2020. október 11.

Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba

Nosztalgiavonat a festői szépségű Dunakanyarba
Nosztalgiavonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Dunakanyarba. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával.Megállók, javaslatok egyéni programhoz:

Kismaros: Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja. A 18. századtól létezik itt település. Mária Teréziától a betelepített telepesek szabadalomlevelet kaptak. A 19. század elején a Morgó patakon mintegy fél évszázadig fát úsztattak. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak. Keskeny nyomtávú erdei kisvasút vezet Szokolyán át Királyrétre.

Nagymaros:
középkori eredetű város. Visegráddal szemben Károly Róbert uralkodása idején annak ikertelepülése lett. Kiemelt szerepét csak a török megszállás idején vesztette el. Ma jelentős üdülőhely, a dunai vízi sport jelentős bázisa. A 14. században épült gótikus stílusú rk. temploma van. A városban művésztelep működik.

Zebegény:
A falu házai a Börzsönyhöz tartozó Szent Mihály-hegyre (485 m) épültek fel. A török időket követő betelepítések során szlovák favágók, majd dél-német telepesek vettek részt. A klasszicista kálvária szinte a falu közepén magasodik. A község arról is nevezetes, hogy a kilencszázhúszas évektől itt élt Szőnyi István festőművész. Műterem házában ma emlékmúzeum működik. A falu másik érdekessége egy nyugalmazott hajóskapitány gyűjteményének kiállítása a Hajózástörténeti Múzeumban.

Szob:
az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók.
A szerelvényben büfékocsi közlekedik, ahol lehetőség van frissítők vásárlására.

  
A vonaton történő utazás során kötelező az arc eltakarása
maszkkal!                     

#mavnosztalgia          #élményekútján


A) Szob felfedezése - 4.500 Ft/fő - MEGTELT!
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)

Nosztalgiavonattal Szobig utazunk. Az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny Múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók, vezetett séta keretében megtekintjük a múzeumot. A múzeum látogatást követően felkeressük túravezetőnkkel a Duna-parton álló Luczenbacher-kastélyt. A kastély történetében sok az üres folt, kevés írásos emlék maradt fent róla, de az épület ma is használatban van. Az épület mai állapota már csak nyomokban mutatja azt a pompát, amelyre a látogatók számítanak, amikor felkeresik a szobi Széchenyi sétányt, ám a Luczenbacher-kastély parkja segít felidézni a terület egykori fényűző hangulatát. A kirándulás során megtekintjük a szobi Kálvária kápolnát, ez a panorámás látnivaló egyedülálló kilátást nyújt a Dunakanyarra.  A kirándulás végeztével a kisváros fő útján keresztül érjük el a Széchenyi sétányt, ahol pihenési és kávézási lehetőség várja a látogatókat.

A séta megszakításával kétfogásos ebédet fogyasztunk el. Menü: Erdei gyümölcsleves, sajttal töltött csirkemell burgonyapürével és csemegeuborkával. A menü mellé a helyszínen szabadon választható egy 0,5 literes ásványvíz vagy pedig 0,5 liter a ház különböző ízesítésű limonádéi közül. A program végeztével szabad idő áll rendelkezésre a gőzmozdonyos nosztalgiavonat visszaindulásáig.

A program díja tartalmazza: az idegenvezetést, a belépőt és tárlatvezetést a Börzsöny Múzeumba, a kétfogásos ebédet egy 0,5 literes ásványvízzel vagy limonádéval.

B) Kismaros - Királyrét: 6.500 Ft/fő - MEGTELT!
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)

Nosztalgiavonattal Kismarosig utazunk.  A kismarosi vasútállomásról rövid sétát teszünk és átszállunk a retró külön buszunkra, amellyel felkapaszkodunk Királyrétre (a menetidő kb. 20 perc). Királyrét történelmi összefoglalója és élővilágának ismertetése közben túravezetőnkkel elindulunk 2,5-3 km-es vezetett sétára. Patakokon átkelve haladunk az erdei tájban, meghallgatjuk vezetőnket a Bajdázói tó élővilágáról. A legbátrabbak az elhagyott vasbányába is beleshetnek. A túrát kétfogásos ebéd szakítja meg, melyet fedett helyen fogyasztunk el. Menü: Gulyásleves, túrógombóc, ásványvíz az asztalokon. Ezt követően szabad program következik a nosztalgiabusz visszaindulásáig. 
 

A program díja tartalmazza: a Kismarosról induló külön nosztalgiabusz menetjegyét oda-vissza, a túravezetést, a kétfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel.
 
Párnás osztályon: - Képek
Korlátozott számban még foglalható.

• Felnőtt:  8.990 Ft/fő
• Gyermek (4-14 éves korig): 7.990 Ft/fő
• Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

Párnás osztályon a WR 252 étkezőkocsiban: 
MEGTELT!

Ezen az utazáson a WR 252 sz. étkezőkocsi ülőkocsiként, teríték és felszolgáló személyzet nélkül közlekedik.
Helyfoglalás a kocsi négy fős asztalainál lehetséges.
• Felnőtt:  8.990 Ft/fő
• Gyermek (4-14 éves korig): 7.990 Ft/fő
Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes
 
 

Fapados osztályon: - Képek
Korlátozott számban még foglalható.

• Felnőtt: 6.990 Ft/fő 
• Gyermek (4-14 éves korig): 5.990 Ft/fő
Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak. Az utazásra a részvételi jegyek elővételben válthatók!Jegyértékesítés

Személyesen: nyitvatartás a Kapcsolat menüpontban.
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.                     

#mavnosztalgia          #élményekútján


Karszalaggal igénybe vehető kedvezmények a Dunakanyarban

Minden vendégünk karszalagot kap az odaúton, melyek felmutatásával kedvezményesen vehetik igénybe az alábbi szolgáltatásokat partnereinknél:

  • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Maros Étteremben való fogyasztás végösszegéből. Cím: Nagymaros, Béla király sétány 1.
  • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Galéria Cukrászdában történő fogyasztás végösszegéből. Cím: Zebegény, Petőfi tér 6.
  • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Mókus Sörözőben történő fogyasztás végösszegéből. Cím: Zebegény, Kossuth út 1.

Nosztalgia büfékocsi

A vonatban nosztalgia büfékocsi közlekedik szerény ital és rágcsálnivaló kínálattal, barátságos árakkal.

Fedélzeti mozgóposta

Emlékeznek még, hogy nem is olyan rég, még mennyi képeslapot küldözgettünk? Ha máshonnan nem is, de a család vagy barátok balatoni nyaralásáról biztos mindenki kapott néhány kedves sort, jókívánságot.
Elevenítsük hát fel ezt a szokást, lepjék meg szeretteiket egy, a vonaton feladott, egyedi bélyegzős, vonatos képeslappal!

Menetrend

Budapest - Szob
08:55           Budapest-Nyugati
09:41-09:42   Vác
09:54-09:55   Kismaros
10:03-10:04   Nagymaros-Visegrád
10:13-10:15   Zebegény
10:23            Szob
Szob - Budapest
16:34           Szob
16:41-16:43   Zebegény
16:54-16:56   Nagymaros-Visegrád
17:05-17:07   Kismaros
17:22-17:41   Vác
18:35            Budapest-Nyugati
Képek az utazásról:
2018
« előző év következő év »
Január
27. Téli Semmering Expressz
Február
14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Március
03. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 24. PIVO Expressz
Április
02. Gőzfelhős húsvéti nosztalgiavonat Gödöllőre 14. Árpád gyorssínautóbusszal Kassára 21. Élményvonattal Grazba
Május
05. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 12. Púposos különvonattal a II. Nemzetközi Ikarus Találkozóra!
Június
02. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 10. Nyári Semmering Expressz 10. Nosztalgia kirándulás Mürzzuschlagba 23. Levendula Expressz - Időpontváltozás! 2018. június 16. 23. Élménybusszal Balatonfüredre és Tihanyba
Július
14. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 15. Galícia Expressz 2018 15. Polónia Expressz 2018
Szeptember
01. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 07. 150 éves a MÁV Nemzetközi Járműparádé 08. NoHAB-os Élményvonattal Szentendrére 08. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely 09. Gőzfelhős Csillagtúra Budapesten 09. Dupla NoHAB-os Élményvonattal Tapolcára 22. Őszi Semmering Expressz 29. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
04. Dél-Bohémia kincsei 27. Kinyitja kapuit az Istvántelki Gőzösműhely
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 24. Napfény Advent Expressz Bécsbe 30. Békés Advent Expressz Bécsbe
December
01. Körös Advent Expressz Bécsbe 15. Advent Expressz Bécsbe 16. Advent Expressz Nagyváradra 21. Advent Expressz Bécsbe
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba - mavnosztalgia.hu