2020. október 11.

Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba

Nosztalgiavonat a festői szépségű Dunakanyarba
Nosztalgiavonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Dunakanyarba. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával.Megállók, javaslatok egyéni programhoz:

Kismaros: Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja. A 18. századtól létezik itt település. Mária Teréziától a betelepített telepesek szabadalomlevelet kaptak. A 19. század elején a Morgó patakon mintegy fél évszázadig fát úsztattak. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak. Keskeny nyomtávú erdei kisvasút vezet Szokolyán át Királyrétre.

Nagymaros:
középkori eredetű város. Visegráddal szemben Károly Róbert uralkodása idején annak ikertelepülése lett. Kiemelt szerepét csak a török megszállás idején vesztette el. Ma jelentős üdülőhely, a dunai vízi sport jelentős bázisa. A 14. században épült gótikus stílusú rk. temploma van. A városban művésztelep működik.

Zebegény:
A falu házai a Börzsönyhöz tartozó Szent Mihály-hegyre (485 m) épültek fel. A török időket követő betelepítések során szlovák favágók, majd dél-német telepesek vettek részt. A klasszicista kálvária szinte a falu közepén magasodik. A község arról is nevezetes, hogy a kilencszázhúszas évektől itt élt Szőnyi István festőművész. Műterem házában ma emlékmúzeum működik. A falu másik érdekessége egy nyugalmazott hajóskapitány gyűjteményének kiállítása a Hajózástörténeti Múzeumban.

Szob:
az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók.
A szerelvényben büfékocsi közlekedik, ahol lehetőség van frissítők vásárlására.

  
A vonaton történő utazás során kötelező az arc eltakarása
maszkkal!                     

#mavnosztalgia          #élményekútján


A) Szob felfedezése - 4.500 Ft/fő - MEGTELT!
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)

Nosztalgiavonattal Szobig utazunk. Az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny Múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók, vezetett séta keretében megtekintjük a múzeumot. A múzeum látogatást követően felkeressük túravezetőnkkel a Duna-parton álló Luczenbacher-kastélyt. A kastély történetében sok az üres folt, kevés írásos emlék maradt fent róla, de az épület ma is használatban van. Az épület mai állapota már csak nyomokban mutatja azt a pompát, amelyre a látogatók számítanak, amikor felkeresik a szobi Széchenyi sétányt, ám a Luczenbacher-kastély parkja segít felidézni a terület egykori fényűző hangulatát. A kirándulás során megtekintjük a szobi Kálvária kápolnát, ez a panorámás látnivaló egyedülálló kilátást nyújt a Dunakanyarra.  A kirándulás végeztével a kisváros fő útján keresztül érjük el a Széchenyi sétányt, ahol pihenési és kávézási lehetőség várja a látogatókat.

A séta megszakításával kétfogásos ebédet fogyasztunk el. Menü: Erdei gyümölcsleves, sajttal töltött csirkemell burgonyapürével és csemegeuborkával. A menü mellé a helyszínen szabadon választható egy 0,5 literes ásványvíz vagy pedig 0,5 liter a ház különböző ízesítésű limonádéi közül. A program végeztével szabad idő áll rendelkezésre a gőzmozdonyos nosztalgiavonat visszaindulásáig.

A program díja tartalmazza: az idegenvezetést, a belépőt és tárlatvezetést a Börzsöny Múzeumba, a kétfogásos ebédet egy 0,5 literes ásványvízzel vagy limonádéval.

B) Kismaros - Királyrét: 6.500 Ft/fő - MEGTELT!
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)

Nosztalgiavonattal Kismarosig utazunk.  A kismarosi vasútállomásról rövid sétát teszünk és átszállunk a retró külön buszunkra, amellyel felkapaszkodunk Királyrétre (a menetidő kb. 20 perc). Királyrét történelmi összefoglalója és élővilágának ismertetése közben túravezetőnkkel elindulunk 2,5-3 km-es vezetett sétára. Patakokon átkelve haladunk az erdei tájban, meghallgatjuk vezetőnket a Bajdázói tó élővilágáról. A legbátrabbak az elhagyott vasbányába is beleshetnek. A túrát kétfogásos ebéd szakítja meg, melyet fedett helyen fogyasztunk el. Menü: Gulyásleves, túrógombóc, ásványvíz az asztalokon. Ezt követően szabad program következik a nosztalgiabusz visszaindulásáig. 
 

A program díja tartalmazza: a Kismarosról induló külön nosztalgiabusz menetjegyét oda-vissza, a túravezetést, a kétfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel.
 
Párnás osztályon: - Képek
Korlátozott számban még foglalható.

• Felnőtt:  8.990 Ft/fő
• Gyermek (4-14 éves korig): 7.990 Ft/fő
• Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

Párnás osztályon a WR 252 étkezőkocsiban: 
MEGTELT!

Ezen az utazáson a WR 252 sz. étkezőkocsi ülőkocsiként, teríték és felszolgáló személyzet nélkül közlekedik.
Helyfoglalás a kocsi négy fős asztalainál lehetséges.
• Felnőtt:  8.990 Ft/fő
• Gyermek (4-14 éves korig): 7.990 Ft/fő
Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes
 
 

Fapados osztályon: - Képek
Korlátozott számban még foglalható.

• Felnőtt: 6.990 Ft/fő 
• Gyermek (4-14 éves korig): 5.990 Ft/fő
Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak. Az utazásra a részvételi jegyek elővételben válthatók!Jegyértékesítés

Személyesen: nyitvatartás a Kapcsolat menüpontban.
Internetes vásárlás: regisztráció után a lap tetején lévő "Jegyvásárlás" feliratnál.                     

#mavnosztalgia          #élményekútján


Karszalaggal igénybe vehető kedvezmények a Dunakanyarban

Minden vendégünk karszalagot kap az odaúton, melyek felmutatásával kedvezményesen vehetik igénybe az alábbi szolgáltatásokat partnereinknél:

  • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Maros Étteremben való fogyasztás végösszegéből. Cím: Nagymaros, Béla király sétány 1.
  • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Galéria Cukrászdában történő fogyasztás végösszegéből. Cím: Zebegény, Petőfi tér 6.
  • 10% kedvezményben részesülnek vendégeink a Mókus Sörözőben történő fogyasztás végösszegéből. Cím: Zebegény, Kossuth út 1.

Nosztalgia büfékocsi

A vonatban nosztalgia büfékocsi közlekedik szerény ital és rágcsálnivaló kínálattal, barátságos árakkal.

Fedélzeti mozgóposta

Emlékeznek még, hogy nem is olyan rég, még mennyi képeslapot küldözgettünk? Ha máshonnan nem is, de a család vagy barátok balatoni nyaralásáról biztos mindenki kapott néhány kedves sort, jókívánságot.
Elevenítsük hát fel ezt a szokást, lepjék meg szeretteiket egy, a vonaton feladott, egyedi bélyegzős, vonatos képeslappal!

Menetrend

Budapest - Szob
08:55           Budapest-Nyugati
09:41-09:42   Vác
09:54-09:55   Kismaros
10:03-10:04   Nagymaros-Visegrád
10:13-10:15   Zebegény
10:23            Szob
Szob - Budapest
16:34           Szob
16:41-16:43   Zebegény
16:54-16:56   Nagymaros-Visegrád
17:05-17:07   Kismaros
17:22-17:41   Vác
18:35            Budapest-Nyugati
Képek az utazásról:
Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba - mavnosztalgia.hu