aknavető állásokkal és védő sáncokkal, tisztelgés az itt hősi halált halt katonák emléke előtt.  A vonattal együtt utazó hagyományőrző katonák bemutatója az erődnél. Látogatás a XI. sz. Dunkovicki erődnél. Koszorúzás és megemlékezés Przemyslben a Tatár Dombon található katonai temetőben, ahol a megemlékezés során szentelik fel az új, fából készült keresztet hőseink emlékére.
Szállás Rzeszowban. Fakultatív vacsora a szállodában.
2018. július 18. (szerda)

Reggeli a szállodában, utazás autóbusszal Gorlicébe. Megemlékezés a város környékén, a Luzna-Putski dombon található 123. számú I. Világháborús temetőben a gorlicei áttörésben hősi halált halt katonáink tiszteletére, majd látogatás a 118.sz. katonai temetőben Staszkowkán. Továbbutazás Limanovába, ahol főhajtás a győztes csata hőseinek síremlékénél, melyet egy díszes kis kápolnaszerű építmény is jelez. Késő délutáni órákban érkezés Krakkóba, a szálláshelyre, szabadidő. Fakultatív vacsora a szállodában.2018. július 19. (csütörtök)


Reggeli a szállodában, transzfer autóbuszokkal a pályaudvarra.
11.00 órakor hazautazás Budapestre.
Leszállási lehetőségek: Szob, Vác. Érkezés Budapest, Nyugati pályaudvarra az esti órákban.
20.54 : Érkezés Budapest-Nyugati pályaudvarra.
Jegyértékesítés


Személyesen: a MÁV Nosztalgia Kft. Értékesítési irodájában, Budapest-Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett.
E-mail:jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Telefon: (+36 1) 269-5242

Nyitva tartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 9:00 - 17:00
Péntek: 9:00 - 15:30
Szombat, vasárnap: zárva


                   

#mavnosztalgia          #élményekútján


Kocsiosztályok

A vonatban nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, ahol lehetőség van finom ételek, illetve italok fogyasztására elérhető áron. Az Orfeum kocsi bárjában alkoholos- és üdítőitalok, kávé, tea valamint sós/édes rágcsálni valók vásárolhatók. A vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékozódhat az utazással kapcsolatos tudnivalókról.


Standard osztály

A két légterű, 72 férőhelyes kocsikban kényelmes, négyszemélyes páholyokban utazhatnak vendégeink. Mellékhelyiség a kocsik végén található.

Galéria


Pullman Club osztály

Az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, valamint oda-és visszaútban egy-egy főétkezést tartalmaz az ár, előre választható menüsorral. A légkondicionált Pullman Club kocsikban nagy lábterű két- és négyszemélyes páholyokban dönthető ülések szolgálják a rendkívül kényelmes utazást. Egész úton külön felszolgáló személyzet gondoskodik utasaink kényelméről.
Mellékhelyiség a kocsik végén található.

Galéria

 Választható ételsorok
 Odaút Visszaút
 A menü :
 Vegyes gyümölcsleves
 Császárhússal göngyölt jércemell, gombás rizzsel
 Meggyes-túrós rétes
 D menü:
 Újházi tyúkhúsleves
 Grillezett csirkemell cukkinis lecsóval és rizzsel
 Csokoládé mousse
 B menü:
 Vegyes gyümölcsleves
 Cigánypecsenye hagymás törtburgonyával, párolt káposztával
 Meggyes-túrós rétes
 E menü:
 Újházi tyúkhúsleves
 Marhapörkölt galuskával
 Csokoládé mousse
 C menü (vegetáriánus):
 Vegyes gyümölcsleves
 Francia ratatuille rizzsel
 Meggyes-túrós rétes
 F menü:
 Brokkoli krémleves
 Grillezett csirkemell cukkinis lecsóval és rizzsel
 Csokoládé mousse
  G menü:
 Brokkoli krémleves
 Marhapörkölt galuskával
 Csokoládé mousse
  H menü (vegetáriánus):
 Brokkoli krémleves
 Rántott sajt rizzsel, tartár mártással
 Csokoládé mousseJelentkezés a Részvételi díjak alatti linkről letölthető Jelentkezési lap kitöltésével és a jegyiroda@mavnosztalgia.hu címre történő elküldésével lehetséges!

Kérjük, olvassa el az itt található Tájékoztatót és Általános szerződési feltételeket is!


 Részvételi díjak /fő
 Alapár 3*-os hotelben, kétágyas szobában reggelivel
Standard osztályon
 119.900 Ft/fő
 Alapár egyágyas szobában 3*-os hotelben  138.900 Ft/fő
 Félpanziós felár
  25.000 Ft/fő
 Városnézés Krakkóban fakultatív    3.000 Ft/fő
 Pullman Club felára MINDEN JEGY ELKELT!
 27.990 Ft/fő
 Biztosítási csomag (BBP + útlemondási biztosítás)
  4.100 Ft/fő

Részvételi díj tartalmazza: utazás különvonattal 2. osztályon, 4 éjszakai szállás, választás szerinti háromcsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, a leírásban szereplő programok a szükséges belépőkkel, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások, kiadványok a vonaton.

Részvételi díj NEM tartalmazza: személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív programok, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, biztosítási csomag (EUB), Pullman Club felára, félpanzió (vacsorák) felára.

Az utazásra 40% előleg befizetésével lehet jelentkezni, a fennmaradó összeg indulás előtt legkésőbb 30 nappal fizetendő.

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.

A program minimum 350 fővel indul. Árainkat 318 Ft/€ árfolyamig tartjuk.

Fakultatív útlemondási biztosítás + BBP biztosítási csomag: legkésőbb az utazás előtt két héttel köthető meg.A vonaton és a történelmi helyszíneken előadó történészek:

Dr. Kovács Vilmos
ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka

Diplomáit a Kossuth Lajos Katonai Főiskola rakéta- és tüzér szakán, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tüzér szakon, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán új- és legújabb kori történeti muzeológia szakon szerezte. Katonai pályafutását a Kossuth Lajos Katonai Főiskola rakéta- és tüzér szak elvégzése után, 1983-ban kezdte meg a Várpalotai Tüzér Kiképző Központ Első Kiképző Üteg, sorozatvető szakaszparancsnokaként. 1995-től a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa, majd 2000-től a Tárgyi Gyűjtemény Osztály vezetője volt. 2010-ben, mint ezredes az intézmény főigazgató helyettese lett, egy évvel később pedig a parancsnoka. A doktori iskolát 1992 és 1994 között a Zrínyi Miklós Katonai akadémián végezte. Főbb kutatási területe a 19-20. századi magyar és egyetemes tüzérség története, illetve a hadiipar, valamint a lőfegyver és lőszer történet.
 

Soós Péter
őrnagy, történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményekért felelős igazgatóhelyettese

Fő kutatási területe a fegyvertörténet, ezen belül a magyar haderők XX. századi fegyverzetének tudományos kutatása. 2009 óta több fegyvertörténeti szakcikket írt és kiállítást rendezett, résztvevője az intézmény hadszíntér-kutató munkájának.
 

Dr. Suba János alezredes
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Térképtár, térképtárvezető

Kutatási területe: történeti földrajz (magyarországi határváltozások),  katonai térképek,
(térképészeti biztosítás története), hadtörténelem (fegyveres erők térbeli elhelyezkedése,
szervezése, erődítések)


Polgár Balázs
Régész - történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményvezető régésze

Fő kutatási területe a hadtörténeti régészet és a kulturális örökségvédelem. 2011 óta több magyarországi csatatér, katonai objektum és roncslelőhely régészeti kutatásában vett részt.


Jakusch Gabriella
történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumpedagógiai és kiállítási igazgató
helyettes

Fő kutatási területe a katonai hagyományok ápolása, ünnepek a két világháború között. 2012 óta Lengyelországban a Przemysl erődrendszer megismerésében, kutatásában vett részt.


Zeller Zoltán
őrmester, biztonság- és védelempolitikai szakértő, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Gazdasági és Pályázati Igazgatóság beosztott altisztje

2013 óta hadisírgondozó. Feladatköre kiterjed a HM HIM lengyelországi hadisírgondozó feladataira is. Az elmúlt évek során a lengyelországi osztrák-magyar katonai temetők felmérésében, felújításában szerzett tapasztalatokat.


A különvonat előadókocsijában oda-és visszaútban is a Sebő Együttes zenél
Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójának vezetésével.


Menetrend

Budapest - Krakkó (2018.07.15.)
Indulás: 06:28 - Budapest-Nyugati pu.
Indulás: 07:05 - Vác
Indulás: 07:29 - Szob
Indulás: 08:03 - Párkány (Sturovo)
Érkezés: 17:04 - Krakow-Plaszów
Krakkó - Budapest (2018.07.19.)
Indulás: 10:19 - Krakow-Plaszów
Érkezés: 18:50 - Párkány (Sturovo)
Érkezés: 19:12 - Szob
Érkezés: 20:36 - Vác
Érkezés: 20:30 - Budapest-Nyugati pu.

Képek az utazásról:
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
Dél-Bohémia kincsei
2018. október 4.
2018
« előző év következő év »
Január
27. Téli Semmering Expressz
Február
14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
03. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 24. PIVO Expressz
Április
02. Gőzfelhős húsvéti nosztalgiavonat Gödöllőre 14. Árpád gyorssínautóbusszal Kassára 21. Élményvonattal Grazba
Május
05. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 12. Púposos különvonattal a II. Nemzetközi Ikarus Találkozóra!
Június
02. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 10. Nyári Semmering Expressz 10. Nosztalgia kirándulás Mürzzuschlagba 23. Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16. 23. Élménybusszal Balatonfüredre és Tihanyba
Július
14. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 15. Galícia Expressz 2018 15. Polónia Expressz 2018
Szeptember
01. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 07. 150 éves a MÁV Nemzetközi Járműparádé 08. NoHAB-os Élményvonattal Szentendrére 08. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 09. Gőzfelhős Csillagtúra Budapesten 09. Dupla NoHAB-os Élményvonattal Tapolcára 22. Őszi Semmering Expressz 29. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
04. Dél-Bohémia kincsei 27. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 24. Napfény Advent Expressz Bécsbe 30. Békés Advent Expressz Bécsbe
December
01. Körös Advent Expressz Bécsbe 15. Advent Expressz Bécsbe 16. Advent Expressz Nagyváradra 21. Advent Expressz Bécsbe
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Galícia Expressz 2018 - mavnosztalgia.hu